Przepis na tę sałatkę podpatrzyłem na wakacjach. Teraz jest hitem w moim domu
Termin „sałatka grecka” oznacza u nas oliwki, fetę i pomidory na sałacie. Jednak prawdziwa grecka sałatka jest o wiele ciekawsza i naprawdę warto choć raz jej spróbować. Po raz pierwszy spróbowałem jej podczas tegorocznego wyjazdu do Grecji, teraz nie wyobrażam sobie bez niej życia. Zresztą, każdy kto jej raz spróbuje później wraca do tego przepisu.
Dakos, czyli kreteńska horiatiki
W przeciwieństwie do ryby po grecku, grecka sałatka serwowana w naszych domach i restauracjach rzeczywiście pochodzi z Grecji. Nazywa się tam horiatiki i, podobnie jak wiele wariantów na Bałkanach, zawiera fetę lub jakiś jej odpowiednik. Dakos, którą chcę wam pokazać, to kreteńska sałatka grecka.
Składniki
- 600 g pomidorów
- 3 kromki czerstwego chleba
- 80 g fety
- 1 mała czerwona cebula
- 50 g ciemnych oliwek
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 60 ml oliwy
- 30 ml octu winnego
- Sól, pieprz
Kreteńska sałatka w domu
Pomidory pokrojone w kostkę, wrzucamy do miski. Cebulę przekrawamy na połówki i kroimy w cieniutkie pióra. Dodajemy je do pomidorów.
Całość mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Polewamy oliwą i octem, przyprawiamy solą i pieprzem. Jeszcze raz mieszamy.
Chleb podpiekamy w piekarniku. Na chrupiącą powierzchnię wykładamy składniki sałatki. Oprószamy fetą i podajemy.
Sałatka kreteńska – o składnikach
- W Polsce bardzo popularne są naśladownictwa fety, zwane „serem typu sałatkowego” czy nazwami podszywającymi się pod ten produkt. Bardzo często z oryginalną fetą nie mają nic wspólnego. Warto poszukać tej ostatniej, bo nie jest to trudne. Nie jest też wiele drożej, za to jest – o wiele smaczniej.
- Coraz popularniejsze w Polsce stają się oliwki kalamata. Są jaśniejsze niż znane nam dobrze czarne oliwki, za to intensywniejsze i bardziej złożone w smaku. Sięgnijmy także po nie, choć uwaga – wiele wariantów nie jest drylowanych.
- Oryginalna sałatka dakos podawana jest z chlebem nazywanym paximadia, podobnym do naszych sucharków. W Grecji czy na Krecie można go kupić wszędzie. W Polsce poszukiwania mogą jednak nie być łatwe.
Wypróbuj też przepisy na gołąbki w liściach winogron i kiszone cukinie.