Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Co roku o tej porze robię ten dżem. Nie używam żelifixów i wzmacniaczy smaku
Monika Dec
Monika Dec 23.07.2025 20:22

Co roku o tej porze robię ten dżem. Nie używam żelifixów i wzmacniaczy smaku

Co roku o tej porze robię ten dżem. Nie używam żelifixów i wzmacniaczy smaku
Fot. Canva

Przełom lipca i sierpnia to doskonały czas na przygotowanie dżemu z borówki amerykańskiej. Idealnie sprawdzi się on do naleśników, ciast i racuchów. Do jego wykonania wystarczą tylko 2 składniki.

Dżem z borówki amerykańskiej

Lato to doskonały czas na przygotowanie przetworów. Zrobisz je teraz, cieszysz się nimi w zimie. Nie może wśród nich zabraknąć pysznego dżemu z borówki amerykańskiej. Do jego przygotowania potrzeba jedynie:

  • 1 kg borówki amerykańskiej
  • 1 szklankę cukru trzcinowego
Co roku o tej porze robię ten dżem. Nie używam żelifixów i wzmacniaczy smaku
fot. Canva

Jak zrobić dżem z borówki amerykańskiej?

Krok 1. Umieść borówki w garnku, podlej lekko wodą i chwilę je podgrzewaj na niewielkim ogniu.

Krok 2. Podgrzewaj owoce do momentu, gdy się rozpadną. Wsyp szklankę cukru i duś je, aż uzyskają konsystencję dżemu.

Krok 3. Gotowy smakołyk przełóż do słoików. Zakręć je i przechowuj w spiżarni.

Z czym podawać dżem z borówki amerykańskiej?

Ten słodki dżem z borówki będzie świetnym dodatkiem do naleśników, racuchów, tostów, słodkich bułek oraz owsianek. Jak jeszcze wykorzystać borówkę amerykańską w kuchni? Odpowiedź poniżej.

Niedoceniona borówka amerykańska

Borówka amerykańska to wszechstronny owoc, który sprawdzi się zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. 

  • Przygotujemy z niej znakomite desery takie ja: musy, kremy i lody. 
  • Z powodzeniem możemy ją dodać też do popularnych słodkich wypieków np. drożdżówek, muffinek i ciast.
  • Borówki amerykańskie mogą być także składnikiem koktajli. Doskonale łączą się np. z jogurtem greckim i miodem.
  • Mało kto wykorzystuje je do wytrawnych dań. Tymczasem z borówek przygotujemy m.in. sos do mięs i chutney do serów. Będą one także świetnie pasować do sałatek.

Polecamy nasze inne artykuły. Szczególnie warto zwrócić uwagę na sezonowe przepisy np. na obiad z jeżyn oraz kiszoną cukinię.

Co roku o tej porze robię ten dżem. Nie używam żelifixów i wzmacniaczy smaku
fot. Canva