Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Zalewam nią paprykę i pakuję do słoików. Jedna partia to za mało
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 05.06.2024 17:46

Zalewam nią paprykę i pakuję do słoików. Jedna partia to za mało

Zalewam nią paprykę i pakuję do słoików. Jedna partia to za mało
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Szukasz idealnego dodatku do obiadu? W takim razie koniecznie musisz poznać przepis na tę paprykę. Pasuje do każdego dania, a jej smak wynika z zaskakującej zalewy. Dowiedz się, jaką ją zrobić i zaskocz domowników.

Papryka lepsza niż kiedykolwiek

Papryka to świetny dodatek do obiadu. Na nasze stoły zazwyczaj trafia ta marynowana, ale istnieje także przepis na paprykę zupełnie odmienną i o nieco innym smaku. A to dzięki zalewie, która nadaje jej smak, a w dodatku sprawia, że można jeść ten dodatek do obiadu na okrągło i nigdy się nie znudzi. 

Nie zastanawiaj się ani chwili dłużej, tylko przygotuj ja z przepisu, który znajduje się w dalszej części artykułu i zachwyć się jej smakiem. Na twoim miejscu od razu przygotowałbym paprykę z podwójnej porcji, bo smak na pewno zachwyci domowników. 

Zalewam nią paprykę i pakuję do słoików. Jedna partia to za mało
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Tylko kilka składników

Przepis na tę paprykę nie wymaga zbyt wielu składników. Najważniejsza jest oczywiście papryka, ale nie można zapomnieć także o pozostałych składnikach. Wszystkie produkty wraz z dokładnymi gramaturami umieszczono na liście, która znajduje się poniżej. Sprawdź ją dokładnie i nie pomijaj żadnego składnika, bo każdy sprawia, że papryka smakuje doskonale. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Smaczny.tv, który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 10 sztuk papryki
  • 150 ml wody
  • 70 ml octu
  • 200 g musztardy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 150 ml oleju

Przepis na paprykę

Do garnka wlej wodę oraz ocet. Wsyp cukier, sól, ziarna ziela angielskiego i dodaj liście laurowe. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie doprowadź do wrzenia.

Umyte papryki pokrój w cienkie paski. Następnie dodaj je do wrzącej wody ze składnikami i gotuj przez 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij paprykę. 

Do miski włóż musztardę i zalej ją olejem. Wymieszaj ze sobą składniki. Powstałą mieszaniną zalej paprykę i obtocz w niej warzywo. Do wyparzonych słoików przełóż paprykę i musztardę z olejem. Szczelnie je zamknij i umieść w lodówce. Sprawdź przepis na zupę lepszą od rosołu oraz dowiedz się, ile kosztować będą maliny. 

Zalewam nią paprykę i pakuję do słoików. Jedna partia to za mało
Fot. YouTube/Smaczny.tv