Sylwester zbliża się wielkimi krokami. Jeśli planujesz przygotowanie imprezy dla najbliższych, koniecznie przygotuj błyskawiczną przekąskę z meksykańskich placków. Roladki z tortilli z serkiem kanapkowym, warzywami i szynką błyskawicznie znikną ze stołu.Do przygotowania roladek z tortilli wykorzystasz ulubione składniki i serki kanapkowe. Moją ulubioną wersją są tortille z ogórkami konserwowymi, papryką czerwoną i serkiem z ziołami. Do placków dodaję również szynkę drobiową i mieszankę sałat. Roladki przygotujesz również z serkiem śmietankowym, chrzanowym, ze szczypiorkiem. Do roladek możesz dodać również paprykę konserwową, pieczarki marynowane, oliwki i wiele innych warzyw. Ważne jest to, żeby wszystkie składniki były pokrojone w słupki lub małe, cienkie kawałki, żebyś szybko zawinęła cały placek i żeby roladki się nie rozwarstwiły.Roladki z tortilli po zawinięciu dociśnij delikatnie, żeby brzegi placka dobrze się zlepiły. Tutaj ważną rolę odgrywa serek kanapkowy. Musisz posmarować nim całą tortillę, włącznie z brzegami. Inaczej placek nie będzie miał odpowiedniej formy i zepsuje się podczas krojenia.
Nie macie pomysłu czym umilić sobie dzisiejsze kibicowanie? Proponujemy ekspresowe w przygotowaniu koreczki z tortilli. Sprawdzą się też przy oglądaniu filmu czy na imprezie. Do ich zrobienia potrzebujesz gotowych placków tortilli, kremowego serka, trochę wędliny i ulubionych dodatków. Także zapraszamy szybciutko do kuchni. Koreczki z tortilli przygotuj z ulubionymi dodatkami. Moją ulubioną wersją są koreczki z sałatą lodową, szynką drobiową, papryką i ogórkami konserwowanymi. Do tortilli możesz dodać również inne warzywa, np. zielony ogórek, marchewkę. Możesz przygotować je również z serem tartym, salami i takimi dodatkami, na jakie masz ochotę.Kluczowym składnikiem koreczków z tortilli jest serek kanapkowy. Polecam delikatny serek śmietankowy z dodatkiem tartego chrzanu i świeżych ziół, np. natki pietruszki. Serek wzmocni smak potrawy i dzięki niemu tortilla nie rozwarstwi się podczas krojenia i jedzenia.Koreczki z tortilli są świetną przekąską imprezową, na mecz i na spotkania w większym gronie. Są lekkie, pożywne i o wiele zdrowsze od gotowych przekąsek, jak chipsy i frytki. Koreczki są tanie i tak smaczne, że błyskawicznie znikają z talerzy. A zrobisz je dosłownie w 10 minut.
Papryka faszerowana kaszą bulgur i suszonymi pomidorami jest pomysłem na pyszne danie z piekarnika. Nie ma przy nim dużo pracy, wystarczy napełnić warzywa nadzieniem i całość zapiec. Danie jest sycące i pełne smaku, doskonale nadaje się też do odgrzewania. Warzywa faszerowane możemy przygotować na wiele sposobów. Papryka, bakłażan, czy cukinia będą smakować rewelacyjnie z każdym nadzieniem. Do faszerowania doskonale sprawdzą się kasze, ryż, mięso mielone i kurczak, a także sery, np. feta, mozzarella, parmezan.Papryka faszerowana kaszą bulgur i suszonymi pomidorami to wegetariańska wersja dania, która posmakuje największym fanom mięsnych potraw. Farsz przygotowany z cukinii, cebuli, oliwek, czosnku i natki pietruszki jest prosty, ale niezwykle aromatyczny. Przysłowiową wisienką na torcie jest starty parmezan, którym posypuję paprykę przed włożeniem do piekarnika.Wszystkie składniki na farsz przesmażam na mieszance klasycznej oliwy i oliwy z suszonych pomidorów. W ten sposób farsz zyskuje rewelacyjny smak. Ugotowana kasza przechodzi aromatem wszystkich składników. Do naczynia żaroodpornego wlewam niewielką ilość wody, żeby papryka się nie przypaliła. Danie będzie gotowe po 30 minutach pieczenia.
