Papryka to warzywo należące do rodziny psiankowatych, cieszące się niesłabnącą popularnością na stołach wszelkich kultur i narodów. W zależności od odmiany może mieć słodki lub ostry smak, a jej barwa świadczy o stopniu dojrzałości i profilu chemicznym – najczęściej spotykać się będziemy z papryką czerwoną, pomarańczową, żółta i zieloną.
Warto w tym miejscu nadmienić, że z botanicznego punktu widzenia papryka jest jagodą – zaklasyfikowanie jej jako warzywa jest podyktowane jedynie swoistym „skrótem myślowym”, wynikającym z jej powszechnego zastosowania. Konsumować ją można zarówno na surowo, jak i po dowolnej obróbce termicznej. Papryka jest rośliną uprawianą niemal na całym świecie, cenioną nie tylko za walory smakowe i kolorystyczne, ale także przez wzgląd na właściwości prozdrowotne.
Papryka występuje w bardzo wielu odmianach, które różnią się od siebie nie tylko kolorem i kształtem, ale przede wszystkim intensywnością smaku i zawartością kapsaicyny – związku chemicznego odpowiadającego za ostrość warzywa. Do najczęściej spotykanych typów należy papryka słodka, stosowana głównie w daniach warzywnych i mięsnych – w ramach tej grupy wyróżnia się przede wszystkim odmiany czerwone, żółte i zielone, ale coraz popularniejsza jest także papryka pomarańczowa, a nawet papryka fioletowa.
Odrębną kategorię stanowi papryka chili – znacznie mniejsza, cieńsza i charakteryzująca się wyraźnym, piekącym smakiem. W tej grupie mieści się wiele gatunków, takich jak jalapeño, habanero, cayenne czy piri-piri, których ostrość mierzona jest w jednostkach Scoville’a.
Istnieje również papryka wędzona – popularna przede wszystkim w Hiszpanii (skąd pochodzi), wykorzystywana jako przyprawa o głębokim, dymnym aromacie. W kuchni przemysłowej spotykamy także paprykę konserwową, nadziewaną, marynowaną i suszoną, gdzie każda z nich różni się smakiem i zastosowaniem.
Papryka, niezależnie od odmiany, jest warzywem niskokalorycznym, a przy tym bogatym w substancje biologicznie aktywne. Zawiera dużą ilość witaminy C – (w czerwonej papryce jej poziom może przewyższać ten obecny w cytrusach!), a także witaminę A, witaminy z grupy B, potas, magnez i błonnik.
Co więcej, obecne w papryce barwniki – przede wszystkim kapsantyna i beta-karoten – wykazują działanie antyoksydacyjne, wspomagając ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym.
Największym producentem papryki na świecie są Chiny, których roczne zbiory oscylują wokół 17 milionów ton. Drugie miejsce zajmuje Meksyk, z wynikiem wyraźnie gorszym, bo wynoszącym zaledwie 3,1 mln ton. Na miejscu trzecim uplasowała się Indonezja (3,02 mln ton), a zaraz za nią Turcja (3,01 mln ton). Pierwszą piątkę zamyka Hiszpania, produkując rocznie ok. 1,5 mln ton papryki.
Uprawa papryki w Polsce nie jest jeszcze zbyt powszechna, choć zdobywa na popularności. Zajmujemy w tej materii 12 miejsce na świecie, produkując rocznie 376 000 ton papryki.
Pokaż więcej
Gdy chłód zagląda w okna, szukamy potraw, które rozgrzeją w mniej niż godzinę. Papryka faszerowana z mięsem mielonym i kaszą gryczaną spełnia oba warunki – pachnie jesienią, wypełnia żołądki i nie wymaga skomplikowanego sprzętu.Gotowa w ok. 40 minut: 30 minut pracy + krótkie pieczenie.Mięso mielone i kasza gryczana sycą bez zbędnych kalorii.Jedna forma, minimum zmywania, wyrazisty smak dzięki wędzonej papryce.Papryka faszerowana świetnie smakuje na drugi dzień i nadaje się do przechowywania.
