Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Sól

śledzie z cebulą
14.11.2022 17:55 Co zrobić, gdy śledzie maja gorzki posmak? Mamy doskonały patent

Problem gorzkiego posmaku w przygotowanych śledziach z cebulką spotkał niejednego amatora gotowania. Zimna rybna przystawka, zamiast cieszyć podniebienie, powoduje jedynie grymas na twarzach biesiadników. Jeśli chcesz, aby Twoje śledzie zawsze wychodziły idealne, poznaj tajniki właściwego przygotowania cebuli. To właśnie to warzywo może być sprawcą gorzkiej nuty w potrawie.Różne osoby mogą preferować różnie przyrządzone śledzie. Niektórym zupełnie nie przeszkadza mocny cebulowy posmak. Przez innych niestety to samo warzywo będzie odbierane jako coś gorzkiego i niepożądanego.. Podpowiadamy zatem, jak pozbyć się gorzkiej nuty z cebuli.

buraczki zasmażane
12.11.2022 23:25 Dawny przepis na zasmażane buraczki. Kiedyś nie mogło zabraknąć 1 składnika

Zasmażane buraczki są jednym z najbardziej popularnych obiadowych dodatków. Słodkawy smak serwowanych na ciepło warzyw przez laty uświetniało się dodatkiem podsmażonej słoniny. Dziś przypominamy ten nieco zarzucony dawny zwyczaj. Słoninę do zasmażanych buraczków dodaje się w bardzo prosty sposób. Wystarczy stopić tłuszcz i na nim usmażyć warzywa. Przygotowanie takich klasycznych buraczków jest więc bardzo proste, a smakuje wybornie.

kiszony kalafior
08.11.2022 22:46 Rewelacyjny kiszony kalafior. Zawsze chrupiący, bije na głowę nawet ogórki

Kiszone ogórki i kapusta są w nas niezwykle popularnymi przetworami. A czy wiecie, że kisić można też kalafior? Przygotowuje się go podobnie, jak ogórki, a smakuje naprawdę wybornie. Jest twardy, chrupiący i pełen smaku. Warto spróbować tej pysznej i zdrowej przekąski. Kiszony kalafior ma lekko kwaśny smak i pomimo kiszenia zachowuje swoją chrupkość. Nastawiając kalafior do kiszenia można użyć tradycyjnych składników znanych z kiszenia ogórków. Ta prosta przekąska skradnie Twoje serce.

kopytka
08.11.2022 16:04 Szybkie kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia. Unikaj 1 błędu, a wyjdą miękkie i delikatne

Zdarzyło się Wam kiedyś jeść niezbyt smaczne kopytka? Twarde i gumowate kluski potrafią zepsuć cały posiłek. Takie kopytka są efektem zbyt dużej ilości mąki dodanej do ziemniaczanego ciasta. Poniżej podpowiadamy, jak prawidłowo dobrać proporcje składników do tego dania.Domowe kopytka są doskonałym sposobem na wykorzystanie pozostałych z poprzedniego obiadu ziemniaków. Ziemniaczane kluski można podawać na mnóstwo sposobów, dzięki czemu trudno się nimi znudzić. Dopilnuj, aby proporcja mąki do ziemniaków wynosiła 1:3. Dzięki temu kopytka wyjdą zawsze miękkie i apetyczne.

pasta jajeczna
07.11.2022 07:55 Znudziła Ci się jajecznica? Z jajek zrobisz też rewelacyjną pastę do chleba

Jajka są popularnym i smacznym produktem, który z chęcią spożywamy na śniadanie. Najczęściej je gotujemy, robimy z nich jajecznicę lub omlet. Jednak z ugotowanych jajek z łatwością przygotujesz też pyszną pastę jajeczną do pieczywa. A dzięki dodatkowi oleju lnianego taka pasta będzie również niezwykle zdrowa.Olej lniany do pasty jajecznej nie jest obowiązkowy, jednak warto go dodać. Ma on silne działanie oczyszczające, a także wspomaga pracę naszego mózgu i zapobiega przewlekłym stanom zapalnym. Z pewnością warto zainwestować w buteleczkę tego specyfiku.

domowy chleb
06.11.2022 08:45 Prosty, domowy chleb z chrupiącą skórką. Nie potrzebujesz nawet zakwasu

