Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > To najprostszy przepis na ogórki kiszone. Z tymi proporcjami zawsze się udają
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 26.07.2025 08:07

To najprostszy przepis na ogórki kiszone. Z tymi proporcjami zawsze się udają

To najprostszy przepis na ogórki kiszone. Z tymi proporcjami zawsze się udają
Fot. Canva/Pawel Klobukowski

Ogórki kiszone to przysmak, którego przygotowanie przypada właśnie teraz. Jednak, aby to zrobić poprawnie, potrzebny jest nie tylko odpowiedni przepis i składniki, ale przede wszystkim ich proporcje, które są w tej kwestii kluczowe. Wypróbujcie ten sposób, a ogórki wyjdą przepyszne. 

Proporcje składników na ogórki kiszone

Okazuje się, że w przyrządzeniu smacznych ogórków kiszonych kluczową rolę odgrywają proporcje składników. Niczego nie może być za dużo, ani za mało. A więc do przygotowania odpowiednich ogórków kiszonych będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 1 kg ogórków
  • 1 liść wiśni na słoik
  • 3 ziarna ziela angielskiego na słoik
  • ⅓ łyżeczki gorczycy na słoik
  • 2-3 cm korzenia chrzanu na słoik
  • 1 ząbek czosnku na słoik
  • 1 baldachim kopru na słoik

Zalewa:

  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli

Jak przygotować pyszne ogórki kiszone?

Z pewnością jest to przepis na najprostsze ogórki kiszone. Nie ma w nim nic skomplikowanego. Ważne jest jednak to, aby odpowiednio dobrać składniki i proporcje

W pierwszej kolejności przygotujemy zalewę. W jednym litrze wody rozpuszczamy sól. Następnie odstawiamy całość, aby mogło przestygnąć. Zalewę najlepiej przygotować w następującej proporcji. Na każdy litr wody, przypada jedna łyżka soli i 1 kg ogórków.

W kolejnym kroku do słoika przekładamy ogórki. Między nimi w naczyniu umieszczamy również koper, liść wiśni, obrany i oczyszczony chrzan oraz jeden ząbek czosnku. Następnie ponownie wkładamy ogórki do słoika oraz 3 ziarna ziela angielskiego, a także kilka ziaren gorczycy. 

Całość zalewamy zalewą, szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 7-10 dni. Po tym czasie możemy umieścić je np. w piwnicy.

Taki sposób na ogórki kiszone gwarantuje ich wspaniały smak. Poznajcie zatem dokładne proporcje składników i kilka ciekawostek na temat przygotowania ogórków kiszonych

Co jest ważne w ogórkach kiszonych?

Mamy lato, a więc czas, w którym świeże ogórki dojrzewają, zaczynają się obfite zbiory, co pozwala na przygotowania przekąsek w postaci ogórków kiszonych i konserwowych. Skupmy się jednak na tych pierwszych. Dlaczego warto je przygotować?

Przede wszystkim każdy zna smak tych ogórków. Charakterystycznie kwaśne, a jednocześnie bardzo smaczne i pasujące między innymi do wielu posiłków obiadowych. Świetnie odnajdą się, jak dodatek do placków ziemniaczanych. Można z nich przygotować również znakomitą surówkę

Proporcje na ogórki kiszone są bardzo ważne. Tak jak wspomnieliśmy, najlepiej trzymać się tego, że na 1 kg ogórków przypada 1 litr wody i 1 łyżka soli. Wtedy ogórki powinny wyjść nienagannie smaczne. 

Warto je przyrządzić nie tylko ze względy na ich smak. Okazuje się, że mogą być świetnym składnikiem diety. Oczywiście dzięki wartościom odżywczym. Ponadto są również niskokaloryczne.

Zatem jeśli jeszcze nie zabraliście się za zrobienie ogórków kiszonych, to koniecznie wypróbujcie ten przepis i pamiętajcie o właściwych proporcjach.

Sprawdź przepis na pyszną jajecznicę z nietypowym dodatkiem. Zobacz, co warto dodać rano do kawy.

Źródło: Smakosze.pl

To najprostszy przepis na ogórki kiszone. Z tymi proporcjami zawsze się udają
Fot. Canva/ASPhotohrapy