Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Tyle soli należy wsypać do zalewy do małosolnych. Zasady są żelazne, lepiej się ich trzymać
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 18.05.2025 10:50

Tyle soli należy wsypać do zalewy do małosolnych. Zasady są żelazne, lepiej się ich trzymać

Tyle soli należy wsypać do zalewy do małosolnych. Zasady są żelazne, lepiej się ich trzymać
Fot. Canva

Przy zachowaniu odpowiedniej proporcji soli i wody ogórki kiszone wychodzą zawsze w punkt. Co prawda kuchnia to nie apteka, ale pewne proporcje lepiej zanotować, zamiast kierować się wyczuciem. Tak gwarantujemy sobie sukces.

Pyszne ogórki małosolne

Młode ogórki, dosłownie chwilę marynowane w lekkiej solance, to idealna wiosenno-letnia przekąska. W przeciwieństwie do kojarzonych z zimą ogórków kiszonych, ogórki małosolne są świeże, słodko-słone i idealnie gaszą pragnienie. Towarzyszą wielu posiłkom, a dla niejednego są doskonałą samodzielną przekąską w zabieganym lub leniwym dniu.

Ogórki można przygotować według kilku metod. Zależą one od solanki, którą przyrządzamy z gorącej lub letniej wody. W wypadku tej pierwszej powinna ona mieć 40-50 stopni – nie parzyć, ale też być odczuwalnie gorąca w dotyku. Można też przygotować ogórki na sucho, tylko w soli i koperku.

Tyle soli należy wsypać do zalewy do małosolnych. Zasady są żelazne, lepiej się ich trzymać

Ogórki w letniej solance

Jednak macerowanie ogórków bez wody to osobny przepis. My skupiamy się na metodzie mokrej. O ile od temperatury wody zależy to, jak szybko będziemy świętować sukces, proporcje są zawsze te same. Niektórzy zapamiętują przepis jako 1:1:1.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 kg ogórków
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka (18 g) soli kamiennej
  • 4-6 ząbków czosnku
  • Kilka gałązek koperku
  • Kawałek korzenia chrzanu
  • Garstka ziarnistego pieprzu

Tyle soli należy wsypać do zalewy do małosolnych. Zasady są żelazne, lepiej się ich trzymać

Ogórki małosolne – metoda mokra

Sól rozpuszczamy w wodzie – podgrzanej do temperatury 40-50 stopni lub nie. Ogórki – małe, jasne i świeże – dokładnie myjemy. Odcinamy końcówki z obu stron.

Układamy je w słoiku lub kamionce dość ciasno. Do ogórków dodajemy dodatki – chrzan, pieprz, czosnek razem z łupinkami. Ciasno układamy gałązki kopru. Wszystko zalewamy solanką.

Tyle soli należy wsypać do zalewy do małosolnych. Zasady są żelazne, lepiej się ich trzymać

Należy pamiętać, by lustro wody było wyżej niż jakiekolwiek składniki. W przeciwnym razie narażamy je na zepsucie. Ogórki powinny być gotowe po 1-2 dniach w ciepłej wodzie i 2-4 dniach w zimnej. Aby przerwać fermentację, przestawiamy je do lodówki.

Wypróbuj też przepisy na placki z cukinii i sernik ze skyru.

Tyle soli należy wsypać do zalewy do małosolnych. Zasady są żelazne, lepiej się ich trzymać