Przygotujesz ją w 15 minut. Ta sałatka z rzodkiewką to hit nad hity
Nie ma nic lepszego niż smaczna sałatka z majonezem. Tym razem nie mamy na myśli słynnej jarzynowej, ale sałatkę z rzodkiewki i jajek. Kompozycja smaków jest wprost rewelacyjna, a przygotowanie proste i niezbyt czasochłonne. Poznaj przepis, a zachwycisz się nią od razu.
Sałatka dobra na wszystko
Sałatki to jedne z najlepszych potraw, które można przygotować na wiele okazji. Sprawdzą się zarówno na kolację, drugie śniadanie, jak i jako przekąską pomiędzy posiłkami. Cenimy je nie tylko za tę uniwersalność, ale przede wszystkim za smak i prostotę związaną z przygotowaniem. Z tych powodów polecamy przepis na sałatkę z rzodkiewki i jajek.
Danie ma rewelacyjny smak, pomimo użycia majonezu, pozostaje lekkie, a przy tym sycące. Poznaj szczegóły przygotowania i odtwórz jej smak we własnej kuchni. Radzimy przygotować ją z podwójnej porcji, bo zanim się obejrzysz, domownicy będą kończyli ostatnią dokładkę. Zrób i przekonaj się o jej smaku na własnym podniebieniu.

Składniki na sałatkę
Sałatka z rzodkiewki i jajek powstaje w krótkim czasie ze względu na składniki. Jest ich niewiele, więc nie trzeba poświęcać wiele czasu na ich przygotowanie. Oprócz dwóch wspomnianych produktów niezbędny będzie także ser, szynka i kilka innych dodatków, które podkreślą smak całości. O pozostałych niezbędnych produktach dowiesz się więcej, sprawdzając umieszczona poniżej listę. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Moje Domowe Jedzenie, skąd pochodzą użyte zdjęcia.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 1 pęczek rzodkiewek
- 5 jajek
- 150 g żółtego sera
- 150 g szynki
- 1 pęczek szczypioru
- majonez
- pieprz
- sól

Przepis na sałatkę z rzodkiewki i jajek
Szynkę pokrój w cienkie paski. Ułóż je na spodzie miski lub salaterki. Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupki i drobno je posiekaj. Rozsyp je na szynce. Przypraw je pieprzem i solą. Na ich powierzchnię nałóż trzy łyżki majonezu i rozsmaruj je.
Szczypior umyj, drobno posiekaj i rozsyp. Całość przykryj serem startym na dużych oczkach tarki. Przykryj go taką samą ilością majonezu i równomiernie rozprowadź go na powierzchni.

Rzodkiew porządnie umyj. Następnie zetrzyj ją na dużych oczkach tarki. Warzywo ułóż na wierzchu. Sałatkę można udekorować rozkrojonym na ćwiartki jajkiem, szczypiorem i liśćmi sałaty.
Niedawno opisywaliśmy przepis na podobną sałatkę z jajek. Wskazywaliśmy do czego, oprócz przyprawiania, można wykorzystać czosnek.
