Niedługo Wigilia i na waszych stołach z pewnością pojawi się śledź. Wystąpi w różnych kompozycjach, ale z pewnością w większości domów będzie to śledź z cebulą. A wiesz, jak zmiękczyć cebulę do śledzi? Tak, by była delikatniejsza i nie różniła się bardzo konsystencją od samej ryby?Choć śledzie lubią różne dodatki, to cebula smakuje z nimi wybornie. Nawet jeśli dodajesz do nich buraka, jabłko czy grzyby, to zawsze w towarzystwie cebuli. Warzywo to dzięki swojej pikantności, soczystości i aromatowi potrafi podnieść smak wielu dań, również tych śledziowych. Zobacz, w jaki sposób możesz zmiękczyć cebulę, dzięki czemu potrawa ze śledzia będzie smaczniejsza.
Z cebulą, w śmietanie, oleju czy occie. Śledzie można przygotować na wiele sposobów. Jednak zanim zamienicie je w pyszną potrawę, musicie przeprowadzić czynności wstępne, a więc usunąć z nich część soli. A wiecie, w czym moczyć śledzie, aby pozbyć się nadmiaru soli? Już wyjaśniamy i podpowiadamy.Zazwyczaj kupujemy śledzie solone. Ta metoda utrwalania jest dla śledzi bardzo popularna i daje rybę, którą można przygotować na wiele sposobów. Oczywiście po uprzednim jej odsoleniu, bo ilość soli stosowana w celach konserwujących jest w tym przypadku naprawdę duża. Solone śledzie prosto z beczki czy wiaderka są w zasadzie nie zjadliwe, a z całą pewnością niezbyt smaczne i mało zdrowe.
Płyn do mycia naczyń się skończył, a wy potrzebujecie umyć talerze? Nie musicie w popłochu biec do sklepu. Istnieją skuteczne sposoby, na usuniecie zabrudzeń bez tego produktu. Spróbujcie użyć soku z cytryny, octu i soli. Efekty takiego zmywania przyjemnie was zaskoczą. Radziliśmy wam już, jakich naczyń lepiej nie myć w zmywarce. Podpowiadaliśmy też, jak włożenie gąbki do mycia naczyń może zmienić sytuacje produktów w lodówce. Tym razem zdradzamy sprawdzone patenty na umycie naczyń bez gotowego płynu z marketu. Zajrzyjcie do swoich szafek i przetestujcie domowe mikstury.
Carpaccio z buraków zawsze prezentuje się wyjątkowo apetycznie i jest również zdrowym zamiennikiem dla klasycznego mięsnego carpaccio. Kluczem do zrobienia tej sałatki w kilka chwil, jest wcześniejsze upieczenie buraków lub kupienie ugotowanych bulw. Dzięki temu oszczędza się dużo czasu na przygotowanie i można się cieszyć smakiem potrawy praktycznie natychmiast. Carpaccio z buraków zostało opracowane jako zamiennik dla carpaccio z wołowiny, czyli bardzo cienko pokrojonej polędwicy z dodatkami. Najczęściej serwuje się je jako przystawka przed głównym daniem, aby zwiększyć apetyt i pobudzić żołądek do wzmożonej pracy. Do buraków świetnie pasuje ser twarogowy z mleka koziego. Taki nabiał ma znacznie mocniejszy aromat i smak niż z mleka krowiego, więc warto mieć to na uwadze i nakładać odrobinę mniej, niż zwykłego sera. Dodatkowo pestki dyni można uprażyć na patelni, co wzmocni ich smak i zwiększy chrupkość.
Z desek do krojenia korzysta się praktycznie codziennie, dlatego szybko ulegają zabrudzeniom oraz uszkodzeniom. Aby wydłużyć ich przydatność, warto stosować pewne środki konserwacyjne, które zapobiegną zbyt szybkiemu niszczeniu, a także dokładnie wyczyszczą powierzchnie desek. Jeśli borykasz się z deską o intensywnym zapachu czy z tłustymi plamami, posyp ją solą i skrop sokiem z cytryny, a zanieczyszczenia będą łatwe do wyczyszczenia. Deski do krojenia mogą być zrobione z najróżniejszych surowców, zaczynając od drewna czy plastiku, kończąc na szkle, a nawet marmurze. Każdy z nich ma swoje wady i zalety, jednak dzisiaj zajmiemy się najlepszymi metodami do pielęgnacji i czyszczenia desek. Większość z nas po użyciu deski, po prostu zmywa ją gąbką i płynem do naczyń w zlewie. Niekiedy zabrudzenia są jednak zbyt silne, aby owa metoda zadziałała. Dlatego poniżej prezentujemy sposoby na wyczyszczenie, a także konserwacje desek do krojenia. Warto je znać, ponieważ pozwalają na zaoszczędzenie kilku groszy na kupnie nowych desek.
