Chwila nieuwagi i garnek przypalony. Jeśli właśnie spotkał cię ten pech, dobrze, abyś poznała domowe metody na oczyszczenie przypalonego garnka. Podajemy garść sposobów, dzięki którym uda ci się uratować nawet najbardziej przypalone naczynie. Sięgnij tylko po wybrany produkt spożywczy. Będzie tanio, naturalnie i skutecznie.Pewnie niejednemu z was udało się już kilka razy przypalić garnek. Nie jest o to wcale trudno, wystarczy chwila zagapienia i problem gotowy. A potrawy potrafią przypalić się naprawdę mocno. Jak zwykle usuwacie takie zanieczyszczenia? Pewnie sięgacie po silną chemię?Gotowe środki chemiczne z pewnością są skuteczne. Jednak nie zawsze macie je pod ręką, są drogie i silnie drażniące. Lepiej więc wykorzystać naturalne produkty spożywcze, które słyną ze swojej czyszczącej mocy.
Lubicie niezwykłe przetwory? Może przygotujecie marynowaną cukinię z kurkumą i miodem? Te dodatki sprawiają, że jest słodka i niezwykle zdrowa. Poza tym ma piękny, żółty kolor i doskonale nadaje się na kanapki i do sałatek. Marynowaną cukinię można też podać do obiadu. Cukinia charakteryzuje się delikatnym smakiem, dzięki czemu dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. Doskonale nadaje się do zapiekania, jako dodatek do zup, a także na przetwory.Dziś proponujemy przygotować cukinię w niezwykłej marynacie. Smak octu przełamiemy bowiem miodem i kurkumą. W ten sposób cukinia zyska niezwykły smak, kolor i wartość odżywczą.
W sklepach można już kupić pierwsze ogórki gruntowe. W sumie gruntowe są tylko z nazwy, ale można nastawić pierwsze małosolne. Poznajcie największe błędy podczas kiszenia ogórków. Przez nie wychodzą m.in puste w środku. Gdy zgłębicie tajniki tych przetworów, już nigdy was nie zawiodą. Kiszone ogórki należą do jednych z naszych ulubionych przetworów. Zjadamy je na przekąskę, na kanapkach, w sałatkach i do obiadu. Udane potrafią naprawdę doskonale smakować. Są też bardzo zdrowe, bo zawierają bakterie probiotyczne korzystne dla naszego organizmu. Jednak nie zawsze kiszeniaki wychodzą takie, jakbyśmy sobie tego życzyli. Nieraz są puste w środku, czasem zbyt miękkie, niechrupiące. Sprawdźcie, co wpływa na niepowodzenia i spróbujcie ich uniknąć.
Sprawdźcie, jak najlepiej dbać o patelnię. Podamy wam najważniejsze zasady, dzięki którym kuchenny sprzęt długo wam posłuży. Jedna z nich dotyczy odpowiedniego czyszczenia naczynia po przypaleniu. Tak naprawdę wystarczy posypać je solą, zalać wodą i odstawić do namoczenia. Poznaj też inne przydatne wskazówki.Patelnia jest jednym z najczęściej używanych przez nas kuchennych sprzętów. Lubimy bowiem smażyć kotlety, dusić mięso i przyrządzać sosy do makaronu. Oczywiście im częściej się tego naczynia używa, tym szybciej się ono zużywa. Jednak odpowiednie dbanie o patelnię może sprawić, że posłuży ona przez lata.
Kluski czarne są znaną wielu smakoszom ziemniaczaną potrawą. Wymagający zaledwie trzech składników rarytas przygotujecie wyjątkowo się sprawnie, a jego smak na długo pozostanie w pamięci waszych bliskich. Koniecznie spróbujcie — jeszcze nie raz do niego wrócicie. Kto choć raz spróbował klusek śląskich, ten wie, że ziemniaczane smakołyki potrafią być wyśmienite. Podobnie będzie w przypadku innej kultowej odsłony polskiej bulwy, czyli klusek czarnych. Warto przygotować ten prosty i sycący smakołyk. Z pewnością spodoba się nie tylko dzieciom. Spróbujecie?
