Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Sól

zakwas buraczany
05.10.2021 02:00 Przepis na domowy zakwas buraczany

Zakwas buraczany często kupujemy z myślą wigilijnym barszczyku. Jednak warto po niego sięgać częściej niż raz w roku, bo jest bardzo zdrowy. I wcale nie trzeba go kupować, bo bez wysiłku można go zrobić. Oto przepis na domowy zakwas buraczany.Zakwas buraczany to płyn, który powstaje w czasie kiszenia buraków. Może nawet nie tak powstaje, co nabiera mocy. Kiszone buraki przygotowujemy podobnie jak ogórki, a więc zalewamy je zalewą. Po kilku dniach od nastawienia buraków w naczyniu zaczyna się fermentacja. Pod wpływem działalności bakterii kwasu mlekowego buraki i zalewa robią się kwaśne i nabierają dużej, zdrowotnej mocy.Zakwas możesz użyć do zakwaszenia barszczu, ale możesz go też pić. Jest zdrowy, bo zwiększa odporność organizmu i dobrze działa na przewód pokarmowy. Buraki z zakwasu warto dodać do sałatki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wylewanie ciasta na patelnie
03.10.2021 02:00 Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały i nie rwały się na patelni?

Podczas smażenia naleśników zauważyłeś, że bardzo przywierają do patelni? Posyp ją szczyptą soli, a ciasto nigdy więcej nie przywrze do rozgrzanego metalu. Dzięki temu każdy naleśnik wyjdzie idealny. Naleśniki to częsty wybór nie tylko w Polsce, lecz również na całym świecie - cienkie placki są bowiem doskonałym sposobem na przygotowanie mnóstwa dań na słodko, jak i na słono. Z powodu popularności naleśników mogłoby się wydawać, że są banalnie proste do zrobienia. Wystarczy jednak odrobina nieuwagi, aby cała partia placków wylądowała w koszu na śmieci. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Zupa w misce z chlebem
28.09.2021 02:00 Jak uratować przesoloną zupę?

W przepisach często spotykamy się ze stwierdzeniem, że danie należy doprawić solą, używając jej w ilości „do smaku". Nie zawsze jednak udaje się właściwie ocenić, ile faktycznie tej soli należy użyć. Podpowiadamy co zrobić, by zupa, którą przesoliliśmy, znów stała się smaczna.Dzięki prostym trikom wyrzucanie przesolonej zupy nie będzie koniecznie. Wbrew pozorom nie są one przesadnie skomplikowane. Wręcz przeciwnie — często oparte są o wykorzystanie składników, które każdy ma w kuchni. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

grzyby
15.09.2021 02:00 Jak błyskawicznie oczyścić grzyby z piasku?

Grzyby lubimy zbierać i jeść, nie znosimy jednak ich czyścić. Trudno się dziwić, wszak usuwanie kolek i piasku to bardzo mozolna i nudna czynność. Na szczęście czasami sprytne sposoby przychodzą nam z pomocą. Dowiedzcie się jak błyskawicznie oczyścić grzyby z piasku. Dokładne oczyszczenie grzybów to gwarancja, że przygotowane z nich potrawy czy przetwory będziemy jeść z przyjemnością. Piasek trzeszczący w zębach to przecież niemiłe wrażenie, niektórym potrafi nawet odebrać apetyt. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

kiszona kapusta
11.09.2021 02:00 Jak zrobić kiszoną kapustę?

Kiszona kapusta to prawdziwe dobrodziejstwo. Jest smaczna i zdrowa, a nastawia się ją prosto i szybko. Gdy ukiśnie można po nią sięgać, aż do wiosny. Dowiedz się jak zrobić domową, kiszoną kapustę, a nigdy więcej nie będziesz musiała kupować gotowej. W kiszonej kapuście ciekawe jest to, że jest zdrowsza niż biała kapusta z której się ją przygotowuje. To rzadkość jeśli chodzi o przetwory, jednak to nie czary-mary, a zasługa fermentacji. Kiszona kapusta, w odróżnieniu bowiem od świeżej zawiera cenne bakterie kwasu mlekowego. Mają one pozytywny wpływ na nasz przewód pokarmowy i cały organizm. Oczywiście takie cenne właściwości ma prawdziwa kiszona kapusta. Zdarza się jednak, że niektórzy robią oszukaną kapustę zakwaszając ją octem. Ocet daje kapuście nienaturalny, kwaśny smak, a jednocześnie hamuje naturalną fermentację. Kupując więc kiszoną kapustę zwróć uwagę by miała żółtawy kolor i lekko mętny sok. A najlepiej nastaw ją sama.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

kalafior w słoiku
02.09.2021 02:00 Przepyszny kiszony kalafior na zimę - mamy niezawodny przepis

