To moje ulubione przetwory na zimę. Przepis przywiozłam z wakacji
Ajwar to pasta z pieczonej papryki i bakłażana. Na Bałkanach podawana jest z mięsem i pieczywem, w Polsce wciąż jest mało popularna. Ajwar doskonale komponuje się z potrawami z grilla, a przygotowanie jest dziecinnie proste.
Przepis na domowy ajwar
W Polsce najbardziej popularnymi przetworami z papryki jest papryka marynowana. Dodajemy ją także do leczo i sałatek na zimę. W tym roku przygotuj kilka słoiczków ajwaru. Spróbujesz i ta pasta będzie na stale gościć w twojej spiżarni.
Składniki:
- 2 kg słodkiej, podłużnej papryki
- 500 g bakłażanów
- mała papryczka chili
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki octu jabłkowego
- pieprz do smaku
Jak zrobić ajwar na zimę?
Papryki, bakłażany i papryczkę chili umyj, osusz i w całości przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 220 stopni C z opcją grzania góra - dół. Warzywa piecz przez około 35- 40 minut, aż skórka zacznie się przypalać. Obracaj warzywa co jakiś czas.
Papryki i bakłażana wyjmij z piekarnika, ostudź, a następnie pokrój. Z bakłażana wyjmij miąższ i przełóż do miski. Z papryk usuń gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do bakłażana. Warzywa przepuść przez maszynkę do mięsa.
Następnie masę przełóż do garnka z grubym dnem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę, aż woda wyparuje, a całość zacznie gęstnieć.
Do garnka wlej oliwę, dodaj ocet, cukier, sól i gotuj kolejne 30 minut. Ajwar dopraw do smaku pieprzem. Gorącą pastę z papryki i bakłażana przełóż do słoiczków. Zakręć i odstaw do góry dnem. Po całkowitym ostudzeniu przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu.
Domowy ajwar. Uwagi
Prawidłowo przygotowany ajwar zachowuje smak i świeżość przez około 12 miesięcy. Ważne, by pastę przekładać do czystych i wyparzonych słoików. Aby zakrętki chwyciły, a pasta była szczelnie przechowywana, słoiczki z bardzo gorącym ajwarem stawiamy do góry dnem.
Ajwar jest doskonałym dodatkiem do mięs z grilla i świeżego pieczywa. Jest tak smaczny, że często wyjadam go prosto ze słoiczka.
Polecamy także przepis na turecką chałwę oraz sałatkę szkopską.

Źródło: Smakosze.pl