Żadnego suszenia, żadnej zamrażarki. Koperek zostanie świeży na długo dzięki tej prostej sztuczce
Koperek to bardzo zdrowy dodatek do różnych dań obiadowych. Od lat jest stosowany w kuchni i nic nie wskazuje na to, aby coś w tej kwestii miało się zmienić. Niestety nie zawsze możemy się nim cieszyć w świeżej postaci. Na szczęście Ewa Wachowicz ma na to bardzo dobre rozwiązanie i wcale nie chodzi o mrożenie.
Czym wyróżnia się koperek?
Koperek to jak wszyscy dobrze wiemy gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Znany jest ze swojego charakterystycznego zielonego koloru, a także z pewnością z tego, jakim smakiem i aromatem się wyróżnia.
Jednak koperek to nie tylko same walory smakowe. Mianowicie ta roślina cieszy się również zainteresowaniem ze względu na dużą ilość zawartych witamin, a także różnych składników odżywczych, które wykazują działania przeciwzapalne, antywirusowe i przeciwgrzybicze.
Niestety świeżość koperku nie jest wieczna, a raczej krótka. Dlatego też istnieje wiele sposobów na to, jak zachować koperek na zimę. Przedstawiamy Wam kilka z nich. Jeden może Was szczególnie zainteresować, ponieważ jest od Ewy Wachowicz, a ona jak dobrze wiemy, zna się na kulinarnych sprawach jak mało kto.

Sposoby na zachowanie świeżości koperku
Wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że koperek najlepiej smakuje w wersji świeżej. Oczywiście istnieje wiele sposobów na to, aby tę jego świeżość zachować. Pasuje on świetnie to różnych dań, mowa między innymi o zupach, sosach czy popularnym sposobie na podbicie smaku ziemniaków na obiadowym talerzu.
Jak zatem sprawić, aby cieszyć się smakiem koperku przez dłuższy czas? Jest na to kilka sposobów. Oczywiście wiele osób mrozi koperek w dobrze nam wszystkim znanym pudełku po lodach. Warto jednak sięgnąć po inną metodę.
Świetnie sprawdzi się w tym przypadku koperek w oliwie. Roślinę dokładnie myjemy, osuszamy, drobno siekamy. Przekładamy go do ¾ wysokości czystego i wyparzonego słoika. Następnie zalewamy oliwą, aby całkowicie go zakryła i szczelnie zamykamy. Tak można go przechowywać do 3 miesięcy. Zanim jednak spożyjecie taki koperek, warto koniecznie sprawdzić, czy jest nadal dobry.
Poznajcie jednak sposób, który zaproponowała sama Ewa Wachowicz.
Sposób Ewy Wachowicz na długowieczność koperku
Mrożenie koperku nie jest konieczne, jeśli znacie inny ciekawy i przede wszystkim skuteczny sposób na przedłużenie jego świeżości. Taką metodę zaproponowała Ewa Wachowicz, ekspertka kulinarna, która od lat cieszy się sympatią wśród społeczności. Co zatem trzeba zrobić? To bardzo proste. Będziemy potrzebować do tego 5 dużych pęczków koperku, 250 g soli gruboziarnistej oraz czysty słoik.
Tak jak w przypadku poprzedniego sposobu, w pierwszej kolejności dokładnie myjemy koperek, a następnie osuszamy. W kolejnym kroku usuwamy łodygi, a resztę rośliny drobno siekamy. Następnie układamy koperek w czystym i wyparzonym słoiku. Ronimy to jednak warstwami, raz koperek, a raz sól, a cały proces zaczynamy i kończymy warstwą soli. Na koniec szczelnie zamykamy słoik.
Tak przygotowany koperek możemy przechowywać lodówce nawet przez rok. Ważne jest jednak to, aby sprawdzić przed spożyciem, czy koperek jest nadal dobry.
Sprawdź przepis na pyszny sernik na zimno. Zobacz, jaki jest najlepszy sposób na przechowywanie czosnku.
