Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > przetwory

Przetwory

Kontenery pełne żywności
23.02.2025 07:00 15 tys. kilogramów przetworów zatrzymano na granicy. "Decyzji nadano rygor natychmiastowej wykonalności"

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych nie przestaje monitorować jakości wwożonych do Polski produktów. Tym razem nie wjechały do kraju tony przetworów. Chiński eksport ucierpiał na tym już po raz trzeci w tym roku.

Domowa konserwa
21.02.2025 12:43 Domowa konserwa na ciężkie czasy. Smakuje obłędnie i długo trzyma świeżość

Oto prosty przepis na domową konserwę mięsną. W przeciwieństwie do tej kupnej, wiemy w jej wypadku, co jemy. Tymczasem przygotowanie takiego mięsa ze słoika jest prostsze niż niejednego domowego obiadu.

cytryny w słoiku
27.01.2025 19:01 Pakuję z cytryną do słoika i wlewam zalewę. Robię tak co zimę i wszyscy mi dziękują

Syrop cytrynowy to jeden z najlepszych dodatków do herbaty na zimę i okres przejściowy. W tej wersji z przyprawami staje się nie tylko przyprawą, lecz także wsparciem odporności. Warto w zimne dni zaopatrzyć się w zapas takiego syropu.

Golonka w słoiku
21.01.2025 17:58 Włóż do słoja i zalej zalewą. Najlepszy prezent na Dzień Dziadka

Przetwory na prezent na Dzień Dziadka? Dlaczego nie! W końcu szukając upominku dla seniorów często kierujemy się zasadą podobną jak dzieci, kiedy przygotowują prezenty dla rodziców: nie musi być drogo, musi być od serca.

warzywa w wodzie
21.01.2025 06:00 Przesyp warzywa do woreczka i włóż całość do miski z wodą. Ktoś powinien dostać za to nagrodę

Od teraz warzywa oraz żywność będziesz przechowywać próżniowo. Co ciekawe zrobisz to bez użycia drogiej specjalistycznej zgrzewarki. Poznaj domowy sposób, a dowiesz się, że jest to możliwe i skuteczne. 

wekowanie słoików
27.11.2024 09:56 Pokazała, jak wekuje słoiki bez garnka i piekarnika. Komentujący zachwyceni. „Jesteś niesamowita"

Użytkowniczka Facebooka przypomniała sposób na szczelne zamykanie słoików bez pasteryzacji. Choć nie jest dokładnym zamiennikiem gotowania słoików z zawartością, warto pamiętać o nim zwłaszcza przy niektórych zadaniach w kuchni. Taka pasteryzacja bez użycia wysokiej temperatury jest szczególnie wskazana przy niektórych rodzajach przetworów. Jakie to przetwory i jaki jest powód takiego stanu rzeczy? Wyjaśniamy poniżej.

mięsna konserwa
13.11.2024 16:45 Rozdrabniam, doprawiam i upycham po słoikach. Tej konserwy nigdy mało, zrób od razu 10 słojów

Konserwa może być znakomitym przysmakiem pod warunkiem, że nie kupisz jej w sklepie. Zdecydowanie lepiej wybrać tę domową i przygotować ją według tego przepisu. Cały proces jest nieskomplikowany i warto poświęcić na niego chwilę uwagi. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak i z czego przygotować smaczną konserwę. 

buraczki w słoiku
23.10.2024 19:35 Przepis na buraczki bez octu mam od babci. Nie ma lepszych

Oto jeden z najprostszych sposobów na konserwację buraków na zimę. Zapasteryzowane warzywa po kilku tygodniach zmienią się na naszych talerzach w pyszną sałatkę. Potraktujmy je jako półprodukt do przyszłego posiłku.

