Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Sól

Sól – czym jest? Podstawowe informacje

Sól to jedna z najpopularniejszych przypraw świata – jest obecna zasadniczo we wszystkich kulturach na całym globie, stanowiąc niezbędny składnik wielu potraw. W gastronomii używa się soli zarówno jako wzmacniacza smaku, jak i naturalnego konserwantu. Z chemicznego punktu widzenia sól to chlorek sodu, w proporcji 39,34% sodu do 60,66% chloru. 

Sól jest przede wszystkim wydobywana z kopali soli (sól kamienna), gdzie później poddawana jest oczyszczaniu (warzeniu) skąd trafia na sklepowe półki. Precyzyjniej rzecz ujmując, wydobywanym minerałem jest halit. Coraz większą popularnością cieszy się jednak również sól morska, pozyskiwana na skutek odparowywania wody morskiej. 

Jakie są rodzaje soli?

Podstawowe dwa rodzaje soli to sól kamienna oraz sól morska. Ta pierwsza wydobywana jest w kopalniach na całym świecie – do największych producentów soli należą Chiny, USA, Niemcy, Indie, Kanada i Meksyk. W Polsce sól kamienną wydobywa się przede wszystkim w kopalni soli w Kłodawie – stąd właśnie pochodzi sól kłodawska. 

Sól kamienną możemy spotkać w sklepach zarówno w postaci nieoczyszczonej, jak i w postaci soli warzonej – czyli oczyszczonej. Sól kamienna zwykle ma biały kolor, jednak spotykana jest także w szarych, różowych i niebieskich wariantach.

Innym rodzajem soli jest wzmiankowana wyżej sól morska, powstająca na skutek odparowywania wody morskiej. W smaku jest bardziej intensywna od soli morskiej, co zawdzięcza bogatszemu składowi mineralnemu.

Sól możemy podzielić nie tylko przez pryzmat miejsca wydobycia, ale także przez wzgląd na dodatki, jakie ta może zawierać. Na rynku dostępna jest na przykład sól ziołowa, zawierająca suszony czosnek, paprykę czy bazylię, sól jodowana – wzbogacona o jod – czy sól wędzona, przeznaczona przede wszystkim do mięs. Na popularności zyskuje także delikatna, pochodząca z Pakistanu sól himalajska.

Czy sól jest zdrowa?

W diecie człowieka sól jest niezbędna, jednak spożywanie jej w zbyt dużych ilościach może zaszkodzić. Nadmierna konsumpcja soli może prowadzić do raka żołądka, chorób serca, nadciśnienia tętniczego, osteoporozy czy otyłości. 

Niemniej, sól jest jednym z podstawowych elektrolitów w organizmie człowieka, odpowiadając za utrzymanie właściwego poziomu wody w komórkach, a także za przewodzenie impulsów nerwowych czy ogólny dobrostan układu nerwowego. Sól jest konieczna także w procesie transportu glukozy do komórek, a w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi.

Pokaż więcej

None
14.11.2025 13:11 Zasyp patelnię i połóż rybę. Nigdy nie usmażysz ryby inaczej

Smażenie ryby bywa kulinarną próbą nerwów – pryskający tłuszcz, przywierające filety, rozsypana panierka. Okazuje się jednak, że wystarczy szczypta soli na rozgrzaną patelnię, by uniknąć bałaganu i uzyskać idealnie usmażoną rybę. To prosty, sprawdzony patent, który pokochasz od pierwszego użycia.

Przygotowywanie ogórków kiszonych
06.07.2025 21:00 To najgorszy dodatek do ogórków kiszonych. Przez niego stają się miękkie

Już niedługo czekają nas wzrosty ogórków, co z pewnością wiąże się z dużymi i satysfakcjonującymi plonami. To z kolei oznacza, że w najbliższym czasie będziemy mogli przygotować między innymi ogórki kiszone. Aby wyszły smaczne i aromatyczne sprawdźcie, czego lepiej do nich nie dodawać. 

