Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Od lat latem robię leczo do słoików. Zimą nie muszę się zastanawiać, co podać na obiad
Monika Dec
Monika Dec 12.08.2023 16:40

Od lat latem robię leczo do słoików. Zimą nie muszę się zastanawiać, co podać na obiad

Od lat latem robię leczo do słoików. Zimą nie muszę się zastanawiać, co podać na obiad
Swojskie Jedzonko/ YT

Sierpień wykorzystuję na robienie przetworów: z pomidorów, papryki i cukinii. Wśród nich nie może zabraknąć domowego lecza. Robi się je bardzo szybko. A zimą nie zastanawiam się, co podać na obiad. Gdy nie mam sił na długie stanie przy kuchni, idę do spiżarni i sięgam po słoik z leczem.

Leczo - smak późnego lata zamknięty w słoikach

Późne lato smakuje pomidorami, papryką i cukinią. Te trzy składniki są niezbędne do przygotowania lecza. W sierpniu ta potrawa często gości w mojej kuchni. A gdyby tak cieszyć się jej smakiem również w inne pory roku? Znam na to tylko jeden sposób - należy przyrządzić je do słoików. Zimą chętnie podaje je z dodatkiem chleba lub ryżu. Za każdym razem smakuje tak samo wybornie! 

Miesożercy z powodzeniem mogą dodać do niego nieco podsmażonej kiełbasy lub innego ulubionego mięsa. Ten przepis z pewnością zawojuje niejedno podniebnie!

Od lat latem robię leczo do słoików. Zimą nie muszę się zastanawiać, co podać na obiad

Najlepszy przepis na leczo do słoików na zimę

  • 2 kg papryki
  • 2 kg pomidorów
  • 2 kg cukinii
  • 3 cebule
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej

Sposób wykonania lecza

Dokładnie umyj wszystkie warzywa. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Cukinię i pomidory pokrój w kostkę, a cebulę w półplasterki. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny i zeszklij na nim cebulę, następnie dorzuć do niego pozostałe warzywa. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj i duś na ogniu przez 25 minut. Mieszaj je co kilka chwil, aby nie przywarły do dna.

Leczo dopraw do smaku: solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz majerankiem. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut. Leczo przełóż do wyparzonych słoików, mocno zakręć i zapasteryzuj. 

Na naszej stronie znajdziesz również inne pomysły na przetwory m.in. paprykę konserwową oraz cukinię po indyjsku.

Od lat latem robię leczo do słoików. Zimą nie muszę się zastanawiać, co podać na obiad