Obieranie warzyw korzeniowych, owoców, a nawet pomidorów jest dość proste i oczywiste, ale jak usunąć skórkę z papryki? Okazuje się, że zdanie wcale nie jest trudne. Musimy jedynie wystawić paprykę na działanie wysokiej temperatury. Garnek, piekarnik, mikrofalówka czy palnik - wybór należy do nas.Obrana papryka znajduje swoje zastosowanie w zupach czy w sosach. Wiedza, jak usunąć skórkę z papryki przyda się na przykład do przygotowania domowego ajwaru. Obrana ze skórki papryka jest lżej strawna i mniej obciąża nasz układ pokarmowy.
Soczyste szaszłyki z grilla nierozerwalnie kojarzą się nam z miesiącami letnimi. Przysmak ten przygotować jednak możesz także jesienią czy zimą. Ulubione składniki po prostu usmaż na patelni grillowej lub upiecz w piekarniku. Kolorowe i smaczne danie wprowadzi powiew lata do Twojej jadalni.Podany przez nas przepis na szaszłyki możesz dowolnie modyfikować, jeśli chodzi o składniki. Danie z łatwością przygotujesz w wersji wegetariańskiej lub przeciwnie, bardziej mięsnej. W kwestii szaszłyków nie ma złych wyborów.
Paprykę faszerowaną można przygotować na różne sposoby. Tym razem proponujemy wam podanie ich w formie znanej z halloweenowych dekoracji. Warzywo z buźką spodoba się dzieciom, a smaczny farsz ukryty wewnątrz zachwyci także dorosłych. Spróbujecie? Straszna odsłona papryki faszerowanej będzie idealna na Halloween. Zdrowe i pełne smaku nadzienie na bazie soczewicy podane w atrakcyjnej formie sprawi, że przysmak szybko zniknie z talerzy. Przygotowanie wcale nie będzie aż tak skomplikowane. Warto się skusić.
Kotlety mielone w naszych sercach zajmują szczególne miejsce. Wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez tego prostego, mięsnego dania. Kiedy następnym razem będziesz przygotowywać kotlety mielone, koniecznie dodaj do masy drobno pokrojoną, czerwoną paprykę. Dzięki niej kotlety nabiorą wyjątkowego smaku i soczystości. Zyskają też apetyczny wygląd. Czerwona papryka jest nie tylko warzywem soczystym i smacznym. Zawiera w sobie wiele witamin, a także solidną dawkę kwasu foliowego. Kotlety mielone z papryką to ciekawy i niebanalny sposób na przemycenie w tradycyjnym obiedzie dodatkowej porcji wartościowych składników odżywczych.
Czy wiecie, jak doprawić leczo, by zachwycało już od spróbowania? Dwa dodatki są często pomijane, a doskonale podkreślają smak dania. Mowa o cukrze i soku z cytryny. Każdy z nas ma je w kuchni, a jednak rzadko trafiają do potraw. W przypadku leczo już niewielkie ilości tych produktów mogą korzystnie wpłynąć na efekty.Skomponowanie mieszanki przypraw do leczo może wydawać się proste. Paprykowy rarytas przecież wystarczy posolić, oprószyć pieprzem i dodać nieco ostrej chili. Smak dania może być jednak zdecydowanie głębszy, jeśli zdecydujemy się jeszcze na dodanie cukru i soku z cytryny.
Pomysł na szybką przekąskę dla całej rodziny? Domowe chipsy z dwóch składników, bez soli, bez oleju. Chipsy z tartego parmezanu i słodkiej, mielonej papryki są pyszne, lekkie i bardzo aromatyczne. Podaj je z domowymi sosami, a znikną błyskawicznie.Domowe chipsy zwykle przygotowujemy z ziemniaków, cukinii, batatów lub owoców, np. jabłek, gruszek, pomarańczy. Chipsy z parmezanu doprawione słodką papryką mieloną to rewelacyjna przekąska dla całej rodziny, która zachwyca smakiem. Już nigdy nie kupisz gotowych chipsów.Domowe chipsy z parmezanu i papryki możesz podać z sosami lub dipami. Gorąco polecam sos czosnkowy, pomidorowy, bbq, ziołowy i pikantny. Sosy również możesz zrobić samodzielnie w domu z kilku prostych składników, w ten sposób uzyskasz najlepszy smak. Przykładowo sos czosnkowy zrobisz z jogurtu naturalnego, odrobiny majonezu i wyciśniętych przez praskę ząbków czosnku. Domowe chipsy z aromatycznego sera będą gotowe w kilka minut. Starty parmezan błyskawicznie obtoczysz w słodkiej papryce i uformujesz z niego niewielkie chipsy. Całość wystarczy zapiec przez chwilę w piekarniku, bez zbędnej soli, bez tłuszczu.