Unoszącego się w powietrzu zapachu świeżego, domowego chleba nie da się pomylić z niczym innym. Ten aromat stanowi zapowiedź delikatnego białego miąższu zamkniętego w chrupiącej, rumianej skórce. Taki przywilej nie jest już zarezerwowany dla nielicznych osób wyposażonych w odpowiednią wiedzę oraz sprzęt. Mamy recepturę, z którą w prosty sposób przygotujesz pieczywo we własnej kuchni.Do przygotowania domowego chleba nie potrzebujesz zakwasu ani specjalnej maszyny do pieczenia. Zaledwie kilka składników wystarczy do własnoręcznego wyczarowania smakowitych bochenków. Sprawdź ten przepis koniecznie i zaskocz domowników.

zbyt słona zupa
01.11.2022 09:22 Zupa wyszła za słona? Wiemy, jak możesz ją uratować

Talerz gorącej zupy jest nieodłącznym elementem tradycyjnego obiadu. Idealnie doprawione, esencjonalne danie sprawdza się o każdej porze roku. Niestety zdarza się czasem, że zamiast smakowitej potrawy, zupa wyjdzie nam zbyt słona i niemal niezjadliwa. Jak poradzić sobie z takim problemem?Zupa, w której czuć głównie smak soli nie jest smacznym daniem. Sól nie jest zbyt zdrowa, a jej nadmiar po prostu jest niezjadliwy. Co więc zrobić, gdy zdarzy nam się przesolić zupę? Czy potrawa nadaje się tylko do wyrzucenia? Absolutnie nie. Pokażemy, jak można ją uratować.

marynowane grzyby bez octu
31.10.2022 21:11 Marynowane grzyby bez dodatku octu. Receptura bije na głowę tradycyjną

Marynowanie grzybów jest popularną metodą na zagospodarowanie tych leśnych zbiorów. Najbardziej znana jest marynata na bazie octu, której smak jednak nie każdemu musi pasować. Z tego względu przedstawiamy sprawdzony przepis na marynowane grzyby bez octu. Prosta marynata na bazie wody i soli, z dodatkiem smakowitych warzyw to strzał w dziesiątkę.Ocet charakteryzuje się nie tylko ostrym, nieco nieprzyjemnym smakiem. Nie jest też zbyt korzystny dla naszego zdrowia. Spożywanie octu w nadmiarze może podrażniać żołądek, zaburzać skład krwi a nawet odwapniać kości. Marynowane grzyby bez octu są zatem nie tylko pyszne, ale i zdrowsze, niż te tradycyjne.

pasta czosnkowa
27.10.2022 22:01 Aromatyczna pasta z pieczonego czosnku. Idealna do pieczywa i potraw

Czosnek jest popularnym warzywem o charakterystycznym, ostrym smaku. Czy wiesz jednak, że wystarczy upiec go w piekarniku, aby stał się łagodny? Słodkawy smak pieczonego warzywa idealnie sprawdzi się jako podstawa aromatycznej pasty czosnkowej. W tej formie czosnek nie pozostawia także przykrego zapachu.Czosnek jest popularnym składnikiem w naszych kuchniach. Najczęściej dodajemy go w postaci surowej, ewentualnie podsmażamy. Jeśli nie znasz jeszcze jego obłędnego smaku po upieczeniu, koniecznie wypróbuj nasz przepis na pastę czosnkową. Osób, które miały okazję go skosztować, nie trzeba dwa razy namawiać.

smażenie wątróbki
24.10.2022 16:53 Kiedy solisz smażoną wątróbkę? Właściwy moment zapewni jej soczystość i delikatność

Tajemnicą doskonałego smaku smażonej wątróbki jest jej właściwe przygotowanie. Mimo, że gorzka i gumowata wątróbka mogła prześladować nas w przeszłości w szkolnych stołówkach, warto dziś odczarować sobie to danie i przyrządzić je zgodnie ze sztuką. Nie sól wątróbki przed lub w trakcie smażenia, a gwarantujemy, że na talerzu wyląduje potrawa delikatna i smaczna. Co jeszcze warto wiedzieć o smażonej wątróbce?Wątróbka jest niedrogim produktem, z którego wyczarować możemy rozmaite smakowite specjały. Wątróbka jest bogatym źródłem białka, a także witaminy A, witamin z grupy B i żelaza. Obiegową opinię o gromadzeniu się w niej toksyn możemy włożyć między bajki. Poniżej zdradzamy sekrety przygotowania wyśmienitej smażonej wątróbki.

