Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Taką sałatkę podaję co roku na Wielkanoc. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa i gyros
Monika Dec
Monika Dec 16.03.2025 14:52

Taką sałatkę podaję co roku na Wielkanoc. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa i gyros

Taką sałatkę podaję co roku na Wielkanoc. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa i gyros
Fot. Shutterstock

Sałatka Mimoza od lat jest hitem w moim domu. Robię ją co roku na Wielkanoc. Moi bliscy mówią, że smakuje im bardziej niż klasyczna jarzynowa i gyros. Danie znika ze stołu zawsze jako pierwsze! 

Sałatka na Wielkanoc

W tym roku Święta Wielkanocne celebrujemy 20 kwietnia. Mamy jeszcze sporo czasu na przygotowanie menu na tę wyjątkową okazję. Warto zadbać nie tylko o dobrej jakości żurek, białą kiełbasę i wypieki, ale również zastanowić się nad zimnymi przekąskami. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć wędlin, chrzanu, faszerowanych jajek i sałatek.

Sałatka Mimoza jest nie tylko smaczna, ale również łatwa w wykonaniu. Do jej przyrządzenia potrzeba 6 składników. Lubią ją zarówno starsi, jak i młodsi. Można powiedzieć, że łączy pokolenia przy świątecznym stole. Poniżej zdradzam przepis na tę wielkanocną sałatkę!

Taką sałatkę podaję co roku na Wielkanoc. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa i gyros
fot. Canva

 

Sałatka lepsza niż jarzynowa i gyros

Lista składników:

  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 6 jajek
  • puszka tuńczyka w oleju
  • 1 cebula 
  • majonez

Dalsza część tekstu pod filmem.

Opcjonalnie:

  • koperek i szczypiorek do dekoracji
Taką sałatkę podaję co roku na Wielkanoc. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa i gyros
fot. Canva

 

Sałatka Mimoza na wielkanocny stół

Krok 1 - gotowanie warzyw i jajek

Wyszoruj ziemniaki i  marchewki i gotuj przez około 40 minut. Następnie odcedź, osusz i obierz warzywa. 

Ugotuj jajka na twardo, odcedź, obież, oddziel żółtka od białek.  

Zetrzyj na tarce ugotowaną marchewkę i ziemniaki oraz żółtka i białka jaj.

Krok 2 - Układanie warstw sałatki

Dopraw solą i pieprzem odcedzonego tuńczyka i ułóż go w misce jako pierwsza warstwa sałatki. Posyp go cebulą. Wrzuć do sałatki starte białka. Kolejno ułóż następne warstwy: startą marchewkę i ziemniaki. 

Gotową sałatkę posmaruj majonezem i posyp na wierzchu żółtkiem. Możesz udekorować ją zieleniną np. szczypiorkiem lub koperkiem. Smacznego!

Wypróbuj też przepis na wielkanocną ćwikłę i mazurek.

Taką sałatkę podaję co roku na Wielkanoc. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa i gyros
fot. Shutterstock