Wbij igłę w ogórka. Patent na doskonałe kiszone
Oto prosty patent, który bardzo przyspiesza przygotowanie ogórków kiszonych. Wystarczy nakłuć je w kilku miejscach wykałaczką lub igłą. Dzięki temu zalewa łatwiej spenetruje ogórki i usprawni proces kiszenia. Będą gotowe już po kilku dniach.
Szybkie kiszone ogórki
Patent na nakłuwanie ogórków przed kiszeniem znalazłem na kanale Nur'un Yemek Tarifleri 2 na YouTube. Sposób na pierwszy rzut oka wydawał mi się dziwny, jednak spróbowałem go przetestować. Szybko okazało się, że trik ten naprawdę działa, a ogórki kiszone smakują jeszcze lepiej. W dodatku mogę cieszyć ich smakiem o wiele szybciej!
Składniki
- 1 kg ogórków kiszonych
- 3 plasterki cytryny
- 1 szklanka octu z białego wina
- Zestaw do kiszenia (koper, chrzan, czosnek)
- Liście laurowe i ziele angielskie
- Sól, ziarnisty pieprz, kawałek chili

Kiszenie nakłutych ogórków
Ogórki dokładnie myjemy i odkrawamy ogonki. Namaczamy warzywa w zimnej wodzie przez ok. godzinę. W międzyczasie przygotowujemy dodatki – kroimy w plasterki czosnek i cytrynę, dzielimy chili na kawałki.
Do wyparzonych słoików nasypujemy po pół łyżeczki ziarnistego pieprzu. Dorzucamy po trochę czosnku, liść laurowy, 2-3 kulki ziela angielskiego i plasterek cytryny. Ogórki nakłuwamy – każdy 5-6 razy – i ciasno układamy w słoikach.
Do ogórków dodajemy koper, chrzan i pozostałe składniki. Zasypujemy każdy słoik łyżką soli i zalewamy ½ szklanki octu. Przetwory dopełniamy wrzątkiem, zakręcamy dokładnie i pasteryzujemy. Gotowe powinny być już po 3-4 dniach.
Przyspieszone kiszone ogórki – porady
- Nakłuwanie ogórków powoduje, że przenika do nich więcej marynaty. Dlatego należy brać poprawkę na ilość soli, ale przede wszystkim chili. Jeśli decydujemy się je dodać – oceńmy wcześniej ostrość. W razie potrzeby usuwamy pestki, w których kryje się najwięcej palącego smaku.
- Nakłuwanie ogórków to patent, który sprawdzi się świetnie także przy kiszeniu na sucho. Wtedy ogórki zasypujemy solą i przyprawami w torebce strunowej. Takie małosolne mogą być gotowe już nawet na drugi dzień.
Wypróbuj też przepisy na jajecznicę z kurkami i zupę ogórkową na ogonach wieprzowych.

Źródło: YouTube/ Nur'un Yemek Tarifleri