Miłośników niezwykłych przetworów namawiamy do przygotowania oryginalnej przekąski. Będzie nią kiszony kalafior na zimę. Jest niezwykle prosty do zrobienia, a jego smak zachwyci nawet największych smakoszy. Kiszony kalafior sprawdzi się też w roli dodatku do obiadu. Kalafior to warzywo, które znacie głównie jako jarzynę. Podany ze zrumienioną bułeczką, często gości na wakacyjnych stołach. Jest też lubianym dodatkiem do zup. Jeśli zaś chodzi o przetwory, zwykle dodaje się go do marynowanych sałatek. Niestety ocet tłumi jego smak. My namawiamy do przygotowania kalafiorowej kiszonki, bo ma wiele zalet. Jest prosta do zrobienia, a smak kiszonego kalafiora nie ma sobie równych. Kiszonkę można przechowywać nawet rok, bez utraty jej najatrakcyjniejszych walorów. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

śledzie
28.08.2021 02:00 Wyjątkowy przepis na kiszone śledzie

Lubicie kiszonki? A jedliście już kiszone śledzie? Tak, tak - nie solone, nie marynowane lecz kiszone. U nas dość ciężko kupić ten skandynawski specjał, dlatego zdradzimy wam jak w prosty sposób można go przygotować samemu. Moda na kiszonki trwa. I trudno się dziwić, wszak należą do jednych z najzdrowszych przetworów. Zwykle sięgamy po kiszoną kapustę i ogórki, ale kisić można też jabłka, buraki, pomidory, grzyby czy śledzie. I właśnie o tych ostatnich będzie dziś mowa. Kiszone śledzie to szwedzki rarytas. Mają bardzo intensywny zapach i wyraźny smak. Doskonale nadają się na przystawkę. Szwedzi kawałki kiszonego śledzia serwują zwykle na kanapeczkach z cienkiego chleba tunnbröd, dekorują je czerwoną cebulą, żółtym serem, gotowanym ziemniakiem i kleksem śmietanki. Tradycyjna produkcja kiszonych śledzi wygląda następująco: złowione wiosną bałtyckie śledzie oczyszcza się, soli i układa w beczkach. Po 2 miesiącach leżakowania przekłada się je do puszek i odstawia jeszcze na miesiąc. Uroczysta premiera takich śledzi odbywa się w Szwecji zawsze w trzecim tygodniu sierpnia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki kiszone z 1895 roku
27.08.2021 02:00 Chrupiące ogórki kiszone według przepisu z 1895 roku

Ogórki kiszone wiodą prym wśród specjałów naszej rodzimej kuchni. Okazuje się, że specjał gości na stołach smakoszy od wielu lat. Potwierdzeniem jest przepis rodem z 1895 roku. Ogórki kiszone będą chrupiące dzięki wcześniejszemu namaczaniu w wodzie. Wśród składników znajdują się liście winogron, dębu oraz wiśni.Smakowite ogórki kiszone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Smakosze przeważnie najbardziej pożądają chrupiących specjałów. Wielbiciele ogórków kiszonych z pewnością powinni wypróbować przepis sięgający 1895 roku.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kiszona kapusta wyjdzie idealnie
23.08.2021 02:00 Prosty sposób na kiszoną kapustę

Kiszona kapusta często gości na naszych stołach. Zajadamy ją w formie dodatku obiadowego, jednak równie często wzbogacamy o nią nasze specjały. Podczas przygotowań kluczowe jest dodanie odpowiedniej ilości soli. Na kilogram kapusty powinno przypadać 20 g przyprawy.Nie da się ukryć, że kiszona kapusta zajmuje szczególne miejsce w polskiej kuchni. Znaczna część uwielbianych potraw nie może się obejść bez tego specjału. Warto wiedzieć, jak przygotować idealną kiszoną kapustę.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kukurydza wyjdzie idealnie
19.08.2021 02:00 Jak gotować kukurydzę?

Smakowita gotowana kukurydza często gości na naszych stołach. Nie bez powodu możemy natknąć się na nią w niemal wszystkich sklepach. Mało kto zdaje sobie sprawę, że do wrzącej wody warto dodać cukier. Dzięki niemu uwydatnimy smak kukurydzy.Nie da się ukryć, że kolba kukurydzy dobrze sprawdza się w formie lekkiego posiłku. Wielu smakoszy sięga po nią, chociażby podczas kolacji. Warto wiedzieć, jak prawidłowo ugotować kukurydzę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kiedy solić ziemniaki
27.07.2021 02:00 Kiedy należy solić ziemniaki?

