Wrzuć maliny do garnka i dodaj cytrynę. Hit na lato
Świeże maliny, cytryna i cukier. Tyle wystarczy, by zrobić przepyszny, domowy dżem, który będzie smakować jak u babci. Dżem z malin to nie tylko przetwory na zimę. To świetny dodatek do wielu dań latem, ciast i deserów.
Domowy dżem z malin. Smak jak u babci
Dżem malinowy to nie tylko pomysł na pyszne przetwory na zimę. Latem będą doskonałym dodatkiem do ciast, deserów, racuchów, czy naleśników. Przepis na domowy dżem zdradziła Anna Zyśk, która prowadzi kanał kulinarny na Instagramie o nazwie jedz.pysznie. Do przygotowania dżemu malinowego wystarczą 3 następujące składniki:
Składniki:
- 1 kg malin
- 200 g cukru
- Sok z połowy cytryny
Jak zrobić dżem malinowy? Wystarczą 2 proste kroki
Krok 1. Maliny przełóż do garnka i gotuj, aż się rozpadną. Następnie wlej sok z cytryny i wsyp cukier.

Krok 2. Owoce gotuj przez około 20 - 30 minut, aż dżem zgęstnieje.

Dżem malinowy. Uwagi
Dżem z malin nie wymaga pasteryzacji. Konieczne jest jednak wcześniejsze wyparzenie słoiczków i zakrętek, aby pozbyć się bakterii i grzybów, które mogą zepsuć nasze przetwory.
Gorący dżem od razu przekładamy do szklanych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem, by szczelnie się domknęły. Ostudzone przetwory przekładamy do spiżarni. Teraz możemy już cieszyć się smakiem domowego dżemu, jak u babci.
Polecamy również domowe lody z 3 składników oraz obłędny deser z wiśniami.
Źródło: Anna Zyśk