Tłuszcz pryskający w czasie smażenia, nie jest niczym przyjemnym. Może nas poparzyć i poplamić nasze ubranie, a także pobrudzić wszystko dookoła. Na szczęście znamy sprytny patent na pryskający tłuszcz na patelni. Gdy go zastosujecie raz, z pewnością zapamiętacie na zawsze. Smażymy często, bo to szybka metoda przyrządzania potraw. Jednak nieraz w czasie smażenia kotletów czy placków tłuszcz pryska dookoła. A już największy rozmach ma przy smażeniu wątróbki czy ryby. Wtedy na kuchni potrafi pojawić się prawdziwa, tłuszczowa kanonada.Winowajcą tej sytuacji jest woda. To jej kropelki, w zderzeniu z rozgrzanym tłuszczem wystrzeliwują, pociągając za sobą również tłuszcz. Dlatego, żeby zapobiec pryskaniu tłuszczu, trzeba pamiętać o dokładnym osuszeniu patelni, a także smażonego produktu.
Udane placki ziemniaczane muszą być chrupiące. Nikt nie zachwyci się ich smakiem, jeśli będą miękkie i sprężyste. Jeśli chcesz, żeby twoje placki ziemniaczane były zawsze obłędnie chrupiące, sięgnij po nasz niezawodny przepis. Podpowiemy ci, jak w prosty sposób możesz osiągnąć ten efekt. Na chrupkość placków ziemniaczanych wpływ ma kilka czynników. Po pierwsze, odmiana użytych ziemniaków. Na placki najlepsze są ziemniaki, które mają dużo skrobi, np. Bryza, Ibis, Gustaw. Po drugie, istotny jest też sposób ich smażenia. Musisz użyć sporo oleju i kłaść porcje ciasta, gdy jest już dość dobrze rozgrzany. Okazuje się, że nie bez znaczenia jest też stopień rozdrobnienia ziemniaków. Jak dowodzą Szwajcarzy, grubiej starte ziemniaki dają większą szansę na chrupkość placków. Dlatego właśnie ścierają ziemniaki na dużych oczkach i smażą z nich pyszne rösti.
Jeśli chcesz zaskoczyć gości nowym, polskim daniem, mamy dla ciebie przepis. Przygotuj świąteczne krokiety ziemniaczane bez zawijania. Recepturę na nie zdradził Robert Makłowicz. Sięga ona lat przedwojennych, kiedy to krokiety serwowano do wigilijnej kapusty z grzybami. Robert Makłowicz jest niewątpliwym znawcą kuchni polskiej i nie tylko. Poza tym jako smakosz, chętnie testuje nowe przepisy. Mało kto pomyślałby o tym, że kapustę z grzybami można podać na wigilijny stół z ziemniaczanymi krokietami. I rzeczywiście danie smakuje niecodziennie, ale nadzwyczaj dobrze. Jednak krokiety przygotowane według przepisu Makłowicza można też serwować do obiadowych mięs. Przepis na krokiety zaczerpnęliśmy z kanału Roberta Makłowicza znajdującego się na YouTube.
