Pokrój paprykę w kostkę i dodaj jajka. Rodzina co chwilę prosi mnie o taką kolację
Nie masz pomysłu na kolację? Poznaj przepis na tanią kolację i podaj je na ostatni posiłek w ciągu dnia. Domownicy będą tym daniem zachwyceni i poproszą o dokładkę.
Pomysł na kolację z papryki
Kolacja jest tak samo ważna, jak inne posiłki w ciągu dnia. Dzięki niej można kontrolować wagę, a poprawie ulega również jakość snu. Warto pamiętać, aby ostatni posiłek był zjedzony odpowiednio wcześniej, a nie zaburzy snu i przyczyni się do regeneracji organizmu. Należy zwrócić uwagę, aby przygotowane danie było lekkostrawne. Wieczorem proces trawienny nie powinien trwać zbyt długo i obciążać żołądka.
Naszą propozycją, która spełnia te wymagania, są placki z papryki. Ich przygotowanie jest łatwe, a smak doskonały. Z całą pewnością polubią je wszyscy, dlatego zrób i przekonaj się o ich smaku na własnym podniebieniu.

Tania kolacja dzięki składnikom
Pomysł na kolację z papryki jest godny uwagi nie tylko ze względu na smak, ale też dlatego, że danie można przygotować za niewielką kwotę. Jest to możliwe, bo potrzebne składniki nie są drogie, a w dodatku niektóre z nich są na tyle powszechne, że możesz mieć je w swojej kuchni. Najważniejsza jest oczywiście papryka, a niezbędna będzie także cebula, kiełbasa oraz przyprawy. Dodatkowo potrzebne będą składniki do przygotowania ciasta na placki. Wszystkie produkty i ich proporcje umieściliśmy na poniższej liście.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 2 cebule
- 100 g kiełbasy
- 100 g mąki
- 1 jajko
- mleko
- olej
- woda
- pieprz
- sól

Przepis na placki z papryki
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij ją na rozgrzanym oleju. Wlej wodę, patelnie przykryj i duś przez chwilę warzywo. Obie papryki umyj, rozkrój, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
Do miski wsyp mąkę, wbij jajko i wlej odrobinę mleka. Wymieszaj składniki, tworząc jednolite ciasto. Dodaj do niego cebulę, paprykę oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę. Całość dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj składniki.
Na patelni rozgrzej olej. Nałóż odrobinę ciasta i uformuj z niego placki. Smaż je z dwóch stron. Kiedy placuszki zarumienią się na brązowo-złoty kolor, są gotowe. Podawaj je na kolację z ulubionym sosem.
Poznaj przepis na sos z rabarbaru. Niedawno informowaliśmy o pojawieniu się w Biedronce zdrowego owocu.
