Przepis na marynowaną rzodkiew. W sam raz do kanapek
Ciąg dalszy rozwijania palety naszych przetworów. Nie musimy ograniczać naszego menu do kiszonych ogórków i kapusty. Wiele warzyw świetnie sprawdza się w słoikach – na przykład rzodkiewka.
Kiszona rzodkiewka
Chrupiące warzywo o charakterystycznym, pikantnym smaku, szczególnie warto konserwować na zimę. Jest ono idealnym wspomnieniem lata. A kiedy poza sezonem zdarza się znaleźć je w sklepie, przeważnie wygląda smutno jak swoja karykatura.
Tymczasem przetwory z rzodkiewek – czy to kiszonki, czy marynaty jak w tym wypadku, wychodzą naprawdę świetnie. To między innymi dlatego, że rzodkiew ma bardzo zwartą strukturę. Jej marynowana postać stawia więc opór zębom i jest świetną przekąską – np. do kanapek.

Rzodkiew kanapkowa
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Damian – kuchnia od kuchni. Damian przygotowuje marynatę z małych okrągłych rzodkiewek. Świetnie w takich przetworach odnajdzie się też duża rzodkiew biała, którą także często spotykamy w sklepach.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 3 pęczki rzodkiewek
- ½ l octu winnego
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
- Młody czosnek
- Ziele angielskie, liść laurowy
- Pieprz ziarnisty

Sposób na marynatę z rzodkiewek
Rzodkiewki dokładnie myjemy. Kroimy je w plastry (a duże – w półplastry) grubości 4-5 mm. Słoiki i nakrętki wyparzamy.
Na dno każdego słoika wrzucamy po dwa obrane ząbki czosnku, po kilka ziaren pieprzu, 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego. W słoikach układamy ciasno rzodkiewkę, zostawiając wolny 1 cm od brzegu.

W garnku łączymy ocet z 1 litrem wody. Dodajemy sól i cukier. Mieszamy i ustawiamy na gaz.
Kiedy płyn się zagotuje, zalewamy nim słoiki i zakręcamy wyparzonymi nakrętkami. Pasteryzujemy w kąpieli w garnku wyłożonym ręcznikiem lub w piekarniku w temperaturze 130 stopni. Przetwory odstawiamy do spiżarni po upewnieniu się, że wszystkie wieczka są wklęsłe.
Wypróbuj też przepisy na niezwykły obiad z mięsa mielonego i zapiekanego bakłażana.
