Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Sałatka z cukinii na zimę. Prosty przepis na pyszne przetwory
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.08.2025 16:01

Sałatka z cukinii na zimę. Prosty przepis na pyszne przetwory

Sałatka z cukinii na zimę. Prosty przepis na pyszne przetwory
Fot. Anna Zyśk

Sierpień to idealny moment na przygotowywanie pysznych przetworów na zimę. Moim absolutnym faworytem jest sałatka z cukinii. Warzywa wymieszane z przyprawami i octem i zamknięte w słoiku smakują jak marzenie.

Sałatka z cukinii na zimę. Przepis

Sałatka z cukinii i papryki na zimę jest moim faworytem. Przetwory robię według przepisu Ani Zyśk. Vlogerka na kanale jedz.pysznie na Instagramie zdradza tajniki kuchni. Od porad, po proste receptury na wyśmienite dania, ciasta i desery. A sałatka z cukinii na zimę jest totalnym hitem.

Składniki: 

  • 1 kg cukinii
  • 200 g cebuli czerwonej
  • 150 g papryki czerwonej 
  • 150 g papryki żółtej
  • 50 g papryki zielonej
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 g soli
  • 220 g cukru
  • 80 g octu
  • 2 łyżeczki płatków chili 
     

Jak przygotować sałatkę z cukinii na zimę?

Krok 1. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę i przełóż większego garnka lub miski.

Sałatka z cukinii na zimę. Prosty przepis na pyszne przetwory
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Wsyp cukier, płatki chili, sól. Wlej ocet. Całość wymieszaj, przykryj garnek i odstaw w temperaturze pokojowej na kilka godzin.

Sałatka z cukinii na zimę. Prosty przepis na pyszne przetwory
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Gdy warzywa puszczą sok, sałatkę przełóż do niewielkich słoików.

Sałatka z cukinii na zimę. Prosty przepis na pyszne przetwory
Fot. Anna Zyśk

Sałatka na zimę. Pasteryzacja

Krok 4. Słoiki zakręć i pasteryzuj w garnku przez 20-30 minut. Słoiki przełóż na blat do góry dnem i odstaw do ostygnięcia. Gotowe!

Pasteryzacja. Uwagi

Do pasteryzacji wykorzystaj dokładnie umyte, a następnie wyparzone słoiki i nakrętki. W ten sposób pozbędziesz się bakterii i zalążków grzybów, które mogą zepsuć przetwory. Słoiki z sałatką przełóż do garnka i wlej wodę na ¾ ich wysokości. Pasteryzuj 20-30 minut od momentu wrzenia. Gotowe, ostudzone przetwory przestaw do spiżarni. 

Sałatka z cukinii na zimę. Prosty przepis na pyszne przetwory
Fot. Anna Zyśk

Źródło: Anna Zyśk