Strzelczyk pakuje ogórki do worka i ma najlepsze małosolne. Ten przepis jest ekspresowy
Tomasz Strzelczyk zaprezentował najprostszy i najbardziej ekspresowy przepis na ogórki małosolne. Nie dość, że przygotowujemy je szybko i na sucho, to jeszcze gotowe mogą być nawet tego samego dnia.
Ogórki Tomasza Strzelczyka
Wiosna to czas, którego wyczekujemy ze względu na wysyp warzyw i owoców. Jednak te młode odmiany wielu, nawet całorocznych produktów kojarzą nam się ze szczególnymi wiosennymi smakami. Dla wielu to właśnie konkretne potrawy czy przekąski – młoda kapusta, botwinka czy ogórki małosolne – są sensem nowalijkowego sezonu.
Powiedzieliście „ogórki małosolne”? Tak właśnie! Po zimie przejadły nam się mocno ukiszone kwaszeniaki, a sięgamy właśnie po świeże, chrupiące, lekko zamarynowane w soli warzywa. Ich delikatny smak sprawia, że nie tyle są doskonałe do sałatek, co same są doskonałą sałatką.

Proste ogórki małosolne
Strzelczyk ma sposób, by przygotować takie ogórki naprawdę łatwo i szybko. Wykorzystuje metodę na sucho, w której ogórki marynujemy w torebkach foliowych. Kucharz używa zwykłych woreczków z folii, wygodnie jednak można przygotować ogórki małosolne np. w torebkach strunowych, łatwych do otwierania i ponownego zamykania.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1,5 kg ogórków gruntowych
- 1 duży pęczek koperku
- 3 łyżki soli do przetworów
- Kilkanaście ząbków czosnku (wg uznania)
- Opcjonalnie: łyżeczka chili
- Liście laurowe i ziele angielskie
- Świeżo grubo roztarty pieprz

Ogórki w torebkach foliowych
Ogórki myjemy i odcinamy im końcówki z obu stron. Dzielimy je na trzy części, po ok. ½ kg na jeden woreczek. Przekładamy je do torebek i zasypujemy łyżką soli.
Czosnek i koperek siekamy grubo. Dodajemy go do woreczków. Dosypujemy do smaku chili, po łyżeczce czarnego pieprzu, kilka kulek ziela angielskiego i po liściu laurowym.

Woreczki zamykamy (jeśli używamy torebek śnaidaniowych – związujemy) tak, by w środku znalazło się powietrze. Dokładnie mieszamy, by składniki się połączyły. Po natarciu ogórków przyprawami i pomieszaniu tych ostatnich, odkładamy torebki do lodówki.
Ogórki powinny być gotowe po kilku godzinach, a przyrządzone wieczorem – na śniadanie. Dobrze jest po przygotowaniu od czasu do czasu jeszcze przemieszać ogórki i z powrotem odłożyć je do lodówki.
Wypróbuj też przepisy na lekkie kopytka i niezwykły rosół.