Sól dodaje potrawom smaku, bez niej są one mało wyraziste i mdłe. Jednak nietrudno o nadmiar soli w naszej diecie, bo znajduje się ona w wielu produktach spożywczych i gotowych daniach. A jej nadmiar niestety szkodzi zdrowiu. Warto więc zastanowić się czym zastąpić sól w potrawach. Z pozoru wydaje się, że mamy kontrolę nad ilością zjadanej soli. Wystarczy bowiem trochę mniej posolić zupę czy kotlety, a ilość sodu w naszej diecie drastycznie spadnie. Jednak niestety sól zjadamy też wraz z wędlinami, serami, pieczywem, konserwami czy inną, bardziej przetworzoną żywnością. Sól jest dodatkiem smakowym, ale też konserwującym. Stąd rzeczywiście nie brakuje jej w gotowych sosach czy daniach. Głównym składnikiem soli jest sód, którego nadmiar w diecie przyczynia się do podnoszenia ciśnienia krwi i nadmiernie obciąża nerki. Dziennie powinniśmy wraz z pokarmem spożywać nie więcej niż płaską łyżeczkę soli. Jak jednak wykazują badania, zwykle zjadamy jej 2-3 razy więcej. Czas więc pomyśleć o zdrowiu i wprowadzić zmiany do diety.
Dla wielu osób makaron jest dodatkiem do obiadu, który można najszybciej i najłatwiej przygotować. I jest to prawda, choć łatwo też go zepsuć na przykład gotując kluski zbyt krótko lub długo. Ważne jest też, kiedy i ile dodawać soli podczas gotowania makaronu. W naszym materiale znajdziecie też inne, cenne wskazówki dotyczące przygotowania makaronu. Odpowiednio ugotowany makaron jest na tyle smaczny, że może stanowić podstawę dania. Doskonale wiedzą o tym Włosi, którzy zwykle serwują go z małą ilością prostych sosów. Choć z pozoru, żeby ugotować makaron, wystarczy wsypać go do gorącej wody, to jednak istotne jest kilka szczegółów.
Śledzie potrafią doskonale smakować. Pod warunkiem, że nie są zbyt słone, bo sól potrafi zdominować smak całej potrawy. A wiesz jak najlepiej pozbyć się nadmiaru soli ze śledzi? Poznaj kilka sprawdzonych sposobów i przygotuj delikatne i kruche śledzie z ulubionymi dodatkami. Solenie śledzi to jedna z najskuteczniejszych i najpopularniejszych metod ich utrwalania. Sól wchłonięta przez rybę chroni ją przed zepsuciem i pozwala przechowywać ją przez długi czas. Jednak ilość soli, którą wchłaniają śledzie, jest zazwyczaj na tyle duża, że nie są one ani smaczne, ani zdrowe. Przed przygotowaniem z solonych śledzi potrawy należy je więc wymoczyć.
Uwielbiasz ziemniaki? A lubisz ziemniaki pieczone w ognisku? Jeśli tak, możesz poczuć ich smak nawet zaraz. Przygotuj zachwycające w każdym kęsie ziemniaki z piekarnika. Dzięki sprytnemu trickowi będą smakowały jak te z ogniska. Koniecznie przetestuj nasz przepis.Ziemniaki pieczone z ogniska doskonale smakują i przywodzą wiele wspomnień. Jedząc je, możemy poczuć się tak, jak w dzieciństwie albo jak na letnim ognisku w gronie znajomych.Okazuje się, że niemal identyczne w smaku ziemniaki można przygotować, nie wychodząc z domu i nie rozpalając ogniska. Upieczesz je bowiem w piekarniku. Wcześniej tylko obtocz je w mące.
Koniec listopada jest doskonałym czasem, by zacząć myśleć o świętach. Jeśli chcemy przygotować tradycyjne, wyśmienite potrawy powinniśmy zaplanować je już teraz. Dziś powiemy wam, jak zrobić idealny zakwas na barszcz czerwony. Przepis Kuronia nie ma sobie równych, a jego autor zdradza, że zakwas najlepszy jest po 3 tygodniach. W sklepach bez problemu można kupić koncentrat czerwonego barszczu czy też barszczyk czerwony w butelce albo kartonie. Wiele osób sięga po nie, przygotowując świąteczny barszcz. Jednak barszcz z dodatkiem zakwasu jest naturalny i o wiele smaczniejszy. Oczywiście można też kupić gotowy zakwas na barszcz, jednak przygotowanie go domowym sposobem wcale nie jest trudne. Z podpowiedzią Jakuba Kuronia zrobicie go bez problemu.
