Te kuleczki są cenne jak złoto. Wkrótce zacznie się na nie sezon
Owoce w diecie to składnik niezbędny. Za miesiąc zaczyna się sezon na jeden z najzdrowszych, a przez to najcenniejszych składników, czyli na aronię. Ten niepozorny owoc czyni prawdziwe cuda. Oto najważniejsze powody, dla których warto go spożywać.
Aronia znana i nieznana
Choć aronia pierwotnie występowała dziko w Ameryce Północnej, okazało się, że dobrze znosi również europejski klimat. Nic więc dziwnego, że zyskała uznanie również polskich ogrodników, którzy te krzewy owocowe i ozdobne. Popularność tego owocu jest w naszym kraju na tyle duża, że jesteśmy jednym z jego największych producentów.
Pomimo tak dużej powszechności tego owocu, nie każdy zdaje sobie sprawę, jak cenny jest to owoc i nie chodzi tutaj o jego cenę rynkową. Aronia ma w swoim składzie sporo witaminy z grup: C, P, PP, E, B1, B2, B6 oraz A. Co więcej, znajdują się w niej również minerały. Wapń, magnez, bor, fosfor, żelazo, mangan i miedź to tylko kilka z nich.

Właściwości aronii
Tak bogaty skład sprawia, że aronia jest cenna dla zdrowia, a jej spożywanie przynosi masę korzyści dla organizmu. Regularnym spożywaniem owocu można obniżyć nadciśnienie tętnicze krwi. Przy okazji chroniony będzie również układ krwionośny, przez co zmniejsza się ryzyko wystąpienia miażdżycy lub zawału.
Ponadto aronia chroni również układ trawienny i nerwowy. Dzięki czemu z dużym prawdopodobieństwem można uniknąć choroby Parkinsona, Alzheimera, demencji starczej oraz udaru mózgu.
Co ciekawe, aronia jest w stanie wzmocnić również odporność. A to w sezonie jesienno-zimowym właściwość niezastąpiona. Jej zalety zostaną docenione podczas leczenia przeziębień, grypy oraz infekcji wirusowych i bakteryjnych.
Co zrobić z aronii, czyli właściwości zamknięte w słoikach
Aronia jest również doskonałym owocem do przygotowania przetworów. Owoc może być wykorzystywany na wiele sposobów. Sprawdzi się doskonale jako składnik dżemu, ale warto wzbogacić go o dodatek jabłek, dzięki czemu zyska większą słodycz.
Z niewielkich kuleczek można przygotować również sok, nalewki oraz wino. Należy jednak pamiętać, że alkohol jest szkodliwy dla zdrowia, więc te przetwory nie są zalecane. Warto pamiętać, że aronia może zostać wysuszona, dzięki czemu może być składnikiem owsianek i deserów. Skoro o tych drugich mowa, należy zaznaczyć, że owoc może być składnikiem ciast.
Sprawdź, dlaczego nie warto pozbywać się skórki z bobu oraz dowiedz się, co można przygotować z ziemniaków.
