Sałatka rodzaj potrawy występującej na całym świecie i w różnych kręgach kulturowych pod rozmaitymi postaciami. Zazwyczaj złożona jest z pokrojonych warzyw, czasem z dodatkiem owoców i często w towarzystwie sosu lub tzw. dressingu.
Rozmaite sałatki można spożywać na co dzień zarówno na śniadanie jak i na kolację, jednak istnieją pewne rodzaje sałatek, które z punktu widzenia tradycji zarezerwowane są dla spożycia w ramach określonych świąt – na przykład sałatka jarzynowa na Boże Narodzenie. Sałatki stanowią także stały punkt dań na rozmaitych uroczystościach, takich jak urodziny, imieniny, czy inne imprezy okolicznościowe.
Często popełnianym błędem w mowie potocznej jest mylenie sałatki z surówką. Różnice nie są tak kolosalne jak mogłoby się wydawać. Co do zasady, każda surówka jest sałatką, ponieważ jak sama nazwa wskazuje, jest to potrawa złożona z surowych, pokrojonych lub poszatkowanych warzyw czy owoców. Sałatka natomiast to każda potrawa złożona z pokrojonych warzyw czy owoców (na zimno!), jednocześnie mogąca – choć nieobligatoryjnie – wiązać swe składniki sosem; wobec tego nie każda sałatka będzie surówką.
Rozróżniając sałatkę od surówki można zwrócić uwagę także na okoliczności konsumpcji danej potrawy. Sałatkę zwykle jemy jako danie autonomiczne, jako dodatek stosując pieczywo. Surówka natomiast sama w sobie stanowi dodatek, spożywany przy okazji konsumpcji niektórych dań obiadowych (na przykład kotlety schabowe).
Istnieje mnóstwo rodzajów sałatek właściwych dla danej kuchni. Co więcej, niektóre sałatki zwyczajowo (lub z przyczyn technicznych) przygotowuje się wyłącznie o określonej porze roku czy przy określonej okazji. Co więcej, nawet w obrębie tej samej potrawy przepisy na sałatki potrafią się od siebie znacznie różnić, czego przykładem może być jedna z najpopularniejszych w naszym kraju sałatek – sałatka jarzynowa.
Wśród innych sałatek popularnych w Polsce na wymienienie zasługuje sałatka kaszubska, sałatka Cezar, sałatka owocowa, sałatka z tuńczykiem, sałatka caprese czy nawet gyros.
Pokaż więcej
Sierpień to idealny moment na przygotowywanie pysznych przetworów na zimę. Moim absolutnym faworytem jest sałatka z cukinii. Warzywa wymieszane z przyprawami i octem i zamknięte w słoiku smakują jak marzenie.
Termin „sałatka grecka” oznacza u nas oliwki, fetę i pomidory na sałacie. Jednak prawdziwa grecka sałatka jest o wiele ciekawsza i naprawdę warto choć raz jej spróbować. Po raz pierwszy spróbowałem jej podczas tegorocznego wyjazdu do Grecji, teraz nie wyobrażam sobie bez niej życia. Zresztą, każdy kto jej raz spróbuje później wraca do tego przepisu.
Prognozy pogody pokazują, że jest ciepło, a będzie jeszcze goręcej. Oznacza to, że na najbliższe dni trzeba zadbać nie tylko o nawadnianie, ale także o odpowiednią dietę wypełnioną lekkimi daniami. Wypróbuj ten przepis na obiad, a nie obciążysz organizmu ciężkostrawnym posiłkiem i przygotujesz danie, które polubi rodzina.
Aktualnie możemy cieszyć się piękną pogodą, a jeszcze ładniejsza ma dopiero nadejść. To powoduje, że można już planować najbliższe wieczory okraszone grillem. Jednak, aby miały one rację bytu, to trzeba przede wszystkim zdecydować, jakie przekąski wtedy podamy. Przedstawiamy Wam przepis na pyszną sałatkę, idealną na grilla.