Jeśli brakuje ci już pomysłów na surówki do obiadu, przychodzimy z pomocą. Dziś możesz przygotować pikantną surówkę z pora i jabłka. Ten jesienny skarb doskonale pasuje do dań mięsnych, a także smażonych i pieczonych ryb. Jest prosta do zrobienia, pełna smaku i witamin.Dopiero co zebrane warzywa są teraz pełne smaku i witamin. Dają nam duże pole do popisu, jeśli chodzi o wszelkiego rodzaju surówki. Możemy sięgnąć po pyszną marchewkę, słodkawy seler, wyrazistego buraka, chrupiącą kapustę czy ostrawego pora. Warto połączyć je np. z owocami czy zieleniną dla zbalansowania smaku. I oczywiście na koniec koniecznie trzeba dodać trochę tłuszczu, dla lepszego przyswajania witamin. Może to być oliwa, olej, majonez, śmietana czy sos przygotowany na ich bazie.
Przychodzimy z pomocą wszystkim miłośnikom pierogów, którzy wciąż mają problem z ciastem. Przygotujcie ciasto na pierogi ze śmietaną według naszego przepisu. Wyjdzie niezwykle elastyczne i miękkie. Nie klei się też w czasie wałkowania i doskonale daje się formować. Większość z nas kocha jeść pierogi. Jednak ich robienie nie jest już, aż tak wielką frajdą. Są dość pracochłonne, a gdy jeszcze pojawią się problemy z ciastem, trzeba na nie poświęcić więcej czasu. Ciasto na pierogi można zrobić z samej mąki i dobrze ciepłej wody. Często dodaje się też jajko, które spulchnia ciasto. Niektórzy wlewają do niego łyżkę oleju albo stopionego masła, by ciasto było bardziej elastyczne. My zaś proponujemy dodać do ciasta trochę gęstej, kwaśnej śmietany. Sprawi, że ciasto świetnie się zagniata, bez lepienia do stolnicy. Dobrze też utrzymuje wilgotność.
Naleśniki pyszna rzecz. Nieraz robimy je w sytuacji awaryjnej, kiedy nie mamy innego pomysłu na danie. A co, gdy właśnie zabraknie nam mąki? Czy da się bez niej zrobić naleśniki? Okazuje się, że bez problemu. Zobaczcie, jak zrobić chrupiące i lekkie naleśniki bez mąki. Naleśniki to proste danie, które na dodatek stwarza nam duże pole do popisu. W najprostszej wersji smarujemy je dżemem lub polewamy miodem. Możemy też nadziać je twarożkiem z dodatkiem szczypiorku i warzyw. Naleśniki mogą też być podstawą bardziej wymyślnych dań. Chociażby takich jak krokiety, zapiekanki czy tort.Choć podstawowymi składnikami ciasta naleśnikowego jest mąka, jajka i mleko, to jak się okazuje, są one zastępowalne. Można bowiem zrobić ciasto naleśnikowe bez dodatku jajka, mleko zastąpić wodą, mleczkiem roślinnym lub sokiem. Zastąpić da się też mąka.
Zupy są pożywne, rozgrzewające i smaczne. No, chyba że zdarzy nam się potrawę mniej lub bardziej przesolić. Wtedy potrafi stać się nawet niezjadliwa. Na szczęście, nie wszystko stracone, bo nadmiar soli da się usunąć. Zobacz, jak uratować przesoloną zupę. Nasze życie mija w ciągłym pośpiechu. Zwykle robimy kilka rzeczy naraz. Nie trudno wtedy o pomyłkę i niedopatrzenie. Czasami zdarzy nam się na przykład dwa razy posolić zupę albo po prostu sypnie nam się za dużo soli. Zamiast się denerwować, lepiej znaleźć wyjście z tej sytuacji. I właśnie podajemy kilka możliwości ratowania przesolonej zupy. One naprawdę działają.
Ziemniaki są u nas najpopularniejszym dodatkiem do obiadu. Zwykle gotujemy je w wodzie, czasami robimy z nich frytki. Dziś proponujemy wam jednak ziemniaki pieczone w jogurtowej marynacie. Są chrupiące z wierzchu i aksamitne w środku. Smakują lepiej niż ziemniaki gotowane i są o wiele mniej kaloryczne niż frytki.Potrawy z piekarnika mają wiele zalet. Apetycznie się przyrumieniają, mimo że dodaje się do nich niewiele tłuszczu. Poza tym są proste do przygotowania, bo danie robi się samo. Jeśli mowa o pieczonych ziemniakach można je przygotować na wiele sposobów. Po pierwsze można je piec w całości, krojone na połówki, w ćwiartki lub plasterki. Jeśli są w postaci ćwiartek lub większe, można je wcześniej podgotować. Dzięki temu skróci się czas ich pieczenia. Po drugie ziemniaki można przyprawić według własnych upodobań. My proponujemy też dodać do nich jogurt, dzięki któremu zyskają ciekawszy smak, aksamitną konsystencję i ładnie się przyrumienią.
