Sałatka z cukinii na zimę. Prosty przepis na pyszne przetwory
Sierpień to idealny moment na przygotowywanie pysznych przetworów na zimę. Moim absolutnym faworytem jest sałatka z cukinii. Warzywa wymieszane z przyprawami i octem i zamknięte w słoiku smakują jak marzenie.
Sałatka z cukinii na zimę. Przepis
Sałatka z cukinii i papryki na zimę jest moim faworytem. Przetwory robię według przepisu Ani Zyśk. Vlogerka na kanale jedz.pysznie na Instagramie zdradza tajniki kuchni. Od porad, po proste receptury na wyśmienite dania, ciasta i desery. A sałatka z cukinii na zimę jest totalnym hitem.
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 200 g cebuli czerwonej
- 150 g papryki czerwonej
- 150 g papryki żółtej
- 50 g papryki zielonej
- 3 ząbki czosnku
- 20 g soli
- 220 g cukru
- 80 g octu
- 2 łyżeczki płatków chili
Jak przygotować sałatkę z cukinii na zimę?
Krok 1. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę i przełóż większego garnka lub miski.

Krok 2. Wsyp cukier, płatki chili, sól. Wlej ocet. Całość wymieszaj, przykryj garnek i odstaw w temperaturze pokojowej na kilka godzin.

Krok 3. Gdy warzywa puszczą sok, sałatkę przełóż do niewielkich słoików.

Sałatka na zimę. Pasteryzacja
Krok 4. Słoiki zakręć i pasteryzuj w garnku przez 20-30 minut. Słoiki przełóż na blat do góry dnem i odstaw do ostygnięcia. Gotowe!
Pasteryzacja. Uwagi
Do pasteryzacji wykorzystaj dokładnie umyte, a następnie wyparzone słoiki i nakrętki. W ten sposób pozbędziesz się bakterii i zalążków grzybów, które mogą zepsuć przetwory. Słoiki z sałatką przełóż do garnka i wlej wodę na ¾ ich wysokości. Pasteryzuj 20-30 minut od momentu wrzenia. Gotowe, ostudzone przetwory przestaw do spiżarni.

Źródło: Anna Zyśk