Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk pakuje ogórki do worka i ma najlepsze małosolne. Ten przepis jest ekspresowy
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 11.05.2025 12:32

Strzelczyk pakuje ogórki do worka i ma najlepsze małosolne. Ten przepis jest ekspresowy

Strzelczyk pakuje ogórki do worka i ma najlepsze małosolne. Ten przepis jest ekspresowy
fot. You Tube/Tomasz Strzelczyk Oddasz Fartucha

Tomasz Strzelczyk zaprezentował najprostszy i najbardziej ekspresowy przepis na ogórki małosolne. Nie dość, że przygotowujemy je szybko i na sucho, to jeszcze gotowe mogą być nawet tego samego dnia.

Ogórki Tomasza Strzelczyka

Wiosna to czas, którego wyczekujemy ze względu na wysyp warzyw i owoców. Jednak te młode odmiany wielu, nawet całorocznych produktów kojarzą nam się ze szczególnymi wiosennymi smakami. Dla wielu to właśnie konkretne potrawy czy przekąski – młoda kapusta, botwinka czy ogórki małosolne – są sensem nowalijkowego sezonu.

Powiedzieliście „ogórki małosolne”? Tak właśnie! Po zimie przejadły nam się mocno ukiszone kwaszeniaki, a sięgamy właśnie po świeże, chrupiące, lekko zamarynowane w soli warzywa. Ich delikatny smak sprawia, że nie tyle są doskonałe do sałatek, co same są doskonałą sałatką.

Strzelczyk pakuje ogórki do worka i ma najlepsze małosolne. Ten przepis jest ekspresowy
Fot. youtube.com/oddaszfartucha

Proste ogórki małosolne

Strzelczyk ma sposób, by przygotować takie ogórki naprawdę łatwo i szybko. Wykorzystuje metodę na sucho, w której ogórki marynujemy w torebkach foliowych. Kucharz używa zwykłych woreczków z folii, wygodnie jednak można przygotować ogórki małosolne np. w torebkach strunowych, łatwych do otwierania i ponownego zamykania.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 1 duży pęczek koperku
  • 3 łyżki soli do przetworów
  • Kilkanaście ząbków czosnku (wg uznania)
  • Opcjonalnie: łyżeczka chili
  • Liście laurowe i ziele angielskie
  • Świeżo grubo roztarty pieprz
Strzelczyk pakuje ogórki do worka i ma najlepsze małosolne. Ten przepis jest ekspresowy
Fot. youtube.com/oddaszfartucha

Ogórki w torebkach foliowych

Ogórki myjemy i odcinamy im końcówki z obu stron. Dzielimy je na trzy części, po ok. ½ kg na jeden woreczek. Przekładamy je do torebek i zasypujemy łyżką soli.

Czosnek i koperek siekamy grubo. Dodajemy go do woreczków. Dosypujemy do smaku chili, po łyżeczce czarnego pieprzu, kilka kulek ziela angielskiego i po liściu laurowym.

Strzelczyk pakuje ogórki do worka i ma najlepsze małosolne. Ten przepis jest ekspresowy
Fot. youtube.com/oddaszfartucha

Woreczki zamykamy (jeśli używamy torebek śnaidaniowych – związujemy) tak, by w środku znalazło się powietrze. Dokładnie mieszamy, by składniki się połączyły. Po natarciu ogórków przyprawami i pomieszaniu tych ostatnich, odkładamy torebki do lodówki.

Ogórki powinny być gotowe po kilku godzinach, a przyrządzone wieczorem – na śniadanie. Dobrze jest po przygotowaniu od czasu do czasu jeszcze przemieszać ogórki i z powrotem odłożyć je do lodówki.

Wypróbuj też przepisy na lekkie kopytka i niezwykły rosół.

Strzelczyk pakuje ogórki do worka i ma najlepsze małosolne. Ten przepis jest ekspresowy
Fot. youtube.com/oddaszfartucha