Wątróbka jest jednym ze specjałów, który jest uwielbiany przez liczne grono smakoszy. Podczas jej przygotowywania należy pamiętać o kilku zasadach. Niestety, wiele osób popełnia karygodny błąd. Mowa o soleniu wątróbki w nieodpowiednim momencie.Solenie dań mogłoby się wydawać dosyć prostą czynnością. Warto jednak mieć na uwadze fakt, że różne potrawy powinny być doprawiane w odpowiedni sposób. Wątróbka nie jest tutaj wyjątkiem. Dodanie soli zbyt wcześnie, może skończyć się kompletną klapą.
Jajka są idealne na śniadanie, bo są pożywne, smaczne i szybkie do przygotowania. Możesz je ugotować na miękko lub twardo, zrobić z nich jajecznicę czy jajka sadzone. Dziś proponujemy właśnie te ostatnie. A wiesz, kiedy najlepiej solić jajka sadzone? Poznaj też inne wskazówki, dzięki którym przygotujesz doskonałe danie.Choć niektórzy na śniadanie jedzą kanapki czy płatki na mleku, to jednak jajko wydaje się bardzo dobrą propozycją. Jest niezwykle pożywne, bo kryje w sobie wszystkie składniki odżywcze. Potrafi też dodać nam energii na dłuższy czas. Poza tym jest smaczne, ma neutralny smak i szybko je przygotujesz.
W wielu domach dzień zaczyna się jajecznicą. I jest to dobry pomysł na szybkie i pożywne śniadanie. A dziś zdradzimy wam jeszcze szybszy sposób na lekką jak chmurkę jajecznicę bez smażenia. Zrobicie ją bez użycia patelni, będzie delikatna i lekka dla żołądka. Niesamowite na ile sposobów da się przygotować jajecznicę. Nawet jeśli składa się z samych jajek. Jedni lubią tylko delikatnie przemieszaną, inni, gdy białka są idealnie połączone z żółtkami. Do wyboru jest też stopień ścięcia jaj i wymieszanie ich np. ze śmietaną, mlekiem czy majonezem. A gdy dodamy jeszcze możliwość wzbogacenia jajecznicy o dodatki typu boczek, cebula, pomidor wyjdzie nam krocie przepisów na to jakże proste danie.
Deska do krojenia jest podstawowym, kuchennym sprzętem. Najczęściej korzystamy z drewnianych desek do krojenia, które mają wiele zalet. Niestety, jest też kilka ograniczeń, jeśli chodzi o ich mycie. Zobacz jak szybko i skutecznie wyczyścić deskę do krojenia. W naszych kuchniach mamy coraz nowocześniejsze deski do krojenia. Są więc szklane, plastikowe, a nawet kamienne. Jednak nadal prym wiodą deski drewniane. Są naturalne i nie tępią noży. Potrafią też wyglądać bardzo elegancko, pod warunkiem, że są zadbane. Podpowiemy wam więc, jak należy czyścić deski, by jak najdłużej wam służyły i ładnie wyglądały.Trwałość drewnianej deski kuchennej zależy oczywiście od rodzaju drewna, z jakiego ją wykonano. Do najtwardszych, a więc też najtrwalszych należą deski wykonane z kokosu i hebanu, jednak popularne z drewna dębowego, akacjowego czy bukowego też nie są złe.