Krojenie koperku
06.07.2025 18:46 Żadnego suszenia, żadnej zamrażarki. Koperek zostanie świeży na długo dzięki tej prostej sztuczce

Koperek to bardzo zdrowy dodatek do różnych dań obiadowych. Od lat jest stosowany w kuchni i nic nie wskazuje na to, aby coś w tej kwestii miało się zmienić. Niestety nie zawsze możemy się nim cieszyć w świeżej postaci. Na szczęście Ewa Wachowicz ma na to bardzo dobre rozwiązanie i wcale nie chodzi o mrożenie. 

koperek
07.06.2025 17:42 Żadne pudełko po lodach i słoik zasypany solą. Tak mrożę koperek

Przechowywanie koperku to temat, który z jakiegoś powodu rozgrzewa nas do czerwoności. Gdzie dwóch Polaków, tam trzy zdania. Jak należy przechowywać mrożony koperek?

Pyszne ogórki małosolne
26.05.2025 17:59 Ogórki małosolne robię metodą 1:1:1. Tego sposobu nauczyła mnie babcia

Z pewnością wiele osób nie może się już doczekać własnych ogórków małosolnych. Sezon już niedługo się na nie zacznie, a to oznacza, że trzeba znać sprawdzoną metodę, na ich przygotowanie. Nie jest to skomplikowane i na pewno każdy sobie z tym poradzi. Trzeba tylko trzymać się kilku najważniejszych zasad. 

Ślimak bez skorupy na liściu
25.04.2025 16:48 Biorę garść i sypię w ogrodzie. To naturalny środek na ślimaki, mrówki i chwasty

Ślimaki to prawdziwe ogrodowe zmory. Posilając się na liściach, w mig mogą ogołocić nasz ogród z większości zielonych listków roślin. To prawdziwe utrapienie dla ogrodników.Chwasty z kolei przejmują ogród, zabierają przestrzeń i wartości odżywcze z gleby - gdy rozplenią się po terenie, bardzo ciężko jest je powstrzymać.Mrówki, choć w małej, kontrolowanej ilości są pożyteczne, potrafią rozrosnąć do gigantycznych rozmiarów. To szybko prowadzi do zniszczeń w uprawach czy roślinach ozdobnych. Na szczęście na wszystkie 3 powyższe problemy znam skuteczny patent, który każdy Polak ma w dużej ilości w kuchni.

odtykanie zlewu
30.09.2024 19:11 Wsyp do zlewu, zalej go wrzątkiem. Działa 100 razy lepiej niż kret i soda

Zlew ma to do siebie, że lubi się zatykać. Jednak teraz jest skuteczne rozwiązanie na ten uciążliwy problem. Odtykanie zlewu pójdzie sprawnie dzięki produktowi, który każdy z nas ma w swojej kuchni. 

ogórki małosolne
10.07.2024 13:28 Ile soli powinno się sypać do ogórków małosolnych? Znamy najlepsze proporcje

Czy na pewno wiesz, jak przygotować ogórki małosolne? Wszystko zależy od ilości soli. Dowiedz się, ile należy dodać jej do zalewy, a wyjdą doskonałe w smaku i lekko chrupiące. 

ogórki konserwowe
20.05.2024 09:17 Wszyscy robią kiszone, a ja wolę te. Takie ogórki to w moim domu przebój

Oto prosty i sprawdzony przepis na doskonałe ogórki lepsze, niż te ze sklepu. Ogórki w occie nie cieszą się takim uznaniem jak te kiszone tradycyjnie w solance, ale niesłusznie. Z tym przepisem wychodzą chrupiące i po prostu pyszne.

koperek w słoikach
18.05.2024 10:21 Kroję i układam warstwami w słoikach. To najlepszy sposób na świeży koperek na zimę

Mrożony koperek (zazwyczaj trzymany w pudełku po lodach) znamy wszyscy. Jest jednak jeszcze kilka sposób na konserwowanie ziół na zimę, a oto jeden z nich. Sprawdza się świetnie w wypadku koperku i nie tylko. Koniecznie sprawdź ten sprytny sposób na koperek.

ziemniaki w garnku
06.05.2024 16:16 Kiedy powinno się solić wodę na ziemniaki? Większość osób ciągle popełnia ten sam błąd

Czy na pewno wiesz, jak poprawnie ugotować ziemniaki? Wydawałoby się, że ta prosta czynność nie ma przed nami żadnych tajemnic. A jednak nie każdy wie, należy posolić wodę niezbędną do ugotowania warzyw. Nawet nie wiesz, jak kosztowny może być błąd.

ogórki małosolne
02.05.2024 20:00 Ile soli potrzeba do zrobienia zalewy na ogórki małosolne? Znamy najlepsze proporcje

Smakosze uwielbiają ogórki małosolne. Chrupkość i wyjątkowy smak sprawiają, że zajadamy się nimi z przyjemnością. Jednak, ile soli dokładnie potrzeba do zalewy na ogórki małosolne? Znamy najlepsze proporcje, które gwarantują wyborny efekt. 