Canva / Iamthatiam
22.10.2022 13:41 Przesoliłaś ziemniaki? Nic straconego, możesz je jeszcze uratować. Mistrzowie kuchni mają 1 trik

Nie ma świecie kucharza, któremu nie zdarzyło się nigdy przesolenie ziemniaków. Ta mała kuchenna katastrofa może spotkać każdego, niezależnie od stopnia jego kulinarnego zaawansowania. Jeśli nieszczęście trafi na nas, warto wiedzieć jak uratować przesolone ziemniaki. Zrobienie z nich puree jest pomysłem tyleż prostym, co genialnym.Przesolone ziemniaki to nie koniec świata. Zbyt słone warzywa nie są powodem, dla którego cały ich garnek mamy spisać na straty. Z naszego poradnika dowiesz się nie tylko tego, jak uratować przesolone ziemniaki, ale także jak gotować ziemniaki i ustrzec się przed podstawowymi kuchennymi błędami.

Co zrobić, by sól się nie zbrylała?
17.10.2022 22:44 Co zrobić, by sól się nie zbrylała? 1 sposób bije inne na głowę

Sól jest jedną z podstawowych przypraw w kuchni. Z tego powodu często decydujemy się na trzymanie jej w solniczce. Niestety z czasem tworzą się w niej większe kryształy, które nie są w stanie przecisnąć się przez dziurki, co utrudnia przyprawianie. Zapobiec temu można poprzez wsypanie do pojemniczka odrobiny ryżu. Wyjaśniamy, jak działa ten patent. Choć sól świetnie podkreśla smak potraw, jej ilość w diecie nie powinna być zbyt duża. Dokładne dozowanie będzie łatwiejsze, jeśli przyprawa pozostanie niezbrylona. Jeden prosty trik sprawi, że drobinki soli nie pozlepiają się w większe kryształki. Warto go znać, by ułatwić sobie doprawianie dań.

pyzy z serem
15.10.2022 16:51 Pyzy ziemniaczane nadziewane białym serem. Klasyka w lekko odmienionej wersji

Pyzy są tradycyjnym daniem kuchni śląskiej, zwyczajowo nadziewanym mielonym mięsem. Dziś odejdziemy nieco od klasyki i zaserwujemy pyzy z farszem z białego sera. Stworzymy dzięki temu nieco lżejszą, bezmięsną wersję tych popularnych klusek. Naprawdę warto ich spróbować. Przepis na pyzy jest wyjątkowo prosty i nie powinien sprawić nikomu żadnych problemów. Potrzebujemy dosłownie kilku podstawowych składników, aby wyczarować smaczny obiad. Podany przepis dotyczy wersji bezmięsnej, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby pyzy z twarogiem podać z okrasą na bazie boczku czy słoniny.

marynowana cebula
13.10.2022 22:13 Wyrazista cebula marynowana w meksykańskim stylu zachwyca smakiem. Nikt nie przejdzie obojętnie

Zima za pasem, czas więc najwyższy na szykowanie zimowych specjałów. A gdyby tak zawartość niepozornego słoika mogła przenieść nas myślami do gorącego Meksyku? Nic prostszego- z łatwością dokona tego niebanalna czerwona marynowana cebula w cytrusowym soku.Mimo, że poniższy przepis na marynowaną cebulę swoje korzenie ma w Ameryce Środkowej, do jego realizacji nie potrzebujemy żadnych wymyślnych czy trudno dostępnych składników. W oryginalnej recepturze widnieje ostra papryczka habanero, ale z powodzeniem można zastąpić ją bardziej popularną odmianą chili. Wypróbuj koniecznie ten przepis i daj się ponieść niecodziennemu połączeniu smaków.

naleśniki bez jajek i mleka
12.10.2022 18:42 Naleśniki bez jajek i mleka. Wystarczą 2 składniki i 1 ważna zasada

Usmażenie idealnych naleśników tą recepturą na naleśniki bez jajek i mleka to bułka z masłem. Ciasto z mąki i wody jest tak proste, że wychodzi za każdym razem. Do tego porządnie nagrzana patelnia i naleśnikowy sukces gwarantowany. Teraz nawet pierwszy usmażony placek będzie perfekcyjny.Nasze naleśniki bez jajek i mleka to nie tylko przepis dla alergików. Takim ciastem będą cieszyć się też osoby, które nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego. Jajka i mleko nie są dla Ciebie problemem, ale tradycyjne naleśniki to zbyt wiele bałaganu i zachodu? Ten przepis to idealna alternatywa.

Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni?
07.10.2022 09:20 Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni? Mamy kilka babcinych sztuczek

Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni? Pomóc nam może m.in. babciny patent z posypaniem patelni solą. Ziarenka podgrzewano, a później usuwano i smarowano naczynie odrobiną słoniny. Dzięki temu smażenie było proste i przyjemne. Sprawdźcie, jakie jeszcze sposoby warto zastosować. Smażenie naleśników nie wydaje się trudne, lecz czasami ciasto przywiera do patelni i nie sposób zdjąć go z niego z zachowaniem kształtu rarytasu. Istnieje kilka prostych rozwiązań, które pozwolą nam uniknąć takiej sytuacji. Warto je poznać.

Jak długo należy gotować grzyby?
01.10.2022 19:22 Jak długo należy gotować grzyby? 1 szczegół jest kluczowy

Czy wiecie jak gotować grzyby poprawnie? Świeże leśne rarytasy przyrządza się nieco inaczej niż suszone. Różnicę widać przede wszystkim w czasie trwania obróbki termicznej, ale nie tylko. Podpowiadamy, jak uniknąć błędów. Grzyby leśne cieszą się dużą popularnością nie tylko jesienią. Ich gotowanie potrafi jednak sprawić nieco problemów. Przyrządzanie świeżych leśnych skarbów różni się bowiem od procedury, jakiej poddać należy suszoną wersję rarytasu. Kluczowy jest czas obróbki oraz moczenie.

patent na puszyste naleśniki
01.10.2022 08:48 3 sprawdzone sposoby na puszyste naleśniki. Wszystko bez sody i proszku do pieczenia

Chcesz wiedzieć, jak usmażyć puszyste naleśniki? Dodaj do ciasta wody gazowanej, która idealnie je napowietrzy. Nie zapomnij też o ubiciu piany z białek i przesianiu mąki. Dzięki zastosowaniu tych trzech prostych zasad naleśniki wyjdą pyszne jak nigdy.Przepis na naleśniki jest jednym z najprostszych, jednak potrafi być podchwytliwy. Gumowate czy twarde placki nie trafiają w niczyj gust. Koniecznie dowiedz się zatem, jak usmażyć puszyste naleśniki. Z poniższego przepisu będziesz korzystać z przyjemnością.

kiszone grzyby
28.09.2022 15:07 Kuroń przypomniał wszystkim jak przygotować grzyby na zimę. Zapomnij o marynowaniu i suszeniu

Grzyby na zimę zwykliśmy suszyć lub marynować. Te metody są dobrze znane, a także przetestowane na wszelkie możliwe sposoby. Jakub Kuroń przypomina jednak o nieco zapomnianym, ale niezwykle prostym systemie przygotowania grzybowych zapasów. Zapraszamy na krótki przewodnik po kiszeniu grzybów na zimę.Grzyby na zimę zakonserwowane przez kiszenie są niezwykle proste do wykonania. Są smaczne, nieco pikantne, a przy tym nie tracą składników mineralnych, w przeciwieństwie do innych metod obróbki. Naczynia z kiszonymi grzybami wymagają przechowywania w chłodnym i ciemnym miejscu. Jeśli masz do dyspozycji piwnicę, spiżarnię, lub sporą lodówkę, to te grzyby na zimę są właśnie dla Ciebie.

grzyby
22.09.2022 08:55 Jak długo należy gotować grzyby? Informacje istotne dla smaku i Twojego zdrowia

Wyprawa na grzybobranie jest popularną jesienną aktywnością. Udane zbiory gwarantują dostatek grzybów, które możemy wykorzystać potem w naszej kuchni. Aby wszystkie grzyby były bezpieczne do spożycia, należy wiedzieć, jak je właściwie przyrządzić. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek odnośnie gotowania grzybów.Czas niezbędny do prawidłowego ugotowania grzybów zależy od kilku czynników. Inaczej będziemy gotować grzyby suszone, a inaczej świeże grzyby leśne. Czas gotowania zależy też od wielkości grzyba, a nawet od jego gatunku. Zapraszamy do lektury.

kiszenie kapusty
14.09.2022 19:27 Największy błąd podczas kiszenia kapusty. Przez niego ląduje w koszu

