To najgorszy dodatek do ogórków kiszonych. Przez niego stają się miękkie
Już niedługo czekają nas wzrosty ogórków, co z pewnością wiąże się z dużymi i satysfakcjonującymi plonami. To z kolei oznacza, że w najbliższym czasie będziemy mogli przygotować między innymi ogórki kiszone. Aby wyszły smaczne i aromatyczne sprawdźcie, czego lepiej do nich nie dodawać.
Zalety ogórków kiszonych
Wszyscy bardzo dobrze znamy zalety ogórków kiszonych. Są przede wszystkim smaczne, odrobinę kwaskowate, a także niesamowicie aromatyczne. Świetnie pasują jako dodatek na poranne lub wieczorne kanapki, a także znakomicie wzbogacają wiele dań obiadowych. Można z nich również przygotować smakowitą surówkę, która idealnie będzie pasować właśnie do obiadu.
Jednak ogórki kiszone to nie tylko smak, ale również wartości odżywcze. Świetnie wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego. Ponadto zawierają witaminy B, C, K, E oraz A, które pozwalają naszemu organizmowi odpowiednio pracować. Dzięki zawartości takich witamin ogórki kiszone poprawiają także wygląd skóry, a także włosów oraz paznokci. Do tego dochodzi również obecność między innymi potasu, magnezu, czy też fosforu, które mają ogromny wpływ na układ kostny u człowieka.
Niestety nie wszystko jest takie kolorowe. Kluczowe jest oczywiście przygotowanie ogórków kiszonych. Wiele osób jednak popełnia kilka błędów podczas tego procesu, w tym jeden podstawowy w postaci niepotrzebnego dodatku. Zobaczcie, czego lepiej się wystrzegać.

Czego nie dodawać do ogórków kiszonych?
Proces przygotowywania ogórków kiszonych na ogół nie jest trudny i skomplikowany. Wystarczy trzymać się kilku podstawowych zasad, które finalnie pozwolą nam otrzymać pyszne smakołyki na zimę. Czego zatem unikać podczas tego procesu?
Wiele osób żyje przekonaniem, że składniki, które powinny zawierać ogórki kiszone, nie mają jakiegoś dużego znaczenia. Niestety jest zupełnie inaczej, a jeden błąd może całkiem popsuć smak tych przysmaków.
Podstawowym błędem jest dodanie soli jodowanej zamiast kamiennej. Dlaczego lepsza będzie ta druga? Mianowicie jod, który zawarty jest w soli jodowanej, spowalnia proces fermentacji, co w konsekwencji skutkuje tym, że ogórki stają się miękkie i tracą swój charakterystyczny smak. Zatem najlepszym wyborem będzie sól kamienna.
To jednak niejedyne często popełniane błędy. Zobaczcie, czego lepiej unikać, aby finalnie ogórki kiszone wyszły smaczne.
Najczęstsze błędy podczas przygotowywania ogórków kiszonych
Jeśli chcecie, aby Wasze ogórki kiszone wyszły znakomite, to koniecznie musicie trzymać się pewnych z góry narzuconych zasad, a co najważniejsze nie popełniać błędów, które mogą przyczynić się do popsucia ich smaku.
Przede wszystkim wszystko zaczyna się od dobrego wybrania ogórków. Muszą być one młode, nieduże i jędrne. Kolejna sprawa jest taka, że ogórki kiszone najlepiej przygotować tuż po zbiorach lub po ich zakupie, ponieważ przechowywanie może skutkować tym, że ostatecznie staną się miękkie. Dodatkowo przed kiszeniem warto je namoczyć w wodzie przez kilka godzin.
Kolejnym ważnym punktem jest odpowiednie przygotowanie solanki oraz wybór wody. Woda z kranu nie będzie dobrym rozwiązaniem, ponieważ bywa ona twarda. Najlepsza będzie zatem woda filtrowana lub przegotowana i ostudzona.
Ponadto warto również zadbać o sterylizację słoików i pokrywek, prawidłowe układanie ogórków, optymalną temperaturę kiszenia, unikać nadmiaru przypraw, a także późniejsze regularne spożycie przetworów. Nie można ich przechowywać zbyt długo.
Teraz jak już wiecie, co jest kluczowe w przygotowaniu ogórków kiszonych, to nie pozostaje Wam nic, jak tylko się za nie zabrać.
Sprawdź przepis na pyszny domowy smalec od Tomasza Strzelczyka. Zobacz, czego lepiej nigdy nie robić przy kasie w Biedronce.
