Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Ogórki kiszone

Ogórki Kiszone

Ogórki kiszone – czym są? Podstawowe informacje

Ogórki kiszone to rodzaj przekąski lub półproduktu uzyskiwanego z kiszenia ogórków gruntowych podług specjalnej receptury. Zgodnie z tradycją, kiszenie ogórków powinno odbywać się w beczkach z twardego, niesmolistego drewna, jednak częstą praktyką jest stosowanie kamiennych garnków czy słojów. Ogórki kiszone po ukiszeniu przechowuje się w słoikach. Zalewa do ukiszenia ogórków zawierać musi koper (łodygi i baldachy), czosnek (ząbki), i chrzan (korzenie). Dodać można także przyprawy, gdzie obligatoryjna jest sól.

Ogórki kiszone znane dziś w świecie wywodzą się z Polski i w wielu miejscach na świecie określa się właśnie je mianem „polskich ogórków”. Jeden z rodzajów ogórka kiszonego – jeziorowy ogórek kiszony – wpisany został na Listę produktów tradycyjnych, jako produkt regionalny Kalisza Pomorskiego. Inny z przykładów może stanowić ogórek kołobrzeski.

Niemniej jednak, sam zwyczaj kiszenia produktów spożywczych celem przedłużenia ich przydatności do spożycia, bądź uzyskania określonych walorów smakowych, był znany w niektórych społecznościach już wcześniej – na przykład w Mezopotamii.

Kiszenie ogórków – przepis

Kiszenie ogórków odbywa się poprzez umieszczenie w beczce lub kamiennym garnku czy słoju ogórków gruntowych w odpowiedniej zalewie. Składają się na nią woda z solą niejodowaną, łodygi kopru, ząbki czosnku i korzenie chrzanu. Wiele przepisów uwzględnia także liście laurowe, czarny pieprz, czy ziarna gorczycy białej. Dla uzyskania odpowiedniego smaku dodać można także liście wiśni, czarnej porzeczki czy dębu.

Tak przygotowane ogórki należy pozostawić przez kilka dni (2-3) w temperaturze pokojowej, a później przenieść w chłodne, zacienione miejsce na okres do trzech tygodni. Jeżeli przerwiemy proces fermentacji przed upływem tego okresu, na przykład po tygodniu, uzyskamy ogórki małosolne.

Ogórki kiszone – zastosowanie

Ogórki kiszone znajdują zastosowanie zarówno jako przekąska, zakąska do alkoholu, czy półprodukt stosowany w sałatkach, surówkach i innych daniach. Ogórek kiszony można konsumować również na kanapkach czy jako dodatek do obiadu. Stanowią podstawowy składnik zupy ogórkowej.

W kuchni polskiej ogórek kiszony obecny jest w wielu różnych daniach, a na samym terytorium naszego kraju niejednokrotnie przenika także do dań, które oryginalnie nie posiadają go w swoim składzie – spotyka się go na przykład w kebabach.

Czy ogórki kiszone są zdrowe?

Ogórki kiszone, podobnie jak inne produkty przygotowywane w ten sposób, są bardzo zdrowe. Zawierają mnóstwo witamin, a w szczególności witaminę C, dzięki czemu w wyraźny sposób wspomagają nasz układ odpornościowy i odbudowują florę bakteryjną jelit. Ponadto poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Jak najczęstsze spożywanie ogórków kiszonych jest zdecydowanie zalecane.

Pokaż więcej

ogórki
10.08.2025 21:00 Prosty sposób na jędrne i chrupiące kiszone

Jeśli chcesz, aby ogórki kiszone wyszły jędrne i chrupiące, zacznij od prostego, a skutecznego triku – zanurz je przed kiszeniem w lodowatej wodzie. W połączeniu z dobrze przygotowaną solanką i odpowiednią temperaturą fermentacji gwarantuje to ogórki zwarte, aromatyczne i równo ukiszone – dokładnie takie, po które sięga się z przyjemnością.

ogórki kiszone
07.08.2025 13:16 Po składnik na te ogórki jeżdżę na drugi koniec Polski. Robię je co roku