Jesień jest tym czasem w roku, kiedy w spiżarniach zaczynamy gromadzić zapasy weków na zimę. Powszechnie lubianym i przez to często wybieranym przetworem jest kiszona kapusta. Przy jej przyrządzaniu musimy jednak uważać na to, aby nie przesadzić z ilością dodanej soli. Przyprawa ta w nadmiarze zniszczy bowiem cały zapas naszej kiszonej kapusty.Kiszona kapusta jest specjałem, który zdecydowanie warto spożywać. Zawiera liczne witaminy oraz pierwiastki, przez co działa korzystnie na naszą odporność. Zbyt duża ilość soli może jednak zniweczyć wszelkie pozytywne aspekty jedzenia kiszonej kapusty.

domowa wędlina
13.09.2022 11:49 Jak zrobić domową wędlinę dojrzewającą? Rarytas bez przepłacania

Kiedy słyszymy określenie "suszona wędlina dojrzewająca", pierwszym skojarzeniem są specjały ze słonecznych Włoch czy Hiszpanii. Podobną wędlinę możesz jednak przyrządzić niewielkim nakładem pracy we własnym domu. Odpowiednio przygotowane mięso wystarczy natrzeć przyprawami, zawiesić do suszenia w pończosze i czekać na efekt końcowy.Aby przygotować taką domową wędlinę, musisz uzbroić się w odrobinę cierpliwości. Przygotowanie mięsa do suszenia, a następnie samo suszenie, zajmie kilka dni. W zamian otrzymasz jednak pyszna domową wędlinę, bez zbędnych dodatków i konserwantów. Poniżej prezentujemy przepis na suszone polędwiczki wieprzowe. Jednak w ten sam sposób przygotujesz też inne kawałki mięsa. Zasada przygotowania domowej wędliny jest za każdym razem taka sama. Schab, karkówka a może polędwiczka wieprzowa? Spróbuj raz, a nie zawiedziesz się.

Jak zrobić kiszone buraki?
03.09.2022 14:58 Jak zrobić kiszone buraki? Ich korzyści są nie do przecenienia

Kiszone buraki mają wielu zwolenników. Podobnie jak inne kiszonki są niezwykle zdrowe, a ich przygotowanie nie sprawi wam problemów. Warto spróbować, bo korzyści są ogromne. Zdradzamy, co zyskacie, sięgając po nie regularnie. Buraki są niezwykle cenne w diecie. Spożywanie bogatego w żelazo i witaminy z grupy B warzywa jest zalecane nie tylko osobom zmagającym się z anemią. Udowodniono, że kiszona wersja produktu może przyczynić się do zmniejszenia poziomu cholesterolu i tym samym obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Zawarta w warzywie betanina wykazuje właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Wraz z witaminą C — która w burakach też występuje w znacznej ilości — będzie stanowiła świetny koktajl wzmacniający odporność. Kiszonych buraków warto skosztować choćby dla poprawy zdrowia

Jak gotować kukurydzę, by była soczysta?
01.09.2022 19:54 Jak gotować kolbę kukurydzy, by była soczysta? Zasady są niebywale proste

Czy wiecie, jak gotować kukurydzę, by była smaczna? Wyjątkowo soczyste warzywo uzyskacie, jeśli nie dodacie do niego soli przed gotowaniem. W ten sposób uchronicie produkt przed stwardnieniem. Będzie delikatny i pełen aromatu. Skusicie się? Soczysta kukurydza jest nie lada rarytasem. Przyrządzenie jej w domowym zaciszu wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy trzymać się kilku zasad, a zachwyci smakiem nawet najbardziej wybrednych.

Przepyszne kiszone szparagi w prostej zalewie. 1 zioło wspaniale podkręca ich smak
27.08.2022 21:33 Przepyszne kiszone szparagi w prostej zalewie. 1 zioło wspaniale podkręca ich smak