Lubicie kiszonki? A wiecie, jak zrobić kiszoną cebulę? Pewnie jesteście zaskoczeni faktem, że cebulę też można kisić. A i owszem, jest nawet zdrowsza niż surowa i łagodniejsza w smaku. Stanowi pyszne uzupełnienie sałatek i kanapek. Jej przygotowanie jest bardzo proste — warzywo wystarczy pokroić, wrzucić do słoika, zalać zalewą i odstawić na kilka dni. Kiszonki to jedne z najzdrowszych przetworów. Wyróżnia je fakt, że są nawet wartościowsze niż świeże warzywa, z których je przygotowano. Jak to możliwe? Pod wpływem fermentacji zachodzącej w czasie kiszenia, pojawiają się w nich bakterie kwasu mlekowego, które mają korzystne działanie na nasz organizm. Pozytywnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego i zwiększają naszą odporność.Najpopularniejsze są u nas kiszone ogórki i kapusta, ale dziś proponujemy wam ukisić cebulę. Ma same zalety, bo pod wpływem fermentacji robi się nie tylko zdrowsza, ale też łagodniejsza w smaku. Teraz jest dobry czas, na przygotowanie tej kiszonki, bo cebula zaczyna wyrastać. Jeśli więc macie jej nadmiar, przygotujcie z niej wyjątkowy przetwór. Będzie idealny na kanapki, a także jako dodatek do sałatek i surówek.
Co zrobić na obiad? Jeśli macie dosyć mięsa, przygotujcie obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Na ten pyszny wiosenny obiad skusi się chyba każdy. Przepis jest bardzo prosty, a jego sekret tkwi w dwóch dodatkach, a mianowicie w curry i wędzonej papryce. Kalafior kojarzy się z wiosną i latem i dodatkiem do obiadu. Zwykle bowiem gotujemy go w wodzie, a potem serwujemy polanego tartą bułką zrumienioną na maśle lub do dań mięsnych. Z dodatkiem kalafiora gotujemy też zupy, robimy zapiekanki i dania z patelni. Jednak kalafior jest na tyle wszechstronny i smaczny, że może też odgrywać rolę pierwszoplanową. Może stanowić więc podstawę dania. Wystarczy, że odpowiednio go przyprawimy, a potem poddamy obróbce kulinarnej i obiad będzie gotowy. My dziś zrobimy coś zadziwiającego, ale bardzo smacznego. Będą to steki z kalafiora.
Żółta czy zielona? Która fasolka szparagowa jest lepsza? Odpowiedź nie jest oczywista i jednoznaczna. Obie fasolki różnią się nieco smakiem i wartością odżywczą. Jednak każda jest pyszna i z pewnością warto ją jeść. Zwłaszcza teraz, gdy w sklepach można kupić świeże i wyborne strączki.Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, ale podbiła już cały świat. Doskonale smakuje ugotowana i polana masłem lub zrumienioną bułką. Można ją też dodawać do sałatek, dań pieczonych, gotowanych i duszonych. Przez cały rok można kupić fasolkę mrożoną, jednak najsmaczniejsze są świeże strąki. Wyróżniają się one delikatnością i drobnymi nasionkami. Odpowiednio przyrządzone są chrupiące i przepyszne. Już teraz można kupić fasolkę szparagową pochodzącą z cieplejszych krajów. Sezon na naszą przypada na lipiec i sierpień.
Jest pora śniadania, więc powiemy wam, jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu. Zdradzimy dwa najlepsze sposoby na zrobienie tej potrawy bez dodatku masła, czy oleju. Dzięki tym patentom jajka sadzone będą o wiele zdrowsze i nie stracą nic na smaku. A robi się je równie szybko, jak tradycyjne.Jajka sadzone często jemy na śniadanie, ale też w porze obiadowej. Robi się je bardzo prosto, bo wystarczy je wybić na patelnię z odrobiną tłuszczu i smażyć do czasu, aż odpowiednio się zetną. Jednak jak się okazuje, nie trzeba ich smażyć, bo można je też ugotować. Różnica między smażeniem jest zasadnicza. Smażymy na tłuszczu, gotujemy w wodzie. Tłuszcz osiąga wyższe temperatury, więc szybciej przyrządza się na nim potrawy. Jednak sam w sobie jest kaloryczny, a przyrządzone na nim produkty są ciężej strawne niż gotowane. Dlatego starajmy się jak najczęściej gotować, a jak najrzadziej smażyć.