Każde lato kończę wyprawą nad Bałtyk – nie dla plaży, lecz po kilka butelek krystalicznej, słonej wody z kołobrzeskiego ujęcia. To właśnie ta naturalna solanka sprawia, że moje ogórki po kołobrzesku są tak jędrne i aromatyczne, że znikają z piwnicy, zanim spadnie pierwszy śnieg. Gdy raz spróbujesz, zrozumiesz, dlaczego od lat nie wyobrażam sobie domowych weków bez tego dodatku.

nakłuwanie ogórków
02.08.2025 06:03 Wbij igłę w ogórka. Patent na doskonałe kiszone

Oto prosty patent, który bardzo przyspiesza przygotowanie ogórków kiszonych. Wystarczy nakłuć je w kilku miejscach wykałaczką lub igłą. Dzięki temu zalewa łatwiej spenetruje ogórki i usprawni proces kiszenia. Będą gotowe już po kilku dniach.

Pyszne i zdrowe ogórki
26.07.2025 08:07 To najprostszy przepis na ogórki kiszone. Z tymi proporcjami zawsze się udają

Ogórki kiszone to przysmak, którego przygotowanie przypada właśnie teraz. Jednak, aby to zrobić poprawnie, potrzebny jest nie tylko odpowiedni przepis i składniki, ale przede wszystkim ich proporcje, które są w tej kwestii kluczowe. Wypróbujcie ten sposób, a ogórki wyjdą przepyszne. 

Przygotowywanie ogórków kiszonych
06.07.2025 21:00 To najgorszy dodatek do ogórków kiszonych. Przez niego stają się miękkie

Już niedługo czekają nas wzrosty ogórków, co z pewnością wiąże się z dużymi i satysfakcjonującymi plonami. To z kolei oznacza, że w najbliższym czasie będziemy mogli przygotować między innymi ogórki kiszone. Aby wyszły smaczne i aromatyczne sprawdźcie, czego lepiej do nich nie dodawać. 

ogórki małosolne
18.05.2025 10:50 Tyle soli należy wsypać do zalewy do małosolnych. Zasady są żelazne, lepiej się ich trzymać

Przy zachowaniu odpowiedniej proporcji soli i wody ogórki kiszone wychodzą zawsze w punkt. Co prawda kuchnia to nie apteka, ale pewne proporcje lepiej zanotować, zamiast kierować się wyczuciem. Tak gwarantujemy sobie sukces.

ogórki małosolne w worku
11.05.2025 12:32 Strzelczyk pakuje ogórki do worka i ma najlepsze małosolne. Ten przepis jest ekspresowy

Tomasz Strzelczyk zaprezentował najprostszy i najbardziej ekspresowy przepis na ogórki małosolne. Nie dość, że przygotowujemy je szybko i na sucho, to jeszcze gotowe mogą być nawet tego samego dnia.

pasta na kanapkach
02.03.2025 22:00 Łączę ogórki kiszone z tanią rybą. To najlepsze smarowidło do chleba

Pasta z wędzonej makreli z ogórkiem kiszonym brzmi równie pysznie, co tanio i łatwo w przygotowaniu. I tak właśnie jest. To doskonała pozycja na śniadanie, do tego bardzo zdrowa i nietypowa w smaku.

Chleb posmarowany smarowidłem
23.02.2025 08:54 Łączę ogórki kiszone ze zdrowym składnikiem. Mam najlepsze smarowidło do chleba

Kanapki to bardzo popularna przekąska w Polsce, ale również na całym świecie. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a do tego oczywiście smaczna. Robiąc kanapki, mamy duże pole do popisu i możemy użyć takich składników, jakich tylko chcemy. Dlatego przedstawiamy Wam przepis na przepyszne i zdrowe smarowidło. 

pasta jajeczna
23.10.2024 08:44 Ogórki kiszone nie tylko do obiadu. Zetrzyj na tarce, a zrobisz z nich pyszne śniadanie

Ogórki kiszone występują w tysiącach potraw, ale rzadko w kombinacjach śniadaniowych. Ten przepis to zmienia. Warto po takie śniadanie sięgać zwłaszcza jesienią, bo ten wzmacniacz odporności właśnie wtedy jest nam najbardziej potrzebny.

