Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Kukurydza z puszki nie tylko do sałatek. Przekąska od Makłowicza jest hitem
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 17.06.2025 11:58

Kukurydza z puszki nie tylko do sałatek. Przekąska od Makłowicza jest hitem

Kukurydza z puszki nie tylko do sałatek. Przekąska od Makłowicza jest hitem
Fot. TRICOLORS/East News, Shutterstock/BearFotos

Makłowicz na nowo odkrył kukurydzę z puszki. Okazuje się, warzywo, które traktowano jako dodatek do sałatek, jest niezbędnym składnikiem tajskiego dania. Poznaj przepis kucharza, a przygotujesz rewelacyjną i tanią przekąskę. 

Podróżowanie przez smak

Robert Makłowicz zasłynął nie tylko z tego, że milionom Polaków przed telewizorami pokazywał świat od strony kulinarnej, ale też z tego, że dzieli się swoimi przepisami z fanami. Jakiś czas temu pokazał, jak przygotować placuszki z kukurydzy. Jest to znana w Tajlandii przekąska, którą w łatwy sposób można przygotować samemu. 

Wystarczy tylko zastosować się do poleceń kucharza, a powstanie przysmak wybitny. Okaże się także, że podróż do Tajlandii można odłożyć na jakiś czas, bo podobne smaki można mieć we własnych czterech ścianach. Szczegóły dotyczące przepisu umieściliśmy poniżej. 

Kukurydza z puszki nie tylko do sałatek. Przekąska od Makłowicza jest hitem
Fot. Canva

Kukurydza z puszki i dodatki

Danie z przepisu Makłowicza składa się z placuszków z kukurydzy oraz z sosu. Te pyszności przygotujesz z kukurydzy z puszki, mąki oraz przypraw. Niezbędna będzie także czerwona pasta curry, którą można nabyć w sklepach z azjatycką lub zagraniczną żywnością oraz w sklepach internetowych. Składnik jest niezbędny, bo nadaje całości odpowiedniego smaku. O pozostałych składnikach dowiesz się, sprawdzając umieszczoną poniżej listę. 

Składniki:

  • 2 puszki kukurydzy
  • 1 łyżka czerwonej tajskiej pasty curry
  • 3-5 łyżek mąki pszennej
  • 100 ml wody
  • ½-1 łyżeczki soli
  • 125 ml octu ryżowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • olej

Przepis na tajskie placuszki

Rozpocznij od przygotowania placków. Kukurydzę odsącz z zalewy i przełóż do miski. Wlej wodę, dodaj pastę curry i wymieszaj składniki, aby zniwelować powstałe grudki. Wsyp sól i mąkę pszenną. Wymieszaj składniki. 

Na patelni rozgrzej olej. Kiedy osiągnie wysoką temperaturę, łyżką nakładaj masę, a następnie spłaszcz ją i uformuj placuszki. Smaż je z dwóch stron, aż zarumienią się na złoty kolor. Następnie wyłóż je na talerz pokryty ręcznikiem papierowym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.

Na koniec przygotuj sos. Do garnka wlej ocet. Dodaj ocet, pozbawioną nasion, posiekaną w plasterki papryczkę chilli oraz przeciśnięte przez praski ząbki czosnku. Sos gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut. W małej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą z odrobiną wody. Kiedy cukier się rozpuści, wlej przygotowaną z mąki pastę. Wymieszaj składniki. Kiedy sos zgęstnieje, nadaje się do spożycia.

Wypróbuj przepis na nietypowe kolety mielone oraz przepis na pomidorową, która przebija smak klasycznej zupy

Kukurydza z puszki nie tylko do sałatek. Przekąska od Makłowicza jest hitem
Fot. Canva