Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Prosta sałatka z zapasów po świętach. Robię ją w 15 minut
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 24.04.2025 10:18

Prosta sałatka z zapasów po świętach. Robię ją w 15 minut

Prosta sałatka z zapasów po świętach. Robię ją w 15 minut
Fot. Canva/HomadePictures

Dobra sałatka nadaje się na każdą okazję. Podamy ją nie tylko na spotkanie towarzyskie, ale również stworzymy z niej lekką i smaczną przekąskę. Idealnie, jeśli poza walorami smakowymi niesie ze sobą również prostotę i szybkość przygotowania. Jeśli tego właśnie szukasz w sałatce, poniższy przepis jest dla ciebie.

Co podać podczas przyjęcia?

Po świętach wielkanocnych w lodówce zostają nam rozmaite, typowe dla tego czasu produkty. Nie musisz ich wyrzucać ani mrozić na zaś. Poniższa sałatka świetnie wykorzysta świątecznie pozostałości w smaczny sposób.

Najlepsze są proste i szybkie przepisy, które nie będą od nas wymagać zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Taka właśnie jest nasza smaczna i pożywna sałatka. Zjedz ją w domu lub zabierz w pudełku do pracy. Jej jedzenie będzie czystą przyjemnością.

Prosta sałatka z zapasów po świętach. Robię ją w 15 minut
Fot. Canva

Pyszna sałatka jajeczna na Wielkanoc

Jeśli macie w lodówce wciąż produkty typowe dla Wielkanocy, to ta szybka sałatka  jest właśnie dla Was. Zużyjecie jedzenie w smaczny sposób. Do przygotowania sałatki będziecie potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 200 g żółtego sera
  • 6 jajek
  • 2 jabłka
  • 4 łyżki chrzanu tartego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować pyszną sałatkę na Wielkanoc?

W pierwszej kolejności ugotowane jajka na twardo obieramy ze skorupek, koimy w kostkę i przekładamy do dużej miski.

Prosta sałatka z zapasów po świętach. Robię ją w 15 minut
Fot. Canva/hlehnerer

Por i jabłka również kroimy w kostkę i dodajemy do miski z jajkami. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, natomiast kukurydzę odsączamy z zalewy, po czym oba składniki dodajemy do reszty. Wszystko dokładnie mieszamy

W osobnej salaterce mieszamy ze sobą majonez, chrzan, sól oraz pieprz. Następnie zalewamy sosem składniki znajdujące się w dużej misce. Całość dokładnie mieszamy. Sałatkę wkładamy do lodówki na kilka godzin, a tuż przed podaniem posypujemy ją posiekanym szczypiorkiem. 

Tak przygotowana sałatka zachwyci całą rodzinę.

Sprawdź przepis na szybkie ciasto bez pieczenia, które smakuje jak karpatka. Zobacz, o czym należy pamiętać, rozmrażając lodówkę. 

Prosta sałatka z zapasów po świętach. Robię ją w 15 minut
Fot. Canva/HandmadePictures