Podsmażam kurczaka i dorzucam te składniki. Sałatka syci, aż miło i smakuje jak marzenie
Wygląda bardzo swojsko, jak klasyczna polska sałatka. Ale to amerykański klasyk – Cobb, stuletni przepis, który łatwo odtworzyć w domu. Sekretem jest kombinacja kilku składników.
Sałatka Cobb
Swoją dziwną nazwę sałatka zawdzięcza jej wynalazcy – Robertowi Cobbowi, właścicielowi restauracji Brown Derby w Los Angeles. Podobno był to jego sposób na zużycie resztek, które właśnie w takim składzie zostały po którymś dniu działania restauracji. Połączenie jednak sprawdziło się i wkrótce kompozycja stała się obowiązkową pozycją w modnych knajpach Hollywood.
W oryginalnej recepturze z pewnością musi się znaleźć pomidor, kurczak, boczek, jajka na twardo, awokado. Pierwotny przepis zawiera ser pleśniowy, ale ten jest często podmieniany na inny. Według tej samej historii do polania sałatki użyty był dressing francuski, który z czasem zastąpiono winegretem.

Sałatka po amerykańsku z kurczakiem
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Szefowa Kuchni. Autorka używa serka camembert zamiast klasycznego z niebieską pleśnią. Najprostszym do kupienia oryginalnym serem z przerostami pleśni jest lazur, można też wybierać spośród kilku innych.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 2 piersi kurczaka zagrodowego
- 120 g surowego boczku
- 120 g sera pleśniowego
- 2 garście małych pomidorków
- 4 jajka
- ½ czerwonej cebuli
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 80 ml oliwy
- Opcjonalnie: 20 ml sosu worcestershire
- 1 ząbek czosnku
- 1 dojrzałe, jeszcze nieco twarde awokado
- 20 ml octu winnego
- Sok z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- Zioła prowansalskie, suszona papryka
- Sól, pieprz

Przepis na doskonałą sałatkę
W miseczce mieszamy 40 ml oliwy z sosem worchester i przyprawami. Obtaczamy kurczaka i odstawiamy na chwilę do zamarynowania. Jajka gotujemy na twardo
Boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy go na zimną patelnię i podsmażamy, aż się zrumieni i wytopi. Zdejmujemy go na talerz, a na tej samej patelni przysmażamy kurczaka. Ma być złocisty z zewnątrz a miękki w środku.
Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Pomidorki przekrawamy na połówki, a cebulę w pióra. Sałatę płuczemy i rwiemy na drobne kawałki, które układamy na półmisku lub w salaterce.

Kiedy kurczak przestygnie, kroimy go w plastry. Na sałatę wysypujemy kostki boczku, a następnie układamy pokrojonego kurczaka. Kolejne składniki, w tym pokrojony w kostkę ser pleśniowy, układamy obok siebie.
W małym słoiczku mieszamy 40 ml oliwy, ocet lub 20 ml soku z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i łyżeczkę musztardy. Słoiczek zakręcamy i energicznie wstrząsamy. Efektem powinna być napowietrzona, jednolita emulsja. Takim winegretem polewamy sałatkę. Dla lepszego efektu nie mieszamy przed podaniem.
Wypróbuj też przepisy na gołąbki z niezwykłym farszem i domowy smalec.