Ewa Wachowicz i grzyby
22.10.2024 08:55 Wachowicz robi najlepsze grzyby marynowane. Jej autorska zalewa to raj dla podniebienia

Marynowane grzyby łączą umami i kwasowość w postaci niezwykłej zakąski. Jednak wzbogacone o ostrość ukazują swoje nieznane oblicze. Ewa Wachowicz ma sposób, by je odsłonić.

dżem
19.10.2024 09:49 Zrób z nich dżem, póki jest sezon. Pyszny dodatek do chleba i naleśników

Jesień to idealny moment, by przygotować przetwory na zimę. Dlatego warto już teraz przyrządzić znakomity dżem z pigwy i gruszek. Słodko-kwaśny rarytas wzbogaci smak wielu dań. 

herbata w czajniczku
18.10.2024 19:04 Robię większą ilość i wekuję na potem. Najlepsza rozgrzewająca herbata na chłodne dni

Jesienna herbata to coś, co znamy przeważnie z kawiarni, które sprzedają ją nam za ciężkie pieniądze. A przecież kawiarnie te ameryki nie odkrywają – chodzi o odpowiednią mieszankę przypraw, która doda radości naszym kubkom smakowym, a organizmowi – kopa odporności.

żurawina
15.10.2024 19:37 Wrzuć na patelnię razem z żurawiną. Domowa konfitura będzie o niebo smaczniejsza

Oto przepis na niezwykłą konfiturę z żurawiny. Ten szczególny rodzaj przetworów odnajduje się w wielu zestawieniach. Z kilkoma dodatkami nabiera wyjątkowego charakteru.

mięso z cebulą w słoiku
15.10.2024 18:16 Usmaż mięso z cebulą i zapakuj do słoików. To moje ulubione przetwory

Na zimowe przetwory już nie tylko buraczki, ogórki czy grzyby. Poznaj przepis i przygotuj przetwory z mięsa i cebuli. Słoik z tymi składnikami uratuje cię, kiedy lodówka będzie świecić pustkami. Już nigdy nie sięgniesz po gotowe produkty tego typu, a rodzina będzie zachwycona smakiem. 

grzyby w słoiku
11.10.2024 15:00 Żadne mrożenie i suszenie. Strzelczyk po prostu pakuje grzyby do słoików

Sezon na grzyby kończy się za pasem, więc to dobry powód, aby poznać sposób na ich przechowywanie. Już nie tylko suszenie i mrożenie, bo swoimi radami podzielił się znany kucharz - Tomasz Strzelczyk. Przechowywanie grzybów jego metodą gwarantuje nie tylko zachowanie świeżości, ale też doskonały smak.

papryka marynowana
08.10.2024 22:00 W październiku robię paprykę marynowaną. Prosta, pyszna i bez pasteryzacji

Oto niezwykle łatwy przepis na ciekawe, różnokolorowe przetwory z papryki. Przygotowanie takich słoików zajmuje dosłownie chwilę. Efekt zaś jest z pewnością lepszy od sklepowych wariantów.

sałatka z dyni w słoikach
04.10.2024 08:39 Zetrzyj dynię, pokrój paprykę i dodaj zalewę. Ta sałatka jest idealna na zimę

Dynia nie tylko do zupy i ciasta. Przygotowana z warzywa sałatka w słoiku nie ma sobie równych. Wypróbuj łatwy do wykonania przepis, a sałatka z dyni na zimę na pewno zachwyci całą rodzinę. Smak uzależnia i takie przetwory będziesz musiała przygotowywać co roku. 

karczek w sosie w słoiku
30.09.2024 22:00 Kabaczek z papryką w sosie słodko-kwaśnym. Przetwory, które trzeba zrobić na zimę

Kabaczek na zimę przygotowany z tego przepisu nie ma sobie równych. Warzywo w połączeniu z sosem smakuje naprawdę obłędnie. Koniecznie dowiedz się, jak przygotować te przetwory i zaskocz domowników. Smak uzależnia i będziesz musiała robić je, co roku. Na szczęście sposób wykonania jest banalny i zajmuje chwilę. 

gruszki
30.09.2024 08:08 Siostra Anastazja pakuje do słoików i wlewa octową zalewę. Ten przetwór pokochała cała Polska

Jesień to doskonały moment, by zrobić przetwory z przepisu siostry Anastazji. Gruszki w occie smakują wyśmienicie i będą w sam raz na chłodne miesiące. Wzbogacą smak mięs, sałatek i przekąsek. 

dżem dyniowy
24.09.2024 07:00 Moja babcia robiła najlepszy dżem pod słońcem. Wystarczą gruszki, dynia i korzenne przyprawy