Marynowane grzyby
18.10.2023 10:25 Marynowane grzyby od mojej cioci nigdy nie wychodzą oślizgłe. Słyną w całej rodzinie, każdy by chciał słoiczek

Marynowane grzyby mają specyficzną konsystencję. Wielu osobom nie podoba się jednak śluz, który na nich występuje. Stosowana przez moją ciotkę metoda pozwala uniknąć nieprzyjemnego efektu ciągnięcia. Koniecznie wypróbuj ten sposób. 

ogórki kiszone
03.07.2023 12:45 Czy do ogórków kiszonych nadaje się wyłącznie sól niejodowana? Warto mieć świadomość

Na tę porę roku wielu smakoszy czeka cały rok. Przyszło lato, a wraz z nim pojawiły się ogórki gruntowe. To oznacza, że kiszenie czas zacząć. By nastawić ogórki na małosolne czy kiszone potrzebna jest sól. Jednak czy tylko ta niejodowana się nadaje? Spieszymy z wyjaśnieniami.

porcja kapusty kiszonej
16.05.2023 18:10 Kapusta kiszona zrobiła się brązowa. Czy można ją jeść?

Polacy uwielbiają kiszoną kapustę. W wielu gospodarstwach domowych przygotowuje się ten specjał samodzielnie. 1 prosty błąd może jednak sprawić, że całą porcja kiszonki zbrązowieje i będzie się nadawać jedynie do wyrzucenia. Winna takiego stanu rzeczy jest zbyt duża ilość soli dodana do warzywa.

domowy, żółty ser
20.02.2023 21:33 3 godziny i tylko 3 składniki. Domowy żółty jest prostszy do zrobienia niż myślisz

Domowy ser żółty przygotowany ze świeżego mleka, kwaśnej śmietany i jajek smakuje fantastycznie. Jest twardy, łatwo się kroi i jest delikatny. Ser będzie gotowy po 3 godzinach. Jest pyszną alternatywą dla kupnych produktów.

Kiedy należy solić rybę do smażenia?
19.02.2023 10:59 Kiedy solić rybę do smażenia? Mistrzowie kuchni nie mają żadnych wątpliwości

Solisz rybę kilka godzin przez smażeniem? Popełniasz bardzo duży błąd. Sól sprawi bowiem, że delikatne filety staną się suche i stracą smak. Najlepiej więc oprószyć mięso przyprawą tuż przed położeniem na patelnię.

smażenie pieczarek
27.12.2022 19:19 Błąd przy smażeniu pieczarek. Przez niego na patelni pojawia się woda

Borykasz się z wodnistymi pieczarkami z patelni? 1 błąd powoduje, że możemy zapomnieć o chrupiących i rumianych grzybach z patelni. Zbyt wczesne dodanie soli sprawia, że pieczarki wydzielają bardzo dużą ilość płynu, przez co duszą się, zamiast smażyć. Smakiem pieczarek można cieszyć się przez cały rok. Łatwo dostępny i niedrogi produkt z chęcią dodajemy do rozmaitych potraw. Dowiedz się jak sprawić, by zawsze wychodziły apetyczne i chrupiące. Po momentem solenia jest kilka kwestii, na które warto zwrócić uwagę.

barszcz czerwony
24.12.2022 14:47 Żadne paszteciki. Lewandowska proponuje do barszczu zdrowszy dodatek