Kiszone szparagi zielone to pomysł na pyszne i zdrowe przetwory dla całej rodziny. Szparagi będą gotowe już po tygodniu kiszenia, będą doskonałym dodatkiem do obiadu i lekką i zdrową przekąską. Kiszone szparagi smakują lepiej od tradycyjnych ogórków. Do przygotowania kiszonych szparagów potrzebujemy czosnku, kopru, wody, soli niejodowanej kamiennej. Nie może zabraknąć również świeżego estragonu, który nadaje doskonałego smaku i aromatu. Do kiszonek dodajmy młode listki estragonu, starsze mogą być bardzo gorzkie.Świeży, młody estragon ma przyjemny smak przypominający anyż. Jest naprawdę genialnym dodatkiem do kiszonych szparagów. Pamiętajmy o zachowaniu odpowiedniej proporcji wody i soli: na 1 l wody dodajmy łyżkę stołową soli. Większa ilość przyprawy przyczyni się do zbyt intensywnego smaku i szparagi będą przesolone.Przed przygotowywaniem kiszonych szparagów, koniecznie dokładnie umyjmy i wyparzmy słoiki. Pojemniki muszą być sterylnie czyste, w przeciwnym razie w kiszonkach powstanie pleśń i się zepsują. Do zalewy wykorzystajmy wodą z kranu, jeśli nie jest mocno chlorowana. Jeśli jednak nie mamy dobrej wody kranowej, skorzystajmy z wody filtrowanej.

kluski lane
16.08.2022 20:50 Jak zrobić idealne lane kluski? Ważna jest 1 zasada

Jak zrobić idealne lane kluski? Tak naprawdę ważna jest tylko jedna zasada, a mianowicie przestrzeganie odpowiednich proporcji składników. Inaczej kluski mogą nie uzyskać odpowiedniej konsystencji i być zbyt twarde lub zacząć się rozpadać. Kluski lane zrobisz szybko i będą doskonałym dodatkiem do rosołu i innych zup.Kluski lane przygotowuje się błyskawicznie i z prostych składników. Z tego powodu mogą stanowić awaryjną wersję makaronu, np. do rosołu czy zupy pomidorowej. Można je też na wodzie, a po odcedzeniu podać je np. z mięsnym sosem. Popularne są też kluski lane gotowane na mleku.Tak naprawdę dzięki sporej zawartości jajek kluski lane są o wiele smaczniejsze niż kupna krajanka. Mają nieregularny kształt, który zawdzięczają wlewaniu niezbyt gęstego ciasta, cienkim strumieniem wprost do gorącej zupy lub wody. Nie można tylko przesadzać z ilością dodanej mąki, bo kluski wyjdą zbyt twarde.

ogórki kiszone
13.08.2022 12:00 Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Dodaj ją do kaszy, efekty przejdą najśmielsze oczekiwania

Ogórki ze słoika zjedzone, a co z zalewą? Nigdy nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Jest niezwykle smaczna i wartościowa. Dodaj ją na przykład do gotowanej kaszy, a efekty przejdą najśmielsze oczekiwania. Poznaj też inne sposoby na wykorzystanie tego naturalnego płynu. Ogórki kiszone są jednym z naszych ulubionych przetworów. Nastawiamy je zwykle w sporych ilościach, bo zimą są jak znalazł do chrupania, na kanapki, do sałatek czy do zupy. Pozostałą po zjedzonych ogórkach kiszonych wodę zazwyczaj wylewamy. A to duży błąd, bo jest ona niezwykle zdrowa i smaczna. Woda po kiszonych ogórkach zawiera naturalne probiotyki. Pojawiają się one w ogórkach i w zalewie po fermentacji mlekowej, która powoduje kiszenie warzyw. Taką wodę można pić, bo dobrze działa na jelita. Zaleca się jednak by na raz nie wypijać jej więcej niż 200 ml, ponieważ mogą wystąpić sensacje żołądkowe. Jednak ma o wiele więcej pożytecznych zastosowań.

kasza jaglana
12.08.2022 22:20 Jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Prosty zabieg robi różnicę

Wiecie, jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Jeden prosty zabieg potrafi zrobić różnicę i znacząco wpływa na jej smak. Chodzi o przepłukanie kaszy przed gotowaniem. Jednak warto też zwrócić uwagę na inne szczegóły. Gdy odpowiednio przygotujecie kaszę jaglaną, zachwycicie się jej smakiem. Kasza jaglana należy do jednych z najwartościowszych kasz. Jest bogata w witaminy z grupy B oraz w mnóstwo składników mineralnych. I co bardzo istotne, nie zawiera glutenu. Jest na tyle delikatna, że mogą jeść ją już 6-miesięczne dzieci. Niestety kasza jaglana nie jest zbyt popularna w naszej kuchni. Zazwyczaj gotujemy ją na mleku i serwujemy jako zupę mleczną. Jednak można ją też podawać do dań obiadowych, dodawać do zapiekanek, sałatek i zup. Niektórych zraża nieco jej gorzkawy smak. Jednak da się ją przygotować tak, by była smaczna. Oto kilka wskazówek, jak należy gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka.