Zamiast gołąbków na obiad podam takie papryki. Starczą na cały weekend, farsz to mistrzostwo
Na platformie YouTube odkryliśmy kanał Kuchnia Marioli, gdzie sprawna kucharka dzieli się autorskimi przepisami. Zainspirowani jej pomysłem na obiad z mięsa mielonego, przedstawiamy doskonały sposób. Okazuje się, że z tego składnika można przygotować nie tylko kotlety.
Pomysł na obiad
Wymyślanie dań na obiad dla całej rodziny jest niekiedy trudniejsze niż przygotowanie crème brûlée, a ten francuski deser uchodzi za jeden z trudniejszych. Na całe szczęście gotując dla bliskich sobie osób, można wspomóc się sprawdzonymi przepisami. Szczególnie że żyjemy w czasach, kiedy ludzie dzielą się tym, co dobre w Internecie.
Zrobiła tak autorka przepisu na faszerowane mięsem mielonym papryki, która swoim doświadczeniem dzieli się na kanale Kuchnia Marioli w serwisie YouTube. Trzeba przyznać, że zaproponowana przez nią kompozycja jest warta uwagi i co najważniejsze – smakuje nieziemsko. Przygotuj to danie na obiad na weekend, a zobaczysz, że domownicy są nim zachwyceni.

Papryka i farsz
Głównymi składnikami są – papryka i mięso mielone. Z tego połączenia powstanie znakomite danie, jeżeli użyjesz także innych składników. Umieściliśmy je wszystkie na liście poniżej. Trzymaj się podanych proporcji, a powstanie obiad doskonały. Zdjęcia ilustracyjne pochodzą z kanału Kuchnia Marioli w serwisie YouTube.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 800 g mielonego mięsa
- 200 g ryżu
- 8 czerwonych papryk
- 2 cebule
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 1 kulka sera mozzarella
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- pieprz
- 500 ml passaty pomidorowej
- ½ szklanki wody

Przepis na faszerowaną paprykę
Ugotowany według instrukcji na opakowaniu ryż przełóż do miski. Dodaj do niego pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni cebulę oraz mielone mięso. Całość dopraw, solą, pieprzem, mieloną papryką oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Wlej pomidory i wymieszaj składniki na jednolity farsz.
Papryki dokładnie umyj, osusz i odetnij górną część. Wydrąż warzywo i nafaszeruj je mięsem z ryżem. Papryki przykryj odciętą chwilę wcześniej górną częścią i przełóż do garnka.
W dzbanku lub w misce wymieszaj passatę pomidorową z wodą. Sos przypraw pieprzem, wymieszaj, a następnie zalej nim papryki. Danie gotuj pod przykryciem przez godzinę na małym ogniu. Kiedy warzywo zmięknie, a farsz będzie ugotowany, pod wierzch każdej papryki włóż plaster mozzarelli. Gotowe danie podawaj na obiad.
Wypróbuj opisywany przez nas przepis na makaron ze szpinakiem oraz dowiedz się, jaki składnik musi znaleźć się w cieście na placki ziemniaczane.