Lubisz świeże pieczywo, ale nie przepadasz za porannym bieganiem do piekarni? Zdradzamy ci prosty przepis na domowe bułki. Do ich przygotowanie wystarczą cztery składniki. Bułki wyjdą miękkie, chrupiące i bardzo smaczne. Upiecz je raz, a nigdy więcej nie kupisz bułek w sklepie. Świeże pieczywo jest tak smaczne, że można je jeść jedynie posmarowane masłem. Jednak ma to do siebie, że dosyć szybko traci świeżość, a przynajmniej chrupkość. Jeśli więc chcecie zawsze mieć pod ręką świeże bułki, możecie je upiec w domowym zaciszu. Nie jest to trudne ani pracochłonne, zresztą przekonajcie się o tym sami.Chcecie zobaczyć, jak wyglądają te pyszne bułeczki? Spójrzcie na zdjęcie w naszym materiale. Pochodzi ono z kanału Pani M — kuchnia smakowita na YouTube. Prawda, że od razu chce się je jeść?
Lubisz odkrywać nowe smaki? Szukasz pomysłu na zdrową i smaczną przekąskę? Mamy dla ciebie super propozycję — przygotuj truskawki kiszone w miodzie i białym pieprzu. Mają niepowtarzalny smak i są bardzo proste do przygotowania. Ten wiosenny rarytas zachwyci niejednego z was. O tym, że kiszonki są bardzo zdrowe, pewnie już słyszeliście. Jeśli jednak nie wiecie dlaczego, to wam wyjaśnimy. Ich dobroczynne działanie jest wynikiem pożytecznych bakterii, które rozwijają się w kiszonkach w wyniku fermentacji. Są to bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na przewód pokarmowy i zwiększają naszą odporność. Do najbardziej znanych kiszonek należą kiszone ogórki oraz kiszona kapusta. Są one doskonałym dodatkiem do wielu potraw, można je też jeść na przekąskę. Kisić jednak można różne warzywa, owoce i grzyby. My dziś zapraszamy was do nastawienia słoika kiszonych truskawek. Gdy wam posmakują, przygotujecie następną porcję.
Prezentujemy prosty sposób na idealne jajko w koszulce. Gwarantujemy, że osiągnięcie sukces za każdym razem. Wystarczy zamieszać w garnku wodę z octem i wlać do niej jajko. Możecie je podać na grzance. Smaczne i efektowne śniadanie zrobicie w 5 minut. Jajko w koszulce, czy inaczej jajko poszetowe, to odmiana jajka gotowanego. Nie gotuje się go jednak w skorupce, ale wybite. Sztuką jest, by ugotować je tak, by żółtko dokładnie było otoczone białkiem i by się nie rozlało. Jajko w koszulce bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Można je podać na zrumienionym toście, np. z dodatkiem awokado albo wędzonego łososia lub ze szparagami. Płynne żółtko jest bardzo smaczne i apetyczne. Sprawdźcie, jak zrobić jajko poszetowe.
Jak przygotować kiszony kalafior? Zdradzimy wam najlepszy przepis na ten doskonały specjał. Jest idealny na przekąskę, a także jako dodatek do sałatek czy dań obiadowych. Nastawisz go łatwo i szybko, a po kilku dniach zaskoczy cię doskonałym smakiem.Kiszonki należą do najzdrowszych przetworów. Zawierają bowiem nawet więcej wartościowych składników niż świeże warzywa. Pod wpływem fermentacji rozwijają się w nich bowiem bakterie, które są korzystne dla naszego zdrowia.Wśród kiszonek prym wiodą kiszone ogórki i kapusta. Po nie sięgamy bowiem najczęściej i chętnie wykorzystujemy je do przygotowania potraw. Jednak kisić można też inne warzywa, owoce i grzyby. Dziś proponujemy wam przepis na kiszony kalafior. Nastawia się go podobnie, jak kiszone ogórki, ale zdaniem niektórych jest od nich nawet smaczniejszy. Zaskakuje bowiem doskonałą, niesłabnącą chrupkością i delikatnym smakiem.
