Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Weź paprykę i uwielbiany ser. Przepis na tę pastę do chleba przywiozłem z wakacji
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 07.05.2025 19:17

Weź paprykę i uwielbiany ser. Przepis na tę pastę do chleba przywiozłem z wakacji

Weź paprykę i uwielbiany ser. Przepis na tę pastę do chleba przywiozłem z wakacji
Fot. Shutterstock/zoryanchik

Jeśli znudziły Wam się tradycyjne smarowidła do chleba, to musicie poznać przepis na grecką pastę, która jest tak smaczna, że nie będziecie mogli przestać jej jeść. Świetnie nada się na kanapki oraz na poranne śniadanie lub wieczorną kolację. Koniecznie musicie jej spróbować. 

Jakie mamy smaczne smarowidła?

Przygotowując kanapki na śniadanie lub kolację, można je po prostu posmarować masłem. Ale istnieją o wiele ciekawsze sposoby na to, aby przygotować poranny lub wieczorny posiłek. Przede wszystkim warto eksperymentować w kuchni i urozmaicać sobie dania i przekąski. 

Jeśli już zdecydujemy się na kanapki, to warto przygotować smakowitą pastę, która nie tylko sprawi, że cały posiłek będzie smaczniejszy, ale również o wiele zdrowszy. Jeśli jesteśmy już w tym temacie, to warto przyrządzić pastę jajeczną, która większości z nas jest bardzo dobre znana. Jeśli chcemy, żeby było bardziej zdrowo, to świetnym wyborem będzie pasta z awokado z dodatkiem np. pomidora

Dzisiaj mamy Wam do zaproponowania ciekawy przysmak pochodzący z regionów śródziemnomorskich. Mowa o greckiej paście, która nie tylko jest smaczna, ale również świetnie się prezentuje. Poznajcie ten ciekawy przepis na pastę z pieczonej papryki

Weź paprykę i uwielbiany ser. Przepis na tę pastę do chleba przywiozłem z wakacji
Fot. Canva

Htipiti, czyli gracka pasta

Taka grecka pasta do chleba zrobiona z pieczonej papryki i sera feta to prawdziwy przysmak, którego każdy musi spróbować. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 3 średnie czerwone papryki
  • 1 papryczka chilli
  • 150-200 g sera feta
  • 6 suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować pyszną pastę z papryki?

Taka pasta z papryki może być idealnym smarowidłem do chleba

W pierwszej kolejności papryki przekrawamy na pół i układamy skóra do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 30 minut, najlepiej z opcją grill, jeśli jest taka możliwość. Papryka będzie upieczona wtedy, kiedy skórka papryki pokryje się ciemnymi plamami. 

Weź paprykę i uwielbiany ser. Przepis na tę pastę do chleba przywiozłem z wakacji
Fot. Canva

Po tym czasie wyjmujemy papryki z piekarnika, przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy na 10 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy folię i czekamy, aż papryki do końca przestygną, po czym pozbywamy się z nich skórki i gniazda nasiennego. Z kolei z papryczki chilli usuwamy tylko gniazdo nasienne

Takie papryki blendujemy razem z pokruszonym serem feta, czosnkiem i suszonymi pomidorami. Im więcej sera, tym pasta będzie mniej pikantna, za to bardziej słona. Na koniec przyprawiamy ją sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. 

Tak przygotowana pasta idealnie nada się na kanapki

Sprawdź przepis na pyszne gołąbki z ciekawym farszem. Zobacz, jakie są skutki jedzenia cebuli. 

Weź paprykę i uwielbiany ser. Przepis na tę pastę do chleba przywiozłem z wakacji
Fot. Canva/Evghenia Tiba