Czasem najprostsze pomysły okazują się najlepsze. Tak właśnie jest z moimi zapiekankami z kajzerki. Wystarczy kilka składników, które zazwyczaj mam w lodówce – szynka, ser, kolorowa papryka i szczypiorek – a efekt to chrupiąca, aromatyczna przekąska, którą cała rodzina zajada się ze smakiem.
Ajwar to pasta z pieczonej papryki i bakłażana. Na Bałkanach podawana jest z mięsem i pieczywem, w Polsce wciąż jest mało popularna. Ajwar doskonale komponuje się z potrawami z grilla, a przygotowanie jest dziecinnie proste.
Nie masz pomysłu na kolację? Poznaj przepis na tanią kolację i podaj je na ostatni posiłek w ciągu dnia. Domownicy będą tym daniem zachwyceni i poproszą o dokładkę.
Ślimaki i mszyce to letnia zmora każdego ogrodnika. Te niewielkie szkodniki potrafią zniszczyć nasze plony. Całe szczęście, znane są proste i skuteczne sposoby na ich odstraszenie. Jeden z nich jest szczególnie wart uwagi.
Na platformie YouTube odkryliśmy kanał Kuchnia Marioli, gdzie sprawna kucharka dzieli się autorskimi przepisami. Zainspirowani jej pomysłem na obiad z mięsa mielonego, przedstawiamy doskonały sposób. Okazuje się, że z tego składnika można przygotować nie tylko kotlety.
Jeśli znudziły Wam się tradycyjne smarowidła do chleba, to musicie poznać przepis na grecką pastę, która jest tak smaczna, że nie będziecie mogli przestać jej jeść. Świetnie nada się na kanapki oraz na poranne śniadanie lub wieczorną kolację. Koniecznie musicie jej spróbować.
Kiedy mam ochotę na obiad z mięsem, od jakiegoś czasu wybieram kurczaka. Znudził mi się tradycyjne przepisy na kotlety i udka. Postanowiłam trochę poeksperymentować i tak powstała papryka nadziewana kurczakiem. Ten przepis jest po prostu genialny.
Zamrożone uszka, które zostały po kolacji wigilijnej nie muszą wcale czekać, aż po raz kolejny ugotujemy aromatyczny barszcz. Możemy wykorzystać je wcześniej, tym bardziej, że jest okazja. To sylwestrowe danie będzie totalnym hitem na twoim stole, goście będą zachwyceni.
Przyrządzasz paprykę na zimę? W takim razie poznaj przepis na najlepszą paprykę marynowaną. Zalewa jest przepyszna i w moim domu zyskała już całe grono miłośników. Papryka marynowana z miodem i innymi pysznymi składnikami nie ma sobie równych.
Co roku oprócz tradycyjnych ogórków, cukinii i buraczków, przygotowuję paprykę na zimę. Moi domownicy uwielbiają szczególnie tą w chorwackim stylu. Aromatyczna musztardowa zalewa wspaniale podkreśla smak tego warzywa. Danie doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs.
Gdy upał daje się we znaki, nie chce nam się gotować. Nie mamy też ochoty na ciężkie i bardzo sycące dania. W takich właśnie dniach z chęcią sięgam po tę sałatkę z nektarynką. Lepszego dania na upały nie mogłabym sobie wymarzyć.
Szukasz zaskakującego dania na obiad? W takim razie ten przepis jest właśnie dla ciebie. Z nim przygotujesz faszerowaną paprykę, która smakiem zachwyci każdego smakosza. Przygotowanie jest banalnie proste, więc obiad dla całej rodziny zrobisz bardzo szybko. Wypróbuj to danie, a będziesz wracać do niego bardzo często.
Szukasz idealnego dodatku do obiadu? W takim razie koniecznie musisz poznać przepis na tę paprykę. Pasuje do każdego dania, a jej smak wynika z zaskakującej zalewy. Dowiedz się, jaką ją zrobić i zaskocz domowników.