Wiecie, jak gotować kalafiora, żeby był biały i pachnący? Wyjaśniamy krok po kroku, co należy zrobić. Na wstępie jednak możemy wam powiedzieć, że do wody, w której gotuje się warzywo, wystarczy wsypać szczyptę cukru. Dodatek tej przyprawy zrobi dużą różnicę. Będziecie zaskoczeni. Kalafior nigdy nie był tak biały.Kalafior to pyszne warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Można je zapiekać, smażyć, ale najczęściej jednak je gotujemy. W tym ostatnim przypadku często zdarza się, że gotowy kalafior nie zachęca zapachem, a na dodatek nie jest śnieżnobiały. Co zrobić, by to zmienić?
Jak zrobić delikatne jajka sadzone bez tłuszczu? Przedstawiamy wam lekką wersję pysznej klasyki. Gdy spróbujesz przygotować jajka na wodzie, na zawsze zrezygnujesz z oleju. Urzeknie cię ich subtelny smak i brak przysmażonych fragmentów. Koniecznie przetestuj naszą recepturę.Jajka sadzone to jeden z najpopularniejszych sposobów na przygotowanie jajek. Stanowią jakby pośrednią formę między jajecznicą a jajkiem gotowanym na miękko. Robi się je szybko, zwykle na patelni z odrobiną tłuszczu. Dziś podamy wam jednak przepis na jajka sadzone bez dodatku tłuszczu. Są nie tylko lżej strawne, ale też miękkie i bez przysmażonego spodu. A w czasie ich przyrządzania tłuszcz nie rozbryzguje po kuchni. Tak przygotowane jajka sadzone możesz podać na grzankach lub zjeść w tradycyjny sposób.
Zastanawiacie się, co włożyć do koszyczka wielkanocnego? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości i podpowiadamy, czego z pewnością nie może w nim zabraknąć. Niestety wielu Polaków zapomina o ważnym przysmaku, a mianowicie o chrzanie. Dodaje on potrawom smaku i symbolizuje siłę fizyczną. Poznajcie też inne obowiązkowe produkty.Już jutro Wielka Sobota i tradycyjne święcenie pokarmów. Wiele z nas pójdzie więc do kościoła, by poświęcić koszyczek z produktami spożywczymi. Zwyczaj święcenia pokarmów przeniósł się do kościołów dopiero na początku XX wieku. Wcześniej to ksiądz przybywał do dworów, pałaców i na wsie, gdzie święcił pokarmy. Poświęconymi pokarmami dzielimy się w Niedzielę Wielkanocną, składając sobie przy tym życzenia. Święconka jest więc wielkanocnym odpowiednikiem bożonarodzeniowego opłatka.
Szykujecie już świąteczną zastawę na Wielkanoc? A wiecie, jak ekspresowo wyczyścić sztućce? Znamy doskonały sposób, dzięki któremu wystarczy kilka chwil i będą błyszczały, jak nigdy dotąd. Do ich czyszczenia możecie użyć np. wody po ziemniakach. Poznajcie też inne skuteczne metody. Sztućce zwykle myjemy w zmywarce. Wkładamy je do koszyczka i wyjmujemy czyste i osuszone. Jednak nie zawsze po wyjęciu ze zmywarki są takie superczyste, jakbyśmy tego oczekiwali. Często mają zacieki, robią się zaśniedziałe, a czasami zostają na nich nawet resztki pokarmów. Sprawdźcie więc, jak można skutecznie wyczyścić sztućce.
Sól jest istotnym składnikiem potraw. Z jej ilością nie należy jednak przesadzać. Jeśli mimo starań udało wam się jej wsypać za dużo, skorzystajcie z prostych patentów, dzięki którym przywrócicie balans smaku. Jednym z nich jest wrzucenie do dania plasterków surowego ziemniaka.Nadmiar soli w przyrządzanych posiłkach jest częstym błędem, który zdarza się nie tylko początkującym kucharzom. Czasem wystarczy chwila nieuwagi, by dodatkowa porcja przyprawy trafiła do garnka. Jednak nie przesądza ona o porażce. Znamy metody, by nie zmarnować kulinarnych wysiłków.