Lubicie paprykę w marynacie? Zróbcie ją po chorwacku. Wystarczy chwilę pogotować warzywo w aromatycznych przyprawach, a po ostudzeniu zamknąć w słoikach z delikatnym sosem. Prosty przepis pomoże wam przygotować smaczną przekąskę na zimę. Jest tak pyszna, że nikt się jej nie oprze. Papryka po chorwacku będzie pasowała do kanapek, sałatek czy jaj faszerowanych. Przyjemnie chrupiące i pełne aromatu warzywo z pewnością spodoba się całej rodzinie. Warto od razu przygotować nieco większą ilość — spokojnie przetrwa całą zimę. Spróbujecie?
Marynowana papryka z przepisu siostry Anastazji zaskakuje smakiem i chrupkością. Siostra Anastazja przygotowuje przetwory według tradycyjnej receptury. Zalewę robi klasycznie z octu, wody, soli i cukru. Jednak ściśle trzyma się określonych proporcji, ponieważ właśnie zalewa jest sekretem doskonałego smaku całej marynaty. Na zimę przygotowujemy wiele przetworów, głównie kiszonki, marynowane warzywa, a także dżemy i konfitury. Marynowana papryka, dynia, grzyby, cukinia są pysznym dodatkiem do zimnej płyty i pieczywa. W przetworach bardzo ważne jest zachowanie określonych proporcji przypraw i składników na zalewę.W taki właśnie sposób siostra Anastazja przygotowuje marynowaną paprykę. Do słoików dodaje wyłącznie liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Zalewę gotuje również bez zbędnych dodatków, ponieważ to właśnie proporcje wody, octu, soli i cukru są odpowiedzialne za niepowtarzalny smak.Przed przyrządzeniem marynowanej papryki dokładnie umyj i wyparz słoiki i zakrętki. To bardzo ważny etap robienia wszystkich przetworów. W słoikach znajduje się wiele bakterii, które szybko zepsują zapasy na zimę. Wrzątek skutecznie je usunie, a przetwory będą smaczne i świeże, aż do następnego sezonu.
Przygotowując przetwory na zimę nie możemy zapomnieć o dokładnym umyciu i wyparzeniu słoików, zakrętek oraz uszczelek. To bardzo ważny krok, dzięki któremu będziemy mogli cieszyć się smakiem i świeżością marynat, kompotów i dżemów, aż do następnego sezonu.Słoiki możemy wyparzać na wiele sposobów. Niektórzy gotują je w gorącej wodzie, inni wyparzają w mikrofalówce, a nawet zmywarce. Wyparzanie słoików w piekarniku jest najlepszym sposobem na przygotowanie szklanych pojemników do przechowywania zimowych przetworów.Dlaczego wyparzanie słoików, uszczelek i zakrętek jest takie ważne? Jeśli włożymy przygotowane przez nas przetwory do brudnych słoików, to już po kilku dniach namnożą się bakterie i kiszonki lub marynowane przysmaki zepsują się. Umycie słoików płynem nie wystarczy, żeby pozbyć się chorobotwórczych i szkodliwych drobnoustrojów. Wyparzanie słoików jest więc absolutnie niezbędnym procesem, dzięki któremu nasze zimowe przetwory zachowają smak i świeżość przez wiele miesięcy. Na zimę możemy przygotować wszystkie warzywa i owoce. Jesienią warto zrobić marynowane grzyby leśne, marynowaną dynię, gruszki w occie i konfiturę śliwkową. Smakują rewelacyjnie.
Zupa paprykowa jest pełnym aromatu, sycącym przysmakiem. Dodając do niej smakowite pulpeciki z wieprzowiny, uzyskamy danie idealne na chłodniejsze, jesienne dni. Przygotowanie jest niezwykle proste, a smak zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Spróbujecie?Jeśli nie próbowaliście jeszcze przyrządzać zup z mięsnymi kotlecikami, receptura na przysmak z papryki pomoże Wam to zmienić. Aromatyczna i rozgrzewająca kompozycja sprawdzi się jako szybki jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Zapraszamy.