surówka z ogórków
02.10.2024 22:00 Ta prosta surówka z ogórków kiszonych jest hitem w moim domu. Nie ma lepszej

Taka sałatka z ogórków to nie tylko pyszny dodatek do obiadu. Z nadejściem jesiennych chłodów to dodatkowo niezwykłe wsparcie odporności naszego organizmu. Czy wspomnieliśmy już, że jest pyszna?

kapuśniak
30.09.2024 09:03 Zamiast wylewać, dodaj do kapuśniaku. Prosty dodatek bosko podkreśli smak

Kapuśniak jest idealny na jesienne dni. Zupa nasyci i rozgrzeje. Teraz możesz sprawić, by była jeszcze smaczniejsza. Przyda się składnik, który zazwyczaj pomijamy w gotowaniu. Dzięki niemu kapuśniak wyjdzie obłędnie pyszny.

chleb ze smalcem
01.09.2024 16:26 Poszedł na dożynki i zamówił pajdę ze smalcem. Opinię wyrobił sobie jeszcze przez pierwszym kęsem

Kto lubi pajdę ze smalcem? Wielu smakoszy za nią przepada. Youtuber Książulo nie potrafi jej sobie odmówić. Skosztował zatem popularnego rarytasu na dożynkach i opinią podzielił się w sieci. Aż takiej reakcji widzowie się nie spodziewali.

siekanie ogórków kiszonych
16.08.2024 09:17 Ogórki kiszone nie tylko na obiad. Zrobisz z nich pyszne śniadanie

Ogórki kiszone to produkt o wiele bardziej wszechstronny niż mogłoby się wydawać. Znając przepisy takie jak ten, z pewnością zechcesz zrobić w tym roku większe zapasy kiszonek. Z pewnością przydadzą się jesienią i zimą, kiedy sezon na świeże warzywa będziemy mieli za sobą.

Ewa Wachowicz i ogórki małosolne
27.07.2024 17:22 Wachowicz dodaje dokładnie łyżkę na słoik. Małosolne smakują jak marzenie

Poznaj przepis Ewy Wachowicz i ulepsz swoje ogórki małosolne. Jeden dodatek sprawi, że nabiorą wyjątkowego smaku. Wypróbuj ten sposób, a już nigdy nie przyrządzisz ich tradycyjną metodą. Smak trafi w gusta każdego. 

ogórki po koreańsku
23.07.2024 07:06 Moja mama nie kisi zwykłych ogórków. Robi je po koreańsku, są chrupiące i intensywne

Sezon na ogórki trwa w najlepsze. To dobry powód na poznanie zupełnie innego przepisu na kiszone ogórki. Niektórzy twierdzą nawet, że są smaczniejsze niż te kiszone tradycyjną metodą. Wypróbuj ten przepis, a smak ogórków zachwyci całą rodzinę i będziesz robiła je co roku.

zawijanie ciasta francuskiego z dodatkami
03.07.2024 12:46 Zawijam szynkę, ser i ogórki kiszone w ciasto francuskie. To szybkie danie na medal

Zainspiruj się i przygotuj to szybkie danie. Sprawdzi się doskonale jako lekkie danie obiadowe lub sycąca przystawka. Z tym przepisem przygotujesz je szybko, a w dodatku wyjdzie za każdym razem. Rodzina będzie zachwycona i będą błagali cię, aby przyrządzała je bardzo często. 

pierogi
30.05.2024 11:08 Zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa. Jak dla mnie nie ma lepszego farszu na pierogi

Pierogi są dobre zarówno na obiad, jak i na kolację. Jak zrobić wyborny farsz do pierogów z mięsem? Warto dodać do niego apetyczne warzywo, które podkręci smak pierogów. Lepszych w życiu nie jadłeś, dlatego wypróbuj ten przepis. 

ogórki kiszone
21.05.2024 22:26 Ogórki kiszone już nigdy nie spleśnieją w słoiku. Uratuje je ten patent

Ogórki kiszone są nie lada rarytasem. Przepadamy za ich smakiem i chętnie je jadamy. Jednak, co zrobić, by ogórki nie pleśniały w słoiku? Warto poznać ten patent. Dzięki niemu już nigdy nie spotka nas niemiła niespodzianka po otwarciu słoika z ogórkami kiszonymi. 

