Żadne pudełko po lodach i słoik zasypany solą. Tak mrożę koperek
Przechowywanie koperku to temat, który z jakiegoś powodu rozgrzewa nas do czerwoności. Gdzie dwóch Polaków, tam trzy zdania. Jak należy przechowywać mrożony koperek?
Mrożony i suszony koperek
Nie ma polskiej kuchni bez mrożonego koperku. Nie wiadomo, dlaczego na podobny zaszczyt nie załapały się choćby natka pietruszki, a może także inne listki jak bazylia czy mięta. Wszystkie można konserwować kilkoma metodami, ale nie każda z nich jest równie dobra.
Często z rozczarowaniem sięgać musimy po suszone wersje ziół. Oczywiście, można w ten sposób je przechowywać, a nawet samemu przygotowywać susz ze świeżych, zebranych w ogrodzie lub kupionych na targu. Jednak to z pewnością nie to samo co świeże produkty. A świeżość łatwo zakonserwować tylko w zamrażarce.

Koperek w soli
No dobrze, nie tylko. Jest jeszcze jedna, coraz popularniejsza w Polsce metoda, która przyszła do nas chyba z Zachodu. Konserwowanie koperku w soli to całkiem niezłe rozwiązanie. Wystarczy na dno słoika wysypać warstwę soli, a później każdą kolejną warstwę koperku przesypywać solą.
Dalsza część tekstu pod filmem.
W gratisie do takiego rozwiązania dostajemy sporo soli koperkowej. Zużywamy jednak dużo tego surowca. A przy tym czasem koperek trzeba dokładnie opłukać przed użyciem.

Nie mrozimy koperku w pudełku po lodach
Jeśli chodzi o samo mrożenie – nie ma w nim nic złego. Warunkiem jest jednak dobre przygotowanie operacji. Wpaść tu możemy w kilka pułapek.
Po pierwsze – pułapka pudełka po lodach. Ten ikoniczny lokator naszych zamrażarek to nie najlepsze miejsce do przechowywania koperku. Jeśli zioła dostaną zbyt dużo przestrzeni, będą wydzielać wilgoć i wkrótce wyschną (proces ten nazywa się liofilizacją). Pudełka po lodach są nieszczelne, pozwalają więc na taką wymianę. A do tego wpuszczają zapachy, którymi koperek z łatwością przejdzie.

Jak mrozić koperek w pudełkach
By więc poprawnie zamrozić koperek, upewnijmy się najpierw, że używamy pudełka, które nadaje się do zamrażalnika. Dobry będzie nawet szklany słoik – tym bardziej, że plastik do przechowywania żywności grozi jej połączeniem z cząsteczkami mikroplastiku. Autorka kanału Zielone Hobby, z którego pochodzą ilustracje do tego tekstu, używa jednak zakręcanych plastikowych naczyń, które również sprawdzają się nieźle.
Poza tym pamiętać należy, by dobrze wysuszyć naczynie, w którym będziemy przechowywać mrożony koperek. Wypełniamy je szczelnie, w miarę zużywania przyprawy przenosząc ją do mniejszych, bardziej odpowiadających rozmiarem pudełek. W ten sposób koperek będzie nam dobrze służył, nie zeschnie i nie zepsuje się.
Wypróbuj też przepis na prostą zapiekankę i sposób na mrożenie truskawek.