Przygotowanie naleśników nie jest trudne. Jednak nie za każdym razem wychodzą tak idealne, jakbyśmy chcieli. Dlatego zdradzamy wam prosty przepis na delikatne i cienkie naleśniki. Będą puszyste i smaczne, dokładnie takie jak lubicie. Ciasto naleśnikowe powinno być gładkie. By takie było, mąkę przed dodaniem można przesiać i najpierw dodać tylko część płynu przewidzianego w przepisie. Jeśli mimo to powstaną grudki, można je zlikwidować blendując lub miksując ciasto. Wymieszane ciasto należy odstawić na kilkanaście minut, dzięki czemu mąka nabierze odpowiedniej kleistości. To z kolei zapobiegnie rozrywaniu się naleśników.
Jajecznica jest daniem idealnym na śniadanie. Pożywna i prosta do przygotowania smakuje dzieciom i dorosłym. Każdy robi ją nieco inaczej, pod swoje upodobania. Dziś podpowiemy wam, jak usmażyć puszystą jajecznicę.Niektórzy lubią jajecznicę tylko lekko zamieszaną i delikatnie ściętą. Wiele osób preferuje jednak dobrze wymieszane jajka, które po usmażeniu są ścięte i puszyste. I właśnie dla nich mamy super rozwiązanie.Jajek nie wybijajcie od razu na patelnię tylko do shakera. Gdy wstrząśniecie nim energicznie kilka razy, jajka doskonale się ubiją. Dzięki temu jajecznica będzie idealnie napowietrzona, lekka i puszysta. Oczywiście, zamiast shakera możecie też użyć zwykłego słoika.
Czerwona kapusta nie zajmuje w naszej kuchni, tak zaszczytnego miejsca, jak kapusta biała. A szkoda, bo jest bardzo wartościowa i ma ciekawy smak. Zobaczcie jak przygotować szybką i prostą surówkę z czerwonej kapusty. Będzie idealnym dodatkiem do obiadu. Czerwona kapusta ma wyższą wartość odżywczą niż kapusta biała. Jej czerwona barwa wynika z obecności antocyjanów, które mają silne działanie przeciwutleniające. Zawiera też więcej witamin C i E, które również są przeciwutleniaczami. Poza tym jest bogata w witaminę B1. Z tych powodów warto po nią sięgać częściej.
Kiszonki należą do najzdrowszych przetworów. Nie tylko w czasie przechowywania nie tracą swoich walorów, ale wręcz je zwiększają. Kisić można praktycznie wszystkie warzywa i wiele owoców. Dziś przedstawimy wam przepis na kiszoną dynię. Smakuje rewelacyjnie. Kiszone ogórki i kapusta to już polska klasyka. Jednak kisić można większość warzyw i wszystkie smakują naprawdę dobrze. Co istotne, warzywa, które zawierają stosunkowo niedużo wody, tak jak dynia, po zakiszeniu długo pozostają przyjemnie chrupiące. Doskonale nadają się na superzdrową przekąskę, jako do sałatek i dań obiadowych. Wszystkie kiszonki przygotowuje się na tej samej zasadzie. Pokrojone warzywo umieszcza się w słoju, zalewa solanką z dodatkiem przypraw i odstawia do zakiszenia. Na smak kiszonki mają wpływ przyprawy dodane do zalewy. Do słodkawej dyni doskonale pasują przyprawy korzenne.
Czasami w kuchni zdarzają się nieprzewidziane sytuacje. Jedną z nich jest przesolenie zupy. Na szczęście mamy na to swoje sposoby. Zobacz jak uratować przesoloną zupę i nigdy więcej nie myśl o jej wylaniu.Bez soli nie wyobrażamy sobie wielu potraw. Sól potrafi dodać daniom smaku, ale tylko wtedy, gdy wsypiemy ją w odpowiedniej ilości. Nadmiar soli w potrawie, może być odebrany przez nasze kubki smakowe jako coś niezjadliwego. Jest jednak kilka sposobów na to, by usunąć z potrawy, a zwłaszcza z zupy nadmiar soli.
Jeśli skończył ci się płyn do zmywania naczyń, nie musisz od razu biec do sklepu. Możesz go zastąpić produktami, które z pewnością masz pod ręką. Umyte z ich pomocą talerze i szklanki będą lśnić czystością. Detergenty, to specjalnie skomponowane środki chemiczne, które mają za zadanie ułatwić usuwanie brudu i tłuszczu z powierzchni naczyń. Jednak podobne właściwości wykazują też proste, naturalne składniki, które zwykle mamy w kuchni pod ręką. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: