Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Wbij igłę w ogórka. Patent na doskonałe kiszone
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 02.08.2025 06:03

Wbij igłę w ogórka. Patent na doskonałe kiszone

Wbij igłę w ogórka. Patent na doskonałe kiszone
Fot. YouTube/nurunyemektarifleri2

Oto prosty patent, który bardzo przyspiesza przygotowanie ogórków kiszonych. Wystarczy nakłuć je w kilku miejscach wykałaczką lub igłą. Dzięki temu zalewa łatwiej spenetruje ogórki i usprawni proces kiszenia. Będą gotowe już po kilku dniach.

Szybkie kiszone ogórki

Patent na nakłuwanie ogórków przed kiszeniem znalazłem na kanale Nur'un Yemek Tarifleri 2 na YouTube. Sposób na pierwszy rzut oka wydawał mi się dziwny, jednak spróbowałem go przetestować. Szybko okazało się, że trik ten naprawdę działa, a ogórki kiszone smakują jeszcze lepiej. W dodatku mogę cieszyć ich smakiem o wiele szybciej!

Składniki

  • 1 kg ogórków kiszonych
  • 3 plasterki cytryny
  • 1 szklanka octu z białego wina
  • Zestaw do kiszenia (koper, chrzan, czosnek)
  • Liście laurowe i ziele angielskie
  • Sól, ziarnisty pieprz, kawałek chili
Wbij igłę w ogórka. Patent na doskonałe kiszone
Fot. youtube.com/nurunyemektarifleri2

Kiszenie nakłutych ogórków

Ogórki dokładnie myjemy i odkrawamy ogonki. Namaczamy warzywa w zimnej wodzie przez ok. godzinę. W międzyczasie przygotowujemy dodatki – kroimy w plasterki czosnek i cytrynę, dzielimy chili na kawałki.

Do wyparzonych słoików nasypujemy po pół łyżeczki ziarnistego pieprzu. Dorzucamy po trochę czosnku, liść laurowy, 2-3 kulki ziela angielskiego i plasterek cytryny. Ogórki nakłuwamy – każdy 5-6 razy – i ciasno układamy w słoikach.

Do ogórków dodajemy koper, chrzan i pozostałe składniki. Zasypujemy każdy słoik łyżką soli i zalewamy ½ szklanki octu. Przetwory dopełniamy wrzątkiem, zakręcamy dokładnie i pasteryzujemy. Gotowe powinny być już po 3-4 dniach.

Przyspieszone kiszone ogórki – porady

  • Nakłuwanie ogórków powoduje, że przenika do nich więcej marynaty. Dlatego należy brać poprawkę na ilość soli, ale przede wszystkim chili. Jeśli decydujemy się je dodać – oceńmy wcześniej ostrość. W razie potrzeby usuwamy pestki, w których kryje się najwięcej palącego smaku.
  • Nakłuwanie ogórków to patent, który sprawdzi się świetnie także przy kiszeniu na sucho. Wtedy ogórki zasypujemy solą i przyprawami w torebce strunowej. Takie małosolne mogą być gotowe już nawet na drugi dzień.

Wypróbuj też przepisy na jajecznicę z kurkami i zupę ogórkową na ogonach wieprzowych.

Wbij igłę w ogórka. Patent na doskonałe kiszone
Fot. youtube.com/nurunyemektarifleri2

Źródło: YouTube/ Nur'un Yemek Tarifleri