Sałatka meksykańska jest prostym przysmakiem, który idealnie sprawdzi się jako przystawka. Pełną smaku i sycącą kompozycję warzywną zrobicie ją w kilka chwil, a zbierze więcej zachwytów niż jarzynowa. Musicie spróbować. Czerwona fasola, kukurydza i papryka w połączeniu z ryżem i prostym sosem z majonezu i ketchup będą smakowały znakomicie. Możecie podać je w tej postaci lub zamknąć w pszennych tortillach, inspirując się meksykańskim klasykiem, czyli burrito. Będzie pysznie.
Beata Sadowska podzieliła się swoim niezwykłym przepisem na zupę dyniową. Dzięki dodatkowi aromatycznej szałwii, nieco mdła z natury dynia zyskuje zupełnie inny wymiar smaku, podkręcony dodatkowo rozmarynem. Koniecznie spróbuj tej typowo jesiennej potrawy.Dynia jest wyjątkowo zdrowym warzywem. Dzięki bogactwu witaminy C, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Zupę dyniową warto zatem włączyć na stałe do jadłospisu w okresie jesienno-zimowym. Zupa dyniowa jest nie tylko zdrowa, ale też smaczna i pożywna. Szałwia, rozmaryn oraz ostra papryczka podkręcają także jej właściwości rozgrzewające. Zupa dyniowa według przepisu Beaty Sadowskiej, której zdjęcie zamieszczone powyżej pochodzi z profilu beata_sadowska_official na Instagramie, to prawdziwy kulinarny przebój.
Gulasz jest popularnym daniem, które występuje w rozmaitych wersjach. Niezależnie jednak od wybranych dodatków, bazę gulaszu stanowią soczyste mięsne kawałki w pysznym gęstym sosie. Idealną gęstość sosu możemy uzyskać za pomocą redukcji wody lub poprzez dodatek gęstej, tłustej śmietany.Kluczową kwestią dla końcowego efektu naszego gulaszu jest dobór składników do jego przygotowania. Gulasz ugotowany na mięsie czerwonym będzie dużo bardziej treściwy, niż jego drobiowy odpowiednik. Również smak gulaszu wołowego czy jagnięcego jest zupełnie odmienny od smaku gulaszu z indyka czy kurczaka.Niebanalny wpływ na gulasz ma także dodatek warzyw. Duża ilość papryki, cebuli czy ziemniaków ubogaci tę potrawę. Dodatkowo długo duszone warzywa niejako rozpadają się w sosie. Gulasz z dużą ilością warzyw będzie więc bardziej gęsty, niż ten z mniejszą ich zawartością. Co jednak zrobić, kiedy sam dobór składników nie daje nam zadowalającego efektu?
Zapiekanka ziemniaczana ratuje nas za każdym razem, kiedy brak nam czasu bądź pomysłu na obiad. Wystarczy do ziemniaków dodać składniki, które akurat mamy z lodówce, zalać wybranym sosem i zapiec w piekarniku. A co powiecie na zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem i sosem paprykowym? To pyszna propozycja prosto od Jacka Kuronia.Do zapiekanki ziemniaczanej możesz użyć ziemniaków świeżo ugotowanych lub tych, które zostały z obiadu z dnia poprzedniego. Pyszna i aromatyczna zapiekanka ziemniaczana jest doskonałą propozycją obiadową dla całej rodziny. Dzięki dodatkowi mięsa z kurczaka jest również bardzo pożywna.
Leczo w wykonaniu Roberta Makłowicza różni się od tego, jakie zwykło się jadać w naszych domach. Brak cukinii oraz papryki w proszku to zasadnicze różnice w przyrządzaniu tego tradycyjnego węgierskiego dania. Na Węgrzech leczo zwyczajowo podaje się jako dodatek do dania głównego- w związku z tym nie uświadczymy w nim też kiełbasy czy boczku.W Polsce najczęściej podajemy leczo jako samodzielne, pełnoprawne danie. Robert Makłowicz pokazuje inne oblicze tej potrawy. Spróbuj zaserwować je jako warzywny dodatek do obiadu, na przykład do kotletów schabowych. Jest to zwyczaj wyniesiony z domu rodzinnego Pana Roberta.