Ziemniaki są jednym z najbardziej popularnych dodatków obiadowych. Przeważnie po prostu je gotujemy. Mało kto zdaje sobie sprawę, że doprawienie solą ma ogromne znaczenie. Okazuje się, że przyprawę należy dodać do wody jeszcze przed rozpoczęciem gotowania.Nie da się ukryć, że ziemniaki często goszczą na naszych stołach. Przepyszne bulwy wiele razy przyprawiały nas o szczery zachwyt. Niektórzy smakosze solą je dopiero na końcu. Lepiej zrobić to wcześniej. Wówczas ziemniaki będą znacznie smaczniejsze.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kiedy solić mięso?
25.07.2021 02:00 Kiedy najlepiej solić potrawy?

Sól jest jedną z najbardziej podstawowych przypraw. Ciężko sobie wyobrazić gotowanie ulubionych specjałów bez jej użycia. Mało kto zdaje sobie sprawę, że mięso wychodzi najlepiej, kiedy posolimy je przed rozpoczęciem smażenia.Nie da się ukryć, że sól odgrywa niezwykle istotną rolę w kulinariach. Nietrudno się natknąć na smakoszy, którzy regularnie używają tej przyprawy. Warto wiedzieć, kiedy dodawać ją do naszych potraw.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

image (4)
27.06.2021 02:00 Jak ugotować bób, aby nie powodował wzdęć?

Aby bób nie stracił swoich cennych właściwości i nie wywoływał wzdęć po zjedzeniu, należy gotować go w odpowiedni sposób. Bardzo ważny jest dodatek soli i cukru. To dzięki nim warzywo zachowa pyszny smak, kolor i właściwości - do wody wrzuć również gałązkę kopru, aby wyeliminować wzdęcia.Bób jest jedną z najzdrowszych roślin. Zawiera mnóstwo łatwo przyswajalnego białka, który konieczny jest do odpowiedniego funkcjonowania organizmu. Ponadto pełen jest dużych ilości kwasu foliowego, żelaza, wapnia, magnezu, potasu, fosforu i cynku. Niestety wiele osób nie wie do końca, w jaki sposób gotować bób, aby wyszedł przepyszny, a po zjedzeniu nie wytwarzał zbyt wiele gazów. Niżej zdradzamy jak tego dokonać. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Ogórki małosolne i kwestia soli
15.06.2021 02:00 Ile soli dodać do ogórków małosolnych ?

Ogórki małosolne są kulinarną klasyką, której wyjątkowo ciężko się oprzeć. Nie od dziś wiadomo, że kluczowe podczas przygotowań jest dodanie odpowiedniej ilości soli. Na jeden litr wody powinna przypadać jedna łyżka przyprawy. Dzięki zachowaniu takich proporcji ogórki małosolne wyjdą perfekcyjnie.Nie da się ukryć, że ogórki małosolne zalicza się do szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią zajadają je w formie przekąski. Oczywiście najlepiej smakują ogórki, które przygotujemy samodzielnie.Przyrządzenie specjału jest banalnie proste. Wystarczy przestrzegać kilku kluczowych zasad. Jedną z nich jest wzbogacenie zalewy o odpowiednią ilość soli. Jednak nie możemy zapomnieć również o innych dodatkach.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej

Projekt bez tytułu (5)
14.06.2021 02:00 Jak pozbyć się robaków z czereśni?

Czereśnie kupujemy latem w dużych ilościach i zawsze liczymy, że nie będą robaczywe. Jeśli jednak w miąższu gnieżdżą się larwy, można w łatwy sposób się ich pozbyć. Wystarczy kilkunastominutowa kąpiel w wodzie z solą, a robaki przestaną być problemem. Czereśnie smakują wybornie, dlatego uwielbiamy czas, gdy można się najeść nimi do syta. Obecnie stragany uginają się pod ich ciężarem, a klienci wychodzą z targowisk czy sklepów, niosąc ogromne siatki. Niestety można odczuć duży niesmak, gdy wgryzając się w czereśnie, zauważymy, że żyją w nich larwy owadów. Dlatego prezentujemy banalnie prosty sposób na pozbycie się ich, do którego potrzeba jedynie podstawowych składników. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej

Ziemniaki - jak je gotować?
25.04.2021 02:00 Kiedy należy solić ziemniaki?

Ziemniaki błędnie uznawane są tuczące - zła renoma jest efektem innych składników, które często do nich podajemy. Tłuszcz ze smażenia kotletów, skwarki czy masło w puree znacznie zwiększają kaloryczność bulw, które same w sobie są wyjątkowo zdrowe. Doskonałym argumentem za ich zdrowotnością, jest duża zawartość witaminy c. Niestety, nawet doświadczeni domowi kucharze popełniają błąd, który może zniszczyć smak całego dania. Bardzo istotny bowiem jest czas kiedy dodaje się do gotującego się warzywa sól.