ogórki konserwowe
20.05.2024 09:17 Wszyscy robią kiszone, a ja wolę te. Takie ogórki to w moim domu przebój

Oto prosty i sprawdzony przepis na doskonałe ogórki lepsze, niż te ze sklepu. Ogórki w occie nie cieszą się takim uznaniem jak te kiszone tradycyjnie w solance, ale niesłusznie. Z tym przepisem wychodzą chrupiące i po prostu pyszne.

sałatka
27.04.2024 19:02 Po prostu uwielbiam tę szybką sałatkę na kolację. Syci i nie ma w sobie ani grama majonezu

Na dzisiejszą kolację podaj sałatkę z tego przepisu. Jest doskonała w smaku, a przy tym jest lekka, bo nie zawiera majonezu. Zrób i przekonaj się sama, jak dobra jest szybka sałatka na kolację. Zrobisz ją w kilka minut.

surówka
13.04.2024 16:38 Strzelczyk zalał surówkę sosem z kiszonych ogórków. Po prostu poezja smaku

Kiszone ogórki i kapusta w pysznej surówce od Tomasza Strzelczyka czarują smakiem. Taką surówkę zrobisz raz-dwa i będzie ona doskonałym dodatkiem do wszystkich dań obiadowych. Wypróbuj przepis znanego kucharza w swojej kuchni. 

zupa ogórkowa w miseczce
03.04.2024 16:59 Po świątecznych ucztach zawsze gotuję taką ogórkową. Jest pyszna, lekka i bardzo zdrowa

Ta wersja zupy ogórkowej, choć wyraźnie odchudzona, jest wciąż pyszna. Warto sięgać po podobne zamienniki, kiedy czujemy, że nasza dieta jest za ciężka. Dotyczy to zwłaszcza poświątecznego okresu, gdy odrabiamy okres folgowania swojemu apetytowi.

kotlety mielone
12.03.2024 17:23 Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Nigdy nie jadłam tak dobrych kotletów

Kotlety mielone to już kulinarny klasyk, który często robię na obiad. Ostatnio do mięsa dodaję składnik, który podkręca smak tego lubianego dania. Trudno uwierzyć, co kryje się w kotletach mielonych. Dzięki temu są pyszne jak nigdy dotąd.

sałatka z ogórkiem
20.02.2024 14:10 Tę sałatkę podam na Wielkanoc zamiast klasycznej jarzynowej. Smakuje obłędnie i nie ma w sobie grama majonezu

Ta ciekawa wariacja na temat tradycyjnej polskiej sałatki jarzynowej skradła moje serce. W niezwykle kreatywnej roli występuje w niej jajko, z którego żółtka powstaje ciekawy, majonezopodobny sos spajający całość w aksamitną przekąskę.

zawijanie ciasta
20.01.2024 15:54 Ogórki kiszone, ser i szynkę zawijam ciastem. Piekę i podaję, nie zostaje nawet okruch

Szukasz przepisu na zaskakującą przystawkę lub przekąskę? Trafiłaś idealnie. Pieczone ogórki kiszone szokują, ale uwierz mi, że w towarzystwie ciasta, sera i szynki smakują wybornie.

Surówka z ogórków kiszonych
02.12.2023 21:04 W swojej kuchni ogórków nie ścieram na zupę. Robię z nich błyskawiczną surówkę, jest lepsza, niż w restauracji

Prosta surówka z ogórków kiszonych będzie pasowała do każdego obiadu. Zamiast znów przygotowywać kwaśną zupę, postawcie na danie główne z jej dodatkiem. Wszystko zajmie nie więcej, niż 5 minut. Rodzina będzie zachwycona. 

ogórki
27.11.2023 18:40 Czym różnią się ogórki kiszone od konserwowych? Mistrz kuchni skrytykował właściwości jednych z nich

Czy jadacie ogórki kiszone? A może chętniej sięgacie po konserwowe? Teraz jednym i drugim ogórkom przyjrzał się Piotr Ogiński. Mistrz kuchni, co do jednych ogórków nie ma żadnych wątpliwości. Skrytykował ich właściwości odżywcze. O które ogórki chodzi?