Buraczki do słoików zimą znajdą z pewnością wielu amatorów. Sałatka z gotowanych buraków z dodatkiem czerwonej papryki i cebuli będzie świetnym dodatkiem do obiadu. Wystarczy ją tylko otworzyć. Sekretem smaku tego przetworu jest aromatyczna zalewa z octu, cukru i soli. Koniecznie przetestujcie nasz przepis.Przełom lata i jesieni to ostatni dzwonek na przygotowanie domowych przetworów. Marynowane i kiszone warzywa są pysznym dodatkiem do obiadu, są również bardzo zdrowe. Buraczki do słoików to jedne z tych przetworów, które muszą być w każdej spiżarni.Przed przygotowaniem buraczków do słoików dokładnie umyjmy i wyparzmy słoiki oraz zakrętki. Musimy dobrze dopasować zakrętki do słoików. Jeśli zakrętka nie będzie odpowiednia, do słoików dostanie się powietrze i buraczki się zepsują.Bardzo ważna jest również pasteryzacja, dzięki której sałatka będzie świeża i smaczna aż do następnego sezonu. Buraczki do słoików pasteryzujemy do góry dnem przez 10 minut, studzimy i odstawiamy do spiżarni. Tak przygotowane będą doskonałym dodatkiem do obiadu w chłodne, zimowe dni.
Bułgarska sałatka do słoików na zimę to jeden z lepszych przetworów, jakie możemy przygotować. Sałatka jest pełna smaku, jest lekko octowa i smakuje wyśmienicie z daniami mięsnymi. Bułgarska sałatka smakuje jak kultowy Globus.Sałatka smakuje wyśmienicie dzięki sporej ilości aromatycznych warzyw. Do sałatki dodajemy bakłażany, marchew, paprykę słodką, ostrą, cebulę i soczyste pomidory. Całość dusimy, następnie doprawiamy olejem, solą, octem i cukrem.Przed przygotowaniem sałatki bułgarskiej koniecznie umyjmy i sparzmy słoiki i zakrętki. Pojemniki muszą być sterylnie czyste, w przeciwnym razie sałatka bardzo szybko się zepsuje i pojawi się na niej pleśń. Sprawdźmy również zakrętki- jeśli któraś nie pasuje do słoika, wymieńmy ją.Źle dobrana zakrętka przepuszcza powietrze, które sprzyja namnażaniu się bakterii i drobnoustrojów. Sałatka również bardzo szybko się wtedy zepsuje. Sałatki nie musimy pasteryzować, gorące warzywa przekładamy do słoików, stawiamy do góry dnem i pozwalamy im ostygnąć.
Gołąbki można spotkać w wielu odsłonach. My proponujemy to danie w wersji meksykańskiej. Głównymi składnikami gołąbków jest mięso wieprzowe oraz ryż, czyli produkty popularne również w dalekim Meksyku. Odpowiedni dobór przypraw oraz dodatek soczystej czerwonej papryki pozwoli nam zabrać nasze gołąbki na egzotyczną wycieczkę po krainie smaków.Charakterystyczną przyprawą w kuchni meksykańskiej jest papryka. Do gołąbków możemy użyć jej w wersji słodkiej, ostrej- dla wielbicieli zdecydowanych smaków, lub w wędzonej- niezwykle intrygującej i aromatycznej. Kolejną wizytówką Meksyku jest kolendra- zarówno jej ziarna jak i liście zmienią oblicze tradycyjnego polskiego dania.Przygotowanie gołąbków po meksykańsku nie odbiega wiele od znanego nam polskiego wydania. Tajemnica tkwi w doborze przypraw. W dodatku gołąbki z naszego przepisu nie wymagają zawijania. Gorąco zachęcamy do tego smakowitego eksperymentu.
Jajka sadzone w papryce są niezwykle efektownym i smacznym pomysłem na dobry początek dnia. Apetyczne śniadanie zrobisz dosłownie w 5 minut, więc nie musisz sięgać po nudne kanapki. Jajka sadzone podaj z grzankami lub świeżym pieczywem. Wyborna uczta gwarantowana.Jajka sadzone zwykle przygotowujemy na obiad. Podajemy je wtedy z ziemniakami, mizerią. Możemy przygotować je również z ulubionym mięsem, ryżem i warzywami. Jajka sadzone doskonale sprawdzą się także na śniadanie, które posmakuje nawet największym niejadkom.Śniadanie nie dość, że wygląda bardzo apetycznie i kolorowo, to jeszcze smakuje fantastycznie. Jajka sadzone w papryce nachodzą delikatnie jej aromatem. Sama papryka zachowuje natomiast delikatną chrupkość. Całość oprószona solą, pieprzem i szczypiorkiem błyskawicznie znika z talerzy.Jajka sadzone smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym lub na maśle klarowanym. Tłuszcze mają wysoką temperaturę dymienia, przez co jajka się nie przypalą. Masło dodatkowo doda całemu daniu przyjemnego, maślanego aromatu.
