Kukurydza z puszki nie tylko do sałatek. Przekąska od Makłowicza jest hitem
Makłowicz na nowo odkrył kukurydzę z puszki. Okazuje się, warzywo, które traktowano jako dodatek do sałatek, jest niezbędnym składnikiem tajskiego dania. Poznaj przepis kucharza, a przygotujesz rewelacyjną i tanią przekąskę.
Podróżowanie przez smak
Robert Makłowicz zasłynął nie tylko z tego, że milionom Polaków przed telewizorami pokazywał świat od strony kulinarnej, ale też z tego, że dzieli się swoimi przepisami z fanami. Jakiś czas temu pokazał, jak przygotować placuszki z kukurydzy. Jest to znana w Tajlandii przekąska, którą w łatwy sposób można przygotować samemu.
Wystarczy tylko zastosować się do poleceń kucharza, a powstanie przysmak wybitny. Okaże się także, że podróż do Tajlandii można odłożyć na jakiś czas, bo podobne smaki można mieć we własnych czterech ścianach. Szczegóły dotyczące przepisu umieściliśmy poniżej.

Kukurydza z puszki i dodatki
Danie z przepisu Makłowicza składa się z placuszków z kukurydzy oraz z sosu. Te pyszności przygotujesz z kukurydzy z puszki, mąki oraz przypraw. Niezbędna będzie także czerwona pasta curry, którą można nabyć w sklepach z azjatycką lub zagraniczną żywnością oraz w sklepach internetowych. Składnik jest niezbędny, bo nadaje całości odpowiedniego smaku. O pozostałych składnikach dowiesz się, sprawdzając umieszczoną poniżej listę.
Składniki:
- 2 puszki kukurydzy
- 1 łyżka czerwonej tajskiej pasty curry
- 3-5 łyżek mąki pszennej
- 100 ml wody
- ½-1 łyżeczki soli
- 125 ml octu ryżowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 100 g cukru
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- olej
Przepis na tajskie placuszki
Rozpocznij od przygotowania placków. Kukurydzę odsącz z zalewy i przełóż do miski. Wlej wodę, dodaj pastę curry i wymieszaj składniki, aby zniwelować powstałe grudki. Wsyp sól i mąkę pszenną. Wymieszaj składniki.
Na patelni rozgrzej olej. Kiedy osiągnie wysoką temperaturę, łyżką nakładaj masę, a następnie spłaszcz ją i uformuj placuszki. Smaż je z dwóch stron, aż zarumienią się na złoty kolor. Następnie wyłóż je na talerz pokryty ręcznikiem papierowym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Na koniec przygotuj sos. Do garnka wlej ocet. Dodaj ocet, pozbawioną nasion, posiekaną w plasterki papryczkę chilli oraz przeciśnięte przez praski ząbki czosnku. Sos gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut. W małej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą z odrobiną wody. Kiedy cukier się rozpuści, wlej przygotowaną z mąki pastę. Wymieszaj składniki. Kiedy sos zgęstnieje, nadaje się do spożycia.
Wypróbuj przepis na nietypowe kolety mielone oraz przepis na pomidorową, która przebija smak klasycznej zupy.
