Co zrobić, żeby seler poszedł w korzeń? Zasady uprawy
Seler korzeniowy wyróżnia się ogromną ilością właściwości prozdrowotnych, które cechują się różnorodnymi składnikami odżywczymi. Jest to produkt, który znajdziemy w wielu potrawach takich, jak zupy, sosy, czy również sałatki. Najlepszy seler to taki, który przyniesiemy z własnego ogródka. Abyśmy mogli to zrobić, to trzeba znać kilka podstawowych zasad jego uprawy. Ludzie często popełniają jeden błąd.
Prawidłowa uprawa selera
Seler korzeniowy to warzywo, które wyróżnia się niesamowitym smakiem, aromatem i zapachem. Możemy go bez problemu wyczuć w różnorodnych potrawach. Mowa między innymi o wszelkiego rodzaju zupach, sosach, czy sałatkach.
Jeśli chcemy mieć pewność, że produkt, który spożywamy, jest w pełni pozbawiony pestycydów, to warto zdecydować się na jego samodzielną uprawę we własnym ogrodzie. Okazuje się, że nie jest to wcale takie skomplikowane. Wystarczy tylko trzymać się kilku podstawowych zasad, które pozwolą na obfite plony w przyszłości.
Przede wszystkim bardzo ważne jest podłoże. Mianowicie pierwszy podstawowy błąd popełniany przez wiele osób dotyczy już samego procesu sadzenia. Seler korzeniowy potrzebuje dużej przestrzeni, a podłoże musi być żyzne, przypuszczalne, o obojętnym odczynie. To jednak nie wszystko.

Odpowiednia uprawa selera korzeniowego
Co zrobić, żeby seler poszedł w korzeń? To bardzo proste. Trzeba mu zapewnić odpowiednie do tego warunki. Przede wszystkim całe stanowisko koniecznie musi być nasłonecznione. Dlatego też seler najczęściej sadzimy po 15 maja, kiedy pogoda do tego będzie odpowiednia. Ważne jest również podlewanie selera. Warto do tego użyć nawozu, który składa się z ziemi do sadzenia warzywa wymieszanej z kompostem.
Dalsza część tekstu pod filmem
Kluczowa jest jednak inna kwestia. Mianowicie aby seler poszedł w korzeń jego sadzonki sadzimy w rozsadzie 40x40 cm, ale tylko wtedy, jeśli stosowaliśmy przedplon. Jeśli nie, to wystarczą sadzonki odległości 20x30 cm od siebie. Co więcej, warto również zadbać o to, aby zielone łodygi selera nie były zakryte przez ziemię. Dobrze jest zasadzić to warzywo w towarzystwie brokułu, fasoli, ogórków, pomidorów, warzyw kapustnych czy czosnku.
Istotne jest także podlewanie. Aby seler rósł prawidłowo, należy to robić co drugi dzień. Z kolei w przypadku sierpnia i września, ten proces powinien odbywać się codziennie. Tak jak wspomnieliśmy wcześniej, ważny jest także odpowiedni nawóz. Który z nich da najlepsze efekty?

Jaki nawóz do uprawy selera?
Seler nie jest niesamowicie wymagającym warzywem, jeśli chodzi o jego uprawę. Wystarczy trzymać się wyznaczonych zasad, a warzywo z pewnością wyrośnie takie, jakie powinno. Do tego warto zaopatrzyć się w odpowiednie środki pomocnicze. Jednym z takich narzędzi jest nawóz.
Najlepsze oczywiście będą nawozy naturalne, czyli obornik lub kompost. Ważne jest również to, że nawozy selera nie powinny zawierać dużych ilości azotu, za to warto zadbać o sporą ilość potasu. Co więc najlepiej się sprawdzi? Najlepszy będzie popiół drzewny, który należy wymieszać z ziemią używaną do sadzenia selera, lub po prostu go rozsypać w pobliżu roślin.
Wiecie już kiedy siać seler i dlaczego seler nie idzie w korzeń. Znając te podstawowe, lecz bardzo ważne zasady, będziecie mogli cieszyć się w przyszłości pysznymi warzywami.
Sprawdź przepis na pyszne lody z 2 składników. Zobacz, czym najlepiej podlewać pomidory i ogórki.