Leczo jest pyszną i sycącą potrawą, którą warto przygotować w większej ilości. Gotowanie nie zajmie wam dużo czasu, a efektem będzie pyszny obiad dla całej rodziny na dwa dni. Koniecznie dodajcie do niego kiełbasę, wtedy potrawa zyska na smaku i pożywności. Nikt nie odmówi sobie sycącego i pełnego aromatu leczo. Przyrządzone z dodatkiem kiełbasy danie jest sycące i treściwe. A dzięki odpowiedniej kompozycji przypraw doskonale rozgrzewa. Będzie idealne na chłodniejsze, wrześniowe dni.
Papryka jest pyszna i zdrowa. Warzywo występuje jednak w kilku kolorach, a każdy z wariantów ma nieco inną zawartość witamin. Sprawdziliśmy, która dostarcza najwięcej tych cennych związków. Warto wiedzieć — ułatwi to zakupy i komponowanie posiłków.Sezon na paprykę właśnie trwa. Smaczne i zdrowe warzywo jest w tej chwili najtańsze i warto po nie sięgnąć. Którą odmianę jednak wybrać? Lepsza będzie t najpopularniejsza — czyli czerwona — czy też może zielona albo żółta. Odpowiadamy na to pytanie.
Faszerowana papryka jest prostą i smaczną potrawą, która może przypominać gołąbki. Farsz przygotowuje się bardzo podobnie — jedynie pomijamy element zawijania go w kapustę, zastępując ją chrupiącą papryką. Całość pięknie się prezentuje i obłędnie smakuje. Spróbujecie?Faszerowana papryka z mięsem mielonymi i ryżem spodoba się nie tylko amatorom kulinarnych nowości. Warzywo wypełnione aromatycznym nadzieniem jak do gołąbków doskonale się z nim komponuje, a po upieczeniu wprost rozpływa w ustach. Dodatek świeżego pomidora sprawia, że całość pozostaje przyjemnie soczysta. Warto spróbować.
Papryka konserwowa z dodatkiem miodu to absolutny hit zimowych przetworów. Papryka jest doskonale doprawiona, a miód nadaje jej delikatnej słodyczy. Papryka w słoiku smakuje rewelacyjnie z grzankami, zimną płytą i jako dodatek do mięsnych dań.Miód nadaje przetworom wspaniałego smaku, jednak nie jest on jedynym składnikiem potrzebnym do przygotowania papryki konserwowej. Na każdy słoik potrzebujesz dodatkowo dwóch ząbków czosnku, liścia laurowego i łyżeczki ziaren gorczycy.Pamiętaj, żeby przed przygotowywaniem papryki konserwowej dokładnie umyć, a następnie sparzyć słoiki i wieczka. Pojemniki muszą być sterylnie czyste, w przeciwnym razie na przetworach pojawi się pleśń lub sfermentują i nie będą nadawać się do jedzenia.Bardzo ważny jest również proces pasteryzacji. Paprykę konserwową pasteryzuj przez 15 minut w dużym garnku. Słoiki muszą być ustawione do góry dnem, dzięki czemu wieczka o wiele lepiej będą przylegać do słoików, a do przetworów nie dostanie się ani wilgoć, ani powietrze, które również przyczyniają się do psucia.
Leczo często gości na naszych stołach latem. Pyszna i lekka wersja z batatem zamiast mięsa z pewnością przypadnie do gustu tym z was, którzy lubią słodkie warzywne kompozycje. Danie syci na długo, a jego przygotowanie jest niezwykle proste. Spróbujcie koniecznie — jeszcze nie raz je zrobicie. Warzywne leczo z batatem spodoba się nie tylko amatorom kuchni roślinnej. Sycący słodki ziemniak doskonale komponuje się z papryką i cukinią w lekkim i aromatycznym pomidorowym sosie. Tak smakowitego posiłku dawno nie jedliście.
Warzywne leczo jest lekką i smaczną propozycją na letni obiad. Przepis cioci Kasi pozwoli je przygotować szybko, a danie posmakuje całej rodzinie. Dzięki doskonale dobranym przyprawom brak mięsa nie jest odczuwalny. Musicie spróbować.Popularne danie z papryki i cukinii, czyli polskie leczo w wersji warzywnej kusi aromatem i nietuzinkowymi przyprawami. Ciocia Kasia doprawia je z dbałością o szczegóły, doskonale balansując smaki słodki, słony i kwaśny. Całość jest niezwykle satysfakcjonująca. Skusicie się?