Niby to gołąbki z papryką zamiast kapusty. Jednak taka faszerowana papryka wymaga innego przygotowania. Z tym przepisem szybko zmieniamy mięso mielone w pyszną i aromatyczny obiad.
Ta szybkie i smaczne roladki podbijają serca gości na każdej rodzinnej imprezie. Zrób je z tym przepisem i patrz jak szybko, znikają ze stołu. To prawdziwy hit.
Papryka nadziewana mięsem i ryżem to pyszna propozycja na obiad. Sekret smaku tego dania tkwi w jego prostocie, a potrawa wychodzi wyjątkowo soczysta. Polecam przepis na faszerowaną paprykę, którą polubi każdy smakosz.
Prawdziwe węgierskie leczo ma swój skład. Jednak ja, oprócz papryki, cebuli i pomidorów, dorzucam do niego także inne warzywa. To sposób, by przemycić cukinię i bakłażana, do których inaczej trudno namówić dzieci.
Pyszna i niesamowicie przyjemna w chłodne dni zupa gości u mnie dość często. Przepis powstał już dość dawno, a do mojej rodziny trafił w pokoleniu mojej babci. Jest nad wyraz prosty i zdecydowanie warto go przetestować.
Leczo można przygotować również w piekarniku. Nie wymagający pilnowania patelni patent Ewy Wachowicz spodoba się tym, którzy lubię sprawne gotowanie. Warzywa będą chrupiące, a pieczarki i kiełbasa aromatyczne. Czego chcieć więcej?
Cukinia i pomidory mogą się schować. Najsmaczniejszy ketchup przyrządzimy z papryki. Prosty patent przypadnie do gustu niemal każdemu miłośnikowi gotowania. Szybko, łatwo i jak smacznie.
Sierpień wykorzystuję na robienie przetworów: z pomidorów, papryki i cukinii. Wśród nich nie może zabraknąć domowego lecza. Robi się je bardzo szybko. A zimą nie zastanawiam się, co podać na obiad. Gdy nie mam sił na długie stanie przy kuchni, idę do spiżarni i sięgam po słoik z leczem.
Leczo jest lubianym daniem jednogankowym, które syci i rozgrzewa. Ta popularna potrawa wywodzi się z kuchni węgierskiej. Czasem zdarza się jednak, że leczo wychodzi gorzkie. Jakie są tego przyczyny? Czy możemy uratować nasze danie? Wyjaśniamy, jak uniknąć tych błędów w przyszłości.
Szukasz inspiracji na bezmięsny posiłek? Mamy rewelacyjną propozycję. Aby przygotować ten obiad na piątek potrzebujesz kalafiora, jajek i kilku smakowitych dodatków. Każdy padnie z wrażenia, gdy podasz mu ten specjał.
Moja babcia robiła najlepszą paprykę konserwową. Jej sposób na te przetwory był bardzo prosty, a przy tym szybki, gdyż nie wymagał pasteryzowania. Od kiedy dała mi swój przepis, korzystam z niego regularnie. Koniecznie wypróbujcie go w swojej kuchni.
Do leczo zazwyczaj trafia kiełbasa. Karol Okrasa stawia jednak na zupełnie inny białkowy dodatek. W jego daniu znajdziemy bowiem plastry schabu. Kucharz obsmaża je osobno, na koniec dopiero dusząc mięso z warzywami i sosem pomidorowym. Musicie spróbować — smak jest nieziemski.
“Języki teściowej” to cukinia w ostrzejszym wydaniu. Będzie ona pysznym dodatkiem do dań obiadowych. Szczególnie zimą przypomni nam o letnich smakach. Taką cukinię przygotujemy w prosty sposób. Warto wypróbować ten smaczny przepis na zdrowe warzywo.
Surówkę z kiszonej kapusty, papryki i koperku zrobisz w kilka chwil. Ma uniwersalny smak, doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, rybami i potrawami wegetariańskimi. A wygląda niesamowicie apetycznie. Błyskawicznie zniknie z talerzy.