Anna Lewandowska po raz kolejny pokazuje zdrową alternatywę dla tradycyjnej kuchni. Jej bezglutenowe lane kluseczki z powodzeniem zastąpią w barszczu czerwonym klasyczne dodatki, jak uszka czy kulebiaki. Wystarczą 3 produkty i kilka minut pracy.Swoje lane kluseczki do barszczu czerwonego znana sportsmenka robi na bazie mąki ryżowej oraz ziemniaczanej. Produkty te bez trudu możesz znaleźć w każdym większym sklepie. Do tego jajka, woda i odrobina soli. Czy dasz się skusić?

kapusta z grochem
21.12.2022 19:39 Koniec z moczeniem grochu do wigilijnej kapusty. Teraz wszyscy wolą inny patent

Przygotowanie wigilijnej kapusty z grochem jest nie lada wyzwaniem. Wszystko to przez moczenie grochu, które może zająć nawet całą noc. Znamy jednak 1 prosty trik, dzięki któremu można ten etap pominąć. Groch ugotuj w osolonej wodzie, a będzie miękki i pyszny już po 60 minutach.Okazuje się, że moczenie grochu nie jest konieczne do przygotowania klasycznej świątecznej potrawy. Fakt ten ucieszy wszystkie osoby, którym zależy na zaoszczędzeniu czasu. W zapomnienie może też odejść problem fermentowania moczonego całą noc grochu. Już nigdy nie przygotujesz tego dania inaczej.

Jak uratować przesolony bigos?
19.12.2022 12:31 Bigos wyszedł zbyt słony? Nic straconego. Najlepsze kucharki mają wiedzą jak go uratować

Czy wiecie, jak uratować przesolony bigos? Zadanie nie jest trudne. Wystarczy wrzucić do garnka surowego ziemniaka i gotować go wraz z potrawą nie dopuszczając do rozpadnięcia się. Warzywo wchłonie nadmiar przyprawy O przesolenie dania podczas świątecznych przygotowań nietrudno. Na szczęście istnieją proste triki, które pomogą nam uchronić potrawy przed wyrzuceniem. Wzorem doświadczonych kucharek możemy np. wrzucić do garnka z bigosem surowego ziemniaka.

krokiety ziemniaczane bez zawijania
17.12.2022 15:52 Zostały Ci ziemniaki z obiadu? Cudownie, zrobisz z nich obłędne krokiety bez zawijania

Krokiety ziemniaczane bez zawijania są niezwykle prostym i pomysłowym daniem. Przy minimalnej ilości składników otrzymujemy maksymalnie pyszne danie. Przygotowanie krokietów jest bajecznie proste i nie zajmuje wiele czasu. Czy można chcieć czegoś więcej?Krokiety ziemniaczane bez zawijanie doskonale sprawdzą się jako dodatek obiadowy zamiast tradycyjnych ziemniaków. Stanowić mogą również pyszną przekąskę na ciepło. Podane z grzybowym sosem zmieniają się pożywny bezmięsny posiłek. Ten jeden prosty przepis daje ogrom możliwości.

Jak zmiękczyć cebulę do śledzi?
13.12.2022 13:34 Jak zmiękczyć cebulę do śledzi? Zdradzamy 3 najskuteczniejsze sposoby

Czy wiecie, jak zmiękczyć cebulę do śledzi? Wyraziste warzywo na surowo jest dość twarde i dodane w takiej formie do ryby zaburzy odbiór dania. Podpowiadamy, jak w prosty sposób poprawić strukturę dodatku. Warto spróbować — efekty będą znakomite.Jeśli chcecie przygotować pyszne śledzie z cebulką, warto zadbać nie tylko o zakup dobrej ryby i staranne jej odsolenie, ale też o właściwe zmiękczenie warzywa. Jego delikatniejsza struktura pozwoli na lepsze połączenie z mięsem ryby. Możecie skorzystać z jednej z trzech prostych metod.

placki ziemniaczane anny starmach
09.12.2022 16:30 Starmach robi chrupiące placki ziemniaczane. 1 czynność ma tu kolosalne znaczenie

Ania Starmach zdradziła swój wyjątkowy sposób na placki ziemniaczane. Dzięki tarciu warzyw na grubych oczkach, gotowe placuszki wychodzą niezwykle chrupiące. Tak przygotowany przysmak będzie doskonałą podstawą do smacznej przekąski.Do przygotowania tych placków ziemniaczanych potrzebujesz jedynie warzyw i przypraw. Wystarczy grubo zetrzeć kartofle i dokładnie odcisnąć je z płynu. Smażone na złoty kolor ziemniaczane krążki idealnie smakują podane ze śmietaną lub smakowitym łososiem. Aż ślinka cieknie.

