Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Ogórki kiszone, ser i szynkę zawijam ciastem. Piekę i podaję, nie zostaje nawet okruch
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 20.01.2024 15:54

Ogórki kiszone, ser i szynkę zawijam ciastem. Piekę i podaję, nie zostaje nawet okruch

Ogórki kiszone, ser i szynkę zawijam ciastem. Piekę i podaję, nie zostaje nawet okruch
YouTube/@Appetizing.tv-Baking Recipes

Szukasz przepisu na zaskakującą przystawkę lub przekąskę? Trafiłaś idealnie. Pieczone ogórki kiszone szokują, ale uwierz mi, że w towarzystwie ciasta, sera i szynki smakują wybornie.

Ogórki kiszone pieczone w cieście?

Z ciasta francuskiego zrobisz dosłownie wszystko. Sprawdzi się idealnie jako baza pod słodkie ciasteczka lub rogaliki. Zrobisz też z niego świetną tartę na obiad lub słone przekąski na imprezę.

W tym przepisie również wykorzystasz ciasto francuskie, które jest łatwo dostępne i pasuje do wszystkiego. Nawet do ogórków kiszonych jak w tym przepisie. 

Ogórki kiszone, ser i szynkę zawijam ciastem. Piekę i podaję, nie zostaje nawet okruch
Canva/@vinicef

Co będzie potrzebne?

Do zrobienia tej przekąski przygotuj dosłownie parę składników. Przygotowanie jest tak szybkie, że nawet nie zdążysz się obejrzeć, a przed tobą pojawi się gotowe danie. Podobny pomysł na taką przekąskę znajdziesz na kanale Appetizing.tv-Baking Recipes, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie w tym artykule.

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 100 g twojej ulubionej szynki
  • 100 g sera żółtego w plastrach
  • 3 ogórki kiszone
  • 30 g musztardy
  • 1 żółtko

Jak to zrobić?

Zacznij od rozwinięcia ciasta francuskiego. Następnie posmaruj je musztardą, zostawiając po 2 centymetry marginesu z każdej strony. Ułóż gęsto plasterki szynki i przykryj je warstwą sera w plastrach. Ogórki pokrój na cienkie plastry i ułóż je na serze. 

Całość zawiń w rulon jak naleśnika. Na końcu nieposmarowaną krawędź ciasta przyklej do rulonu, aby całość się nie rozpadła. Na blachę wyłóż papier do pieczenia, a po chwili umieść rulon z ciasta francuskiego. W miseczce rozmieszaj żółtko i posmaruj nim wierzch ciasta. Piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pokrój na kawałki i podawaj ze śmietaną lub sosem czosnkowym. Zdziwisz się, jak dobrze smakuje. Sprawdź, co możesz zrobić z piersi kurczaka oraz jak zrobić surówkę idealną do obiadu

Ogórki kiszone, ser i szynkę zawijam ciastem. Piekę i podaję, nie zostaje nawet okruch
Canva/@guliver-max