Jajka sadzone wyjdą perfekcyjnie
22.04.2021 02:00 Kiedy należy posolić jajka sadzone?

Jajka sadzone często goszczą na naszych stołach. Zajadamy się nimi w różnych porach dnia i z rozmaitymi dodatkami. Idealne jajka sadzone wymagają odrobiny wprawy. Jednak nie bez znaczenia są również zasady, których warto przestrzegać.

Jak uratować przesoloną zupę lub sos?
11.04.2021 02:00 Jak uratować przesoloną zupę lub sos?

Nawet najlepszym kucharzom zdarzają się kulinarne wpadki. Do najczęstszych z nich należy zapewne przypalenie ulubionej potrawy. Jednak wsypanie do garnka zbyt dużej ilości soli mogłoby pewnie stawać w szranki z fiaskiem na polu pieczenia.

Krupnik smakuje obłędnie
12.03.2021 01:00 Największy błąd przy gotowaniu krupniku

Nie da się ukryć, że krupnik niejednokrotnie przyprawiał wielu smakoszy o zachwyt. Wywar łączący ze sobą bukiet warzyw, drób, ziemniaki oraz kaszę zalicza się do klasyków naszej rodzimej kuchni. Warto wiedzieć jak przygotować go w idealny sposób.

Miód ma mnóstwo właściwości
08.03.2021 01:00 Niezwykłe działanie miodu z dodatkiem soli himalajskiej

Miód wykorzystywany był przez samych starożytnych Egipcjan - dawni ludzie zamieszkujący tereny wokół Nilu stosowali go podczas kremowania swoich najcenniejszych obywateli. Wazy z miodem umieszczano również w sarkofagach, aby władcy mogli raczyć się nim po śmierci. Okazuje się, że produkt ciężkiej pracy pszczół świetnie sprawdza się jako środek wspomagający sen. Jeśli masz więc kłopoty z zasypianiem, bądź całą noc spędzasz na wierceniu się w łóżku i gapieniu przed siebie, sporządź z miodu miksturę, która szybko da pozytywne efekty.

Kulinarne przesądy naszych babć
06.03.2021 01:00 Najciekawsze kulinarne przesądy z czasów naszych babć

Kulinarne przesądy powoli odchodzą w zapomnienie. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ coraz więcej osób stara się twardo stąpać po ziemi i nie zawraca sobie głowy takimi błahostkami. Nie zaszkodzi jednak wiedzieć, w co wierzyły nasze babcie.

Olej pryska? Mamy na to sposób
04.03.2021 01:00 Co zrobić, by w trakcie smażenia olej nie pryskał?

Olej sprawia, że dania nabierają zupełnie nowego wymiaru. Chrupiąca skórka, soczyste wnętrze i smak skarmelizowanego jedzenia sprawia, że ciężko przestać jeść tak ugotowaną żywność. Niestety, olej ma jeden ogromny minus - pryska w kontakcie z wodą. Wiele osób stara się znaleźć rozwiązanie dla tego problemu stosując specjalne pokrywki z siatki, która ma wychwycić latające krople. Niestety, podczas mieszania trzeba ją odkryć, więc ciągle jest się wystawionym na ryzyko poparzenia się.

Ziemniaki w garnku
24.02.2021 01:00 W którym momencie solić ziemniaki do obiadu?

Ziemniaki stanowią ogromną część naszej diety - najwięcej Polaków zjada je w trakcie obiadu, jako dodatek do mięsa czy ryby. Najczęściej przyrządza się je w wodzie, ponieważ taka metoda obróbki cieplnej jest najwygodniejsza i stosunkowo szybka.Jednak rozgotowane albo źle posolone ziemniaki nie są niczym przyjemnym. Jak z każdą kulinarną procedurą, warto prześledzić krok po krok wszelkie tajniki jej przygotowywania. Moment dodania soli do ziemniaków jest niezwykle istotny.

Sól kuchenna pomoże jeszcze bardziej
23.02.2021 01:00 Wyjątkowe zastosowanie soli kuchennej

Sól jest wyjątkowo istotnym składnikiem gotowania pożywienia dosłownie na całej kuli ziemskiej. Bez soli jedzenie smakowałoby mdło - to ona pozwala uwypuklić smaki, które normalnie nie są wyczuwalne. Poza zastosowaniem jej jako przyprawy, ma jeszcze wiele funkcji. Jedną z najważniejszych jest konserwowanie żywności. Duże stężenie soli jest sterylne i sprawia, że mikroby i inne patogeny nie rozwijają się nawet po dłuższym czasie. Z tego powodu dawniej korzystano z soli w ramach wydłużania daty przydatności do spożycia.