Wiecie, jak wyczyścić lodówkę domowymi metodami? Podamy wam garść skutecznych porad, dzięki którym ten kuchenny sprzęt nabierze blasku jak nigdy dotąd. Tak naprawdę wystarczy połączyć trzy produkty, które z pewnością każdy z was ma w domu. Jednym z nich jest niezawodny ocet. Poznajcie też inne skuteczne środki.Lodówka jest sprzętem kuchennym, bez którego nie wyobrażamy sobie funkcjonowania. To właśnie ona sprawia, że nie musimy chodzić po zakupy codziennie, bo skutecznie przedłuża świeżość produktów spożywczych. Jednak, by lodówka gwarantowała świeżość żywności, sama musi być czysta. A oto już musimy zadbać my. Jak to zrobić skutecznie i bez zbędnej chemii? Podpowiemy wam, po jakie składniki najlepiej sięgnąć.
Zabrudzenia w piekarniku zbierają się bardzo łatwo i w krótkim czasie nawet niewielkie zacieki stają się dużym wyzwaniem do wyczyszczenia. Zamiast sięgać po chemię, można skorzystać z naturalnych domowych środków czystości - takich jak sól kuchenna. Niżej wyjawiamy jak zabrać się za posprzątanie urządzenia z jej pomocą. Piekarnik z biegiem czasu naturalnie pokrywa się od wewnątrz trudną w usunięciu warstwą brudu. Wysoka temperatura zapieka tłuszcz i resztki jedzenia, które tworzą twardą skorupę. Regularne sprzątanie urządzenia pozwala zachować go w nieskazitelnej czystości, co wydłuża jego żywotność i poprawia funkcjonalność. Nie polecamy jednak kupować w tym celu sklepowej chemii, gdyż pod ręką masz wystarczająco skuteczne naturalne środki czystości.
Dziś zdradzimy wam, jak szybko ugotować ziemniaki. Dzięki sprytnemu trickowi będą gotowe nawet w 10 minut. Nie musisz rezygnować z ulubionego, rodzinnego dodatku do obiadu, nawet jeśli masz mało czasu na gotowanie. Wystarczy, że do wody dodasz łyżkę popularnego produktu. Mowa o maśle lub margarynie. Jednak to nie jedyny sposób na przyśpieszenie gotowania.Gotowane ziemniaki są najpopularniejszym dodatkiem do obiadu w polskich domach. Nie wyobrażamy sobie nie podać ich do kotletów mielonych, schabowych czy smażonej ryby. Czasem jednak, gdy mamy mało czasu na obieranie i gotowanie, rezygnujemy z ziemniaków na rzecz ryżu, kaszy czy makaronu.Dziś jednak zdradzimy wam prosty patent, dzięki któremu do ugotowania ziemniaków wystarczy zaledwie 10 minut. Mniej więcej tyle samo gotuje się makaron czy kasza.
Lubicie kluski śląskie? Poznajcie przepis inny niż wszystkie — na kultowe kluski śląskie bez dodatku jajka. Kluski wychodzą doskonałe i nie rozpadają się w czasie gotowania, a przewidziane do nich jajko możecie wykorzystać do innej potrawy. Będzie smacznie i ekonomicznie.Kluski śląskie należą do jednych z najsmaczniejszych i najbardziej eleganckich klusek ziemniaczanych. Ich apetyczny kształt sprawia, że są serwowane nawet na uroczystych obiadach. Do tego smakują doskonale i są proste do zrobienia.
Poznajesz smakołyk ze zdjęcia? Dawniej każdy się nim zajadał. Sprawdź, jak zrobić podpłomyki niczym za dawnych lat. Mamy na nie klasyczny przepis. Podpłomyki przygotujesz w mgnieniu oka, a składniki na nie z pewnością znajdziesz w swojej kuchni.Podpłomyki to płaskie chlebki, które można przygotować szybko i bez wyszukanych składników. Kiedyś wypiekało się je na blasze węglowej kuchni, dziś można to zrobić w piekarniku lub jeszcze szybciej — na patelni. Podpłomyki możesz przygotować, gdy zabraknie ci w domu tradycyjnego chleba lub wtedy, gdy będziesz mieć ochotę na małą odmianę. Zwykle do ciasta na podpłomyki nie dodaje się żadnych spulchniaczy, jednak jeśli wsypiecie trochę proszku do pieczenia, wyjdą bardziej puszyste.