Sałatka gyros bez kapusty pekińskiej? Brzmi jak czyste szaleństwo, ale przepis jest wart wypróbowania. Składnik, który zastąpi warzywo, zupełnie odmieni smak potrawy oraz jej formę. Zrób i przekonaj się, że wprowadzenie innowacji się opłaciło.
Makłowicz na nowo odkrył kukurydzę z puszki. Okazuje się, warzywo, które traktowano jako dodatek do sałatek, jest niezbędnym składnikiem tajskiego dania. Poznaj przepis kucharza, a przygotujesz rewelacyjną i tanią przekąskę.
Wygląda bardzo swojsko, jak klasyczna polska sałatka. Ale to amerykański klasyk – Cobb, stuletni przepis, który łatwo odtworzyć w domu. Sekretem jest kombinacja kilku składników.
Nie ma nic lepszego niż smaczna sałatka z majonezem. Tym razem nie mamy na myśli słynnej jarzynowej, ale sałatkę z rzodkiewki i jajek. Kompozycja smaków jest wprost rewelacyjna, a przygotowanie proste i niezbyt czasochłonne. Poznaj przepis, a zachwycisz się nią od razu.
Już niedługo Dzień Matki. Jako że nasze Mamy zasługują na najlepsze i najpiękniejsze prezenty, to zdecydowanie warto się postarać. Z pewnością ucieszy je, kiedy wyręczymy je w gotowaniu i przygotujemy specjalnie na ten dzień pyszną sałatkę, taką, której smaku jeszcze nie znają. Sprawdźcie ten wspaniały przepis.
Seler korzeniowy wyróżnia się ogromną ilością właściwości prozdrowotnych, które cechują się różnorodnymi składnikami odżywczymi. Jest to produkt, który znajdziemy w wielu potrawach takich, jak zupy, sosy, czy również sałatki. Najlepszy seler to taki, który przyniesiemy z własnego ogródka. Abyśmy mogli to zrobić, to trzeba znać kilka podstawowych zasad jego uprawy. Ludzie często popełniają jeden błąd.
Anna Zyśk pokazała nam, że istnieje lepsza sałatka niż jarzynowa. Znana autorka porad kulinarnych przygotowała przepis na sałatkę z kalafiora i trzeba przyznać, że to całkiem udana kompozycja. Dlatego zapoznaj się z recepturą umieszczoną poniżej, a krok po kroku dowiesz się, jak ją przygotować.
Dobra sałatka nadaje się na każdą okazję. Podamy ją nie tylko na spotkanie towarzyskie, ale również stworzymy z niej lekką i smaczną przekąskę. Idealnie, jeśli poza walorami smakowymi niesie ze sobą również prostotę i szybkość przygotowania. Jeśli tego właśnie szukasz w sałatce, poniższy przepis jest dla ciebie.
Jajka, świeże warzywa i spajający je sos. To uniwersalny przepis na sałatkę, która świetnie nadaje się na Wielkanoc i nie tylko. Nie licząc przygotowywania składników, danie takie montujemy dosłownie w kilkadziesiąt sekund.
Święta Wielkanocne to czas, który spędzamy z rodziną i bliskimi. Towarzyszy nam przy tym magiczny klimat stworzony przez miłą atmosferę, dekoracje i potrawy, do których zaliczają się między innymi sałatki. Aby zachwycić pozostałych gości, przygotujcie ten przysmak, a na pewno się nie zawiedziecie. Przepis na sałatkę oraz zdjęcia pochodzą z kanału Moje Domowe Jedzenie na You Tube.
Henia znowu zachwyciła swoich fanów. Tym razem zrobiła to za sprawą smakowitej i kolorowej surówki ze szpinaku. Świeże warzywa połączyła z pomysłowym sosem, a dla urozmaicenia dodała jeszcze chrupiące nasiona sezamu. Idealny przepis na nadchodzącą wiosnę.
Ziemniaki, kasza, ryż, makaron. Te produkty najczęściej wykorzystujemy w swojej kuchni. Na rynku dostępny jest także produkt, z którego mało kto w Polsce korzysta. Bogaty jest w błonnik i białko. Wygląda jak kasza, a jest makaronem. Najzdrowszym makaronem. Poznaj kuskus perłowy i zaproś go do swojej kuchni.
Tradycyjna sałatka jarzynowa, choć jest smaczna, musi ustąpić tej z przepisu. Jej zaletą jest nie tylko smak, ale też prostota i szybkość przygotowania. Podaj ją na święta, a po zadowolonych twarzach gości upewnisz się, że jest obłędnie dobra.
Niedawno znalazłam przepis na prostą, wiosenną sałatkę i postanowiłam go wypróbować. Zrobienie jej na kolację zajęło mi dosłownie kilkanaście minut. Była tak smaczna, że mąż i dzieci poprosili, bym podała ją również na Wielkanoc.
Oto superszybki przepis na świetną, pożywną sałatkę. Jest pełna białka i bardzo wiosenna, przez co sprawdzi się nie tylko na codzień, lecz także na Wielkanoc.
Sałatka Mimoza od lat jest hitem w moim domu. Robię ją co roku na Wielkanoc. Moi bliscy mówią, że smakuje im bardziej niż klasyczna jarzynowa i gyros. Danie znika ze stołu zawsze jako pierwsze!
Tuż po tłustym czwartku czekają nas ostatki, czyli kilka dni przed wielkim postem, który wprowadzi okres wstrzemięźliwości. Jest to więc dobry pretekst, aby zorganizować spotkanie ze znajomymi i przygotować wyborną sałatkę. Jej smak zachwyci wszystkich gości, a ty zyskasz miano najlepszej gospodyni. Poznaj przepis i przekonaj się, jakie proste jest przygotowanie tego dania.
Znudziła Ci się klasyczna jarzynowa lub popularny gyros? Wypróbuj tę sałatkę z przepisu Ani Zyśk. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a jej smak z pewnością zrobi furorę wśród gości. Przygotuj ją na próbę już teraz, być może zagości też w tym roku na Twoim wielkanocnym stole.
Sałatki są w naszym kraju bardzo popularną przekąską. Podawane są na różnych imprezach, domówkach czy też podczas Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocnych. Jednak warto znać przepisy na sałatki, które można przygotować bardzo szybko i zjeść np. na kolację. Przedstawiamy jeden z nich.
Sałatka to świetny pomysł na przekąskę, która sprawdzi się między innymi na imprezie, czy też podczas Świąt. W Polsce najpopularniejsze są oczywiście sałatka jarzynowa i gyros, jednak to sprawia, że chcemy próbować również czegoś innego. Dlatego przychodzimy do was z przepisem na sałatkę z nietypowymi składnikami.
Oto przepis na klasycznego śledzia pod pierzynką. Pierzynki są różne, ale ta składa się z dodatków, których po podobnej sałatce oczekujemy najczęściej. Mamy tu więc ogórki kiszone, buraki i jajko.
Co dobrego przygotować na Dzień Dziadka? Warto sięgnąć po przepis Heni Foks. Z jej przepisem nawet prosta sałatka makaronowa zachwyca smakiem. Do tego prezentuje się jak marzenie.
Sałatka to z pewnością nieodłączna część prawie każdej domówki, a już na pewno Świąt. Na stołach królują wtedy sałatki jarzynowe czy gyros, jednak czasami warto również spróbować czegoś innego, szczególnie że taką sałatkę można jeść na co dzień. Jest prosta w przygotowaniu, a do tego zdrowa. Koniecznie musisz poznać ten przepis.
Czy ryba pasuje do sałatki? Jak najbardziej! Przyrządzam sałatkę z makreli wędzonej i wychodzi pysznie. Ta smaczna ryba doskonale komponuje się ze smakiem chrupiących warzyw i jajek. Każdemu polecam przepis na tę szybką i zdrową przekąskę.