Tyle soli należy wsypać do zalewy do małosolnych. Zasady są żelazne, lepiej się ich trzymać
Przy zachowaniu odpowiedniej proporcji soli i wody ogórki kiszone wychodzą zawsze w punkt. Co prawda kuchnia to nie apteka, ale pewne proporcje lepiej zanotować, zamiast kierować się wyczuciem. Tak gwarantujemy sobie sukces.
Pyszne ogórki małosolne
Młode ogórki, dosłownie chwilę marynowane w lekkiej solance, to idealna wiosenno-letnia przekąska. W przeciwieństwie do kojarzonych z zimą ogórków kiszonych, ogórki małosolne są świeże, słodko-słone i idealnie gaszą pragnienie. Towarzyszą wielu posiłkom, a dla niejednego są doskonałą samodzielną przekąską w zabieganym lub leniwym dniu.
Ogórki można przygotować według kilku metod. Zależą one od solanki, którą przyrządzamy z gorącej lub letniej wody. W wypadku tej pierwszej powinna ona mieć 40-50 stopni – nie parzyć, ale też być odczuwalnie gorąca w dotyku. Można też przygotować ogórki na sucho, tylko w soli i koperku.

Ogórki w letniej solance
Jednak macerowanie ogórków bez wody to osobny przepis. My skupiamy się na metodzie mokrej. O ile od temperatury wody zależy to, jak szybko będziemy świętować sukces, proporcje są zawsze te same. Niektórzy zapamiętują przepis jako 1:1:1.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 kg ogórków
- 1 litr wody
- 1 łyżka (18 g) soli kamiennej
- 4-6 ząbków czosnku
- Kilka gałązek koperku
- Kawałek korzenia chrzanu
- Garstka ziarnistego pieprzu

Ogórki małosolne – metoda mokra
Sól rozpuszczamy w wodzie – podgrzanej do temperatury 40-50 stopni lub nie. Ogórki – małe, jasne i świeże – dokładnie myjemy. Odcinamy końcówki z obu stron.
Układamy je w słoiku lub kamionce dość ciasno. Do ogórków dodajemy dodatki – chrzan, pieprz, czosnek razem z łupinkami. Ciasno układamy gałązki kopru. Wszystko zalewamy solanką.

Należy pamiętać, by lustro wody było wyżej niż jakiekolwiek składniki. W przeciwnym razie narażamy je na zepsucie. Ogórki powinny być gotowe po 1-2 dniach w ciepłej wodzie i 2-4 dniach w zimnej. Aby przerwać fermentację, przestawiamy je do lodówki.
Wypróbuj też przepisy na placki z cukinii i sernik ze skyru.