Wiecie, co zrobić, żeby bakłażan nie był gorzki? Zdradzimy wam niezawodny sposób na jego idealny smak. Dzięki temu być może to warzywo zacznie częściej gościć na waszych stołach. Idealnie bowiem nadaje się do pieczenia i smażenia, można je też dodawać do sałatek. Bakłażan zachwyca swoim fioletowym kolorem, ale jednak jeszcze nie zawojował naszych podniebień. Ma delikatny smak, z którego często przebijają gorzkawe nuty. Może dlatego sięgamy po niego dość rzadko. A szkoda, bo to niskokaloryczne warzywo może urozmaicić nasze codzienne menu.
Smażona wątróbka jest daniem, które potrafi podzielić smakoszy. Wystarczy bowiem błąd w soleniu i wyjdzie niesmaczna. Jeśli dodatkowo na patelnię wrzucimy wilgotne podroby, czeka nas sprzątanie kuchni. Podpowiadamy co zrobić, by potrawa z podrobów zachwyciła za każdym razem. Smaczna wątróbka jest kulinarnym ideałem dla wielu z nas. Podpowiadaliśmy wam już jak ją przyrządzić z cudownymi dodatkami — kiszoną kapustą oraz pieczarkami. Teraz zdradzamy jakich błędów należy się wystrzegać, aby smażenie nie sprawiło wam nieprzyjemnych niespodzianek.
Obieranie jajek ugotowanych na twardo ze skorupki często kończy się fiaskiem. Wraz ze skorupką odrywają kawałki białka, przez co jajka nie prezentują się zbyt ładnie. Aby ułatwić sobie ściąganie skorupki, wsyp do gotujących się jaj 1 czubatą łyżkę soli. Przyprawa przyczynia się do łatwiejszego odchodzenia skorupki. Jajka gotowane na twardo są ważną częścią codziennego jadłospisu wielu Polaków - zwykle jadane są na śniadanie, z uwagi na znajdujące się w nich liczne substancje odżywcze. Każdy więc doskonale zna irytację, jaką można poczuć przy obieraniu jajek. Ciężko wszak o gorsze zajęcie, niż obieranie jajek na twardo z samego rana, kiedy skorupka odrywa się małymi kawałkami wraz z cenną zawartością. Na szczęście mamy prosty sposób, który eliminuje tę niedogodność.
Jeśli macie dziś rano więcej wolnego czasu niż zwykle, możecie przygotować na śniadanie coś wyjątkowego. Na przykład racuchy. Jednak ponieważ miały być niezwykłe, zróbcie racuszki z dodatkiem ubitego białka. Ten drobny dodatek nadaje im lekkości i sprawia, że będą dobrze napowietrzone i bardzo smaczne. Racuchy robi się na bazie ciasta podobnego do naleśnikowego. Jest tylko gęściejsze i ma dodatek spulchniacza, dzięki któremu placuszki nabierają puszystości. Zwykle są to drożdże, soda oczyszczona lub proszek do pieczenia. Dzisiaj jednak zrobimy wyjątkowo puchate racuszki, do których oprócz proszku do pieczenia, dodamy też ubite na pianę białka. Ich lekkość was zachwyci.
Masz ochotę na naleśniki, ale twoja lodówka świeci pustkami? Spokojnie, bez jajek i mleka też da się zrobić delikatne i pyszne naleśniki. Pomoże ci w tym nasz patent. Takie naleśniki doskonale będą smakować z dodatkami słodkimi i wytrawnymi. Przetestuj nasz przepis.Naleśniki lubią wszyscy i mali i duzi. Nic dziwnego, wszak są naprawdę smaczne i stanowią doskonałą odmianę dla kanapek. Można je zrobić na szybko i jeść posmarowane dżemem czy twarogiem. Sprawdzą się też jako przekąska, deser czy kolacja.Nasze naleśniki bez jajek i mleka można przygotować nawet wtedy, gdy w lodówce są duże braki. Stanowią też doskonałą alternatywę dla osób uczulonych na jajka i mleko lub z różnych powodów niemogących jeść tych produktów.