Ogórki małosolne robię metodą 1:1:1. Tego sposobu nauczyła mnie babcia
Z pewnością wiele osób nie może się już doczekać własnych ogórków małosolnych. Sezon już niedługo się na nie zacznie, a to oznacza, że trzeba znać sprawdzoną metodę, na ich przygotowanie. Nie jest to skomplikowane i na pewno każdy sobie z tym poradzi. Trzeba tylko trzymać się kilku najważniejszych zasad.
Sezon na ogórki małosolne
Ogórki małosolne to świetny przysmak przygotowywany od pokoleń. Nasze Mamy i Babcie znają na nie przepis na pamięć, a ich smak z pewnością nigdy się nie zmienia, szczególnie jeśli robione są zawsze ta samą metodą. Czym się wyróżniają takie smakołyki?

Ogórki małosolne to przekąska, która zapewnia wyjątkowe doznania smakowe. Doskonale sprawdzą się w kanapkach lub jako uzupełnienie smakowitego posiłku. Smak to jedna rzecz, a właściwości odżywcze to inna kwestia. Okazuje się, że ogórki małosolne są niezwykle korzystne dla zdrowia.
Jednak nie samym smakiem człowiek żyje. Takie ogórki to bogactwo witamin C, B, K, E, a także minerałów, w których skład wchodzą między innymi potas, wapń, magnez, miedź i żelazo. Do tego takie ogórki są niskokaloryczne, lekkostrawne i pozytywnie wpływają na układ odpornościowy.
Zobaczcie, jak je przygotować metodą 1:1:1.

Ogórki małosolne zrobione metodą 1:1:1
Metoda 1:1:1 polega na tym, że na 1 kg ogórków przypada 1 litr wody i 1 łyżka soli. Do przygotowania takich ogórków małosolnych będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 litry wody
- 1 łyżka soli
- 4 ząbki czosnku
- 4 gałązki kopru
- kawałek korzenia chrzanu
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pyszne ogórki małosolne?
Takie ogórki małosolne to prawdziwa esencja smaku. Przede wszystkim warto zadbać o świeże składniki.
W pierwszej kolejności musimy dokładnie wyczyścić słoik, czyli wyparzyć i osuszyć. Warto wcześniej namoczyć ogórki, najlepiej przez kilka godzin. Następnie na dnie słoika układamy dwie umyte gałązki kopru i chrzan, który również musi być oczyszczony. Wrzucamy również dwa ząbki czosnku, po czym zaczynamy układać ogórki, ale nie upychamy ich. Na samej górze wykładamy resztę dodatków.
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Najlepiej, aby odstawić ją do ostygnięcia i dopiero zalać nią ogórki, lecz jeśli zależy Wam na czasie, to możecie. Zalewa całkiem powinna zakryć ogórki. Słoiki zakrywamy gazą.
Tak przygotowane ogórki małosolne będą gotowe do spożycia po 2-3 dniach.
Sprawdź przepis na pyszne gołąbki z kaszanką w sosie pieczarkowym. Zobacz, jaki jest najlepszy sposób na mrówki i ślimaki.
