Zamiast stać przy garach, robię sycącą sałatkę. To idealny pomysł na letni obiad
Prognozy pogody pokazują, że jest ciepło, a będzie jeszcze goręcej. Oznacza to, że na najbliższe dni trzeba zadbać nie tylko o nawadnianie, ale także o odpowiednią dietę wypełnioną lekkimi daniami. Wypróbuj ten przepis na obiad, a nie obciążysz organizmu ciężkostrawnym posiłkiem i przygotujesz danie, które polubi rodzina.
Pomysł na letni obiad
Wysokie temperatury, choć długo wyczekiwane, nie sprzyjają nadmiernej aktywności, a przy okazji gaszą apetyt. Mimo to nie można zapominać o odżywianiu, które dodaje niezbędnej do funkcjonowania energii. Na upały doskonale sprawdzają się dania lekkie i soczyste. Znalezienie potrawy, która spełnia obie te cechy, nie należy do najłatwiejszych, ale też nie oznacza to, że jest to niemożliwe.
Na obiad w trakcie lata doskonale sprawdzą się różnego rodzaju sałatki. Przepis na jedną z nich prezentujemy poniżej i naszym zdaniem warto go wykorzystać, bo danie składa się przede wszystkim z warzyw, których smak dopełnia lekki sos jogurtowo-majonezowy. To idealne połączenie smaków można osiągnąć w łatwy i szybki sposób. Wystarczy, że będziesz trzymać się naszych wskazówek.

Składniki na sałatkę
Do przygotowania letniej sałatki niezbędne są przede wszystkim warzywa, takie jak: papryka, ogórki, kukurydza i czerwona cebula. Z kolei za odpowiedni poziom sytości odpowiada makaron oraz kabanosy, które można zastąpić suchą kiełbasą. O pozostałych dodatkach i proporcjach wszystkich składników dowiesz się, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube/Kulinarne przygody, skąd pochodzą niektóre użyte zdjęcia.
Składniki:
- 250 g makaronu
- 150 g kabanosów lub innej suchej kiełbasy
- 1 czerwona papryka
- 4-5 ogórków
- 1 czerwona cebula
- 100 g kukurydzy konserwowej
- ½ pęczka koperku
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz
- sól
Przepis na sałatkę makaronową
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedź go i przełóż do miski. Paprykę i ogórki umyj, a następnie wraz z cebulą obierz. Warzywa pokrój w bardzo małą kostkę i wsyp do miski z makaronem. Kabanosy pokrój w cienkie plastry i wsyp do pozostałych składników. Dodaj odcedzoną kukurydzę.
Wsyp drobno posiekany koperek, a całość dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj. W mniejszej misce w jednolity sos połącz jogurt naturalny oraz majonez. Przelej go do miski ze wszystkimi składnikami. Całość wymieszaj i podawaj na obiad.
Wypróbuj także przepis na przekąskę z pomidorów oraz dowiedz się, co warto dodać do zupy ogórkowej.