jak smażyć karpia, aby miał chrupiącą skórkę
06.12.2022 20:20 Jak smażyć karpia, aby miał chrupiącą skórkę? Mamy sprytny patent

Karp jest niezwykle smaczną rybą, którą tradycyjnie spożywamy podczas Wigilii. Niestety nieumiejętne smażenie go może skutecznie zepsuć tę potrawę. Jak smażyć karpia, aby miał chrupiącą skórkę? Zrezygnuj z ciężkiej panierki i obtocz rybę jedynie w mące.Panierowanie karpia w jajku i bułce tartej nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem. Przez takie potraktowanie, ta tłusta sama w sobie ryba po zdjęciu z patelni zrobi się ciężka i nieapetyczna. Sprawdź nasz patent, jak smażyć karpia, aby miał chrupiącą skórkę, i ciesz się jego niezwykłym smakiem.

duszona marchewka
25.11.2022 22:52 Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Sycący obiad nie może obyć się bez warzywnego dodatku. W nadchodzących zimowych miesiącach coraz chętniej sięgamy po ciepłe uzupełnienie posiłku. Prostym, a zarazem sprawdzonym przepisem tego rodzaju jest duszona marchewka. Dzięki dodatkowi masła wychodzi idealnie kremowa.Duszona marchewka z masłem to prawdziwy klasyk polskiej kuchni. Często występuje w towarzystwie groszku, ale wyśmienicie smakuje także solo. Poznaj nasz błyskawiczny przepis na ten obiadowy dodatek. Będziesz do niego wracać nie raz.

kiszenie kapusty babcinym sposobem
25.11.2022 10:16 Jak kisić kapustę po mistrzowsku? Babcia Danusia zawsze pamięta o 1 składniku. Jest niezastąpiony

Babcia Danusia po wielu latach zdradziła sposób na swoją kapustę kiszoną. Okazuje się, że dodaje do niej 1 nieoczywisty składnik. Mowa o aromatycznym korzeniu chrzanu. Poniżej prezentujemy kiszenie kapusty babcinym sposobem.Sposobów na kiszenie kapusty jest całe mnóstwo,. Do wyboru mamy rozmaite naczynia, a mnogość przypraw daje prawdziwe pole do popisu. Babcia Danusia jest jednak wierna swojemu patentowi. Jej kiszenie kapusty babcinym sposobem nie ma sobie równych.Do kiszenia kapusty babcinym sposobem najlepiej nadaje się kapusta zimowa. Ta pojawia się na straganach w połowie listopada. Czas niezbędny na ukiszenie warzywa wynosi od 4 do nawet 12 dni, w zależności od wybranego naczynia. Kapusta babci Danusi kiszona jest w słoiku przez ok. 5-6 dni.Do kiszenia kapusty niezbędna jest sól. Warto postawić na sól kamienną, która zapobiega rozwojowi bakterii oraz wspomaga produkcję kwasu w kiszonce. Pozostałe przyprawy są opcjonalne, ale nieobowiązkowe. Kiszenie kapusty babcinym sposobem, poza solą oraz chrzanem, wymaga użycia dodatkowo liści laurowych oraz ziela angielskiego.

groch z kapustą
18.11.2022 18:41 Groch z kapustą nie tylko na Wigilię. Prosta potrawa smakuje przez cały rok

Groch z kapustą jest jedną z 12 tradycyjnych potraw wigilijnych. Półmisek z tym specjałem obowiązkowo powinien znaleźć się na świątecznych stole. Nie musisz jednak czekać cały rok na to pyszne danie. Kapustę z grochem możesz przygotować zawsze, kiedy najdzie Cię na nią ochota.Groch z kapustą jest niezwykle prosty do przyrządzenia. Poza świątecznym czasem możesz wzbogacić tę potrawę o wędzony boczek lub aromatyczną kiełbasę. Taka kapusta smakuje wyśmienicie podana ze świeżym pieczywem lub z ugotowanymi ziemniakami.