Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Pokrój w drobną kostkę i wrzuć do masy na mielone. Dawno nie jadłem lepszych kotletów
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 07.05.2025 16:45

Pokrój w drobną kostkę i wrzuć do masy na mielone. Dawno nie jadłem lepszych kotletów

Pokrój w drobną kostkę i wrzuć do masy na mielone. Dawno nie jadłem lepszych kotletów
Fot. Canva

Kotlety mielone to prawdziwy przysmak Polaków. Jest to tradycyjne polskie danie, które najlepiej smakuje z ziemniaczkami surówka w postaci np. mizerii lub buraczków. Niewiele osób wie, że jeden tajemniczy składnik może całkowicie odmienić ich smak. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. 

Dlaczego uwielbiamy kotlety?

Niedzielny obiad w polskim domu to pewien schemat. Oczywiście powinien się on składać z dwóch potraw. Pierwsze to naturalnie zupa. Najczęściej jest to rosół, pomidorowa bądź ogórkowa. Wtedy jest tradycyjnie. Najważniejsze, żeby była przygotowana ze świeżego mięsa i warzyw. 

Drugie danie natomiast to kotlet schabowy lub mielony, podany z idealnie ugotowanymi ziemniaczkami i pyszną surówką. Kotlety mielone mają to do siebie, że są miękkie i soczyste. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, że dodatek pewnego składnika może całkowicie zmienić ich smak. Mielone z rabarbarem to danie, którego po prostu trzeba spróbować

Pokrój w drobną kostkę i wrzuć do masy na mielone. Dawno nie jadłem lepszych kotletów
Fot. Shutterstock

Pyszne kotlety mielone z rabarbarem

Tak przygotowane soczyste mielone to idealny materiał na wiosenny obiad. Do ich przyrządzenia będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 bułka czerstwa
  • 1 jajko
  • 1 łodyga rabarbaru
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • bułka tarta 
  • sól 
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować pyszne kotlety mielone?

Taki przepis na kotlety mielone z rabarbarem to z pewnością coś, co warto wypróbować. W pierwszej kolejności do dużej miski przekładamy mięso mielone, namoczoną w mleku lub w wodzie i odciśniętą bułkę, a także jajko. Całość dokładnie mieszamy, aż do momentu uzyskania jednolitej masy. 

Pokrój w drobną kostkę i wrzuć do masy na mielone. Dawno nie jadłem lepszych kotletów
Fot. Shutterstock

W kolejnym kroku dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojony w drobną kostkę rabarbar. Całość ponownie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej, po czym smażymy je z dwóch stron na złoty kolor. 

Usmażone smakołyki odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu. Tak przygotowane kotlety mielone z rabarbarem możemy podać z ziemniakami i ulubioną surówką. 

Sprawdź przepis na pyszne ciasto z czasów PRL. Zobacz, jak zrobić smakowitą surówkę z buraczków

Pokrój w drobną kostkę i wrzuć do masy na mielone. Dawno nie jadłem lepszych kotletów
Fot. Canva