Oto doskonały przepis na dżem. Niedrogi, bo jego podstawą jest dynia i gruszki. I pyszny – z tego samego powodu.

gruszki w słoikach
20.09.2024 17:06 Pakuję gruszki do słoików i wlewam tę zalewę. Zimą mi za to dziękują

Gruszki w occie to chętnie stosowane przy przygotowaniu przetworów połączenie. Ta słodko, kwaśna przekąska świetnie przełamuje pełny i słony smak mięsnych dań. U progu jesieni, kiedy gruszki są jeszcze odpowiednio twarde, warto przygotować kilka słoików takich przetworów.

por
14.09.2024 09:00 Zamiast mrozić pora, układam go w słoikach. Do zup i dań mięsnych nie ma lepszego dodatku

Por jest smacznym dodatkiem do surówek i sałatek. Wzbogaca smak dań i sprawia, że jemy je z apetytem. Jak zatrzymać smak tego warzywa na dłużej? Warto pora zamknąć w słoikach. Takie przetwory będą jak znalazł na zimę. 

przetwory
13.09.2024 07:00 Kroję pomidory i ogórki, a potem upycham w słoikach. To moje ulubione przetwory na zimę

Robisz przetwory na zimę? Zwykle przygotowywałam ogórki kiszone, ale dzięki temu przepisowi łączę ogórki z pomidorami i jeszcze innymi warzywami. Wychodzą znakomicie, dlatego każdemu polecam tę recepturę. Na zimę będą w sam raz. 

krojenie arbuza
11.09.2024 08:46 Nie wyrzucaj skórek arbuza. Zrobisz z nich jesienny przysmak

Z tym przepisem wprost opłaca się nie dojadać arbuza do końca. Mniej słodkie części razem z zielonym pancerzem zmieniają się w niezwykły dżem. Odpowiednio zagęszczony sos będzie doskonałym smarowidłem i dodatkiem do deserów.

przecier pomidorowy
08.09.2024 06:00 Ten przepis na przecier pomidorowy znalazłam w zeszycie babci. W życiu nie jadłam lepszego

Co roku we wrześniu przygotowuję domowy przecier z pomidorów. Korzystam z przepisu, który znalazłam w zeszycie babci. Przecier nie zawiera grama konserwantów i szkodliwych substancji. Jest doskonałą bazą do zup i sosów. Używam go w kuchni przez cały rok.

dżem
05.09.2024 09:00 Moja babcia powinna dostać medal za ten dżem. Robi go z "polskiej cytryny"

Początek września to doskonały moment, by zrobić przetwory. Dlatego teraz sięgam po owoc, który ma więcej witaminy C niż cytryna. Robię z niego dżem i każdemu polecam przepis mojej babci na ten smakołyk. 

dżem
01.09.2024 15:05 Ulubiony dżem robię bez grama cukru. Wszystko, czego potrzebuję, mam na działce

Z tym prostym przepisem przygotujesz dżem z dowolnej odmiany winogron. Jest on łatwy w przygotowaniu i nie zawiera dodatkowego cukru. Wykorzystujemy tylko naturalne właściwości owoców.

kiszona rzodkiewka
20.08.2024 13:13 Nie tylko ogórki i kapusta. Te kiszonki są równie smaczne i zdrowe

Przetwory to doskonała forma na zachowanie smaku zebranych latem sezonowych warzyw. Każda gospodyni przyrządza tradycyjne kiszonki na zimę z ogórków i kapusty. Okazuje się także, że kiszone przetwory można przygotować jeszcze z innego warzywa. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jakie warzywo chodzi oraz jak je ukisić. 

czosnek marynowany przepisu siostry Anastazji
18.08.2024 22:00 Włóż do słoików i dodaj zalewę. Marynowany czosnek siostry Anastazji to mistrzostwo świata

Do kanapek, do deski serów, koreczków, do dań z grilla. Marynowany czosnek jest jednym z tych przetworów, które robię każdego roku. Przetwory robiłam już z wielu przepisów, jednak czosnek przyrządzony według sposobu siostry Anastazji zdecydowanie smakuje mi najbardziej. Marynowane ząbki to mistrzostwo świata.