Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na mus z papierówek. Ulubiony smak wakacji
Monika Dec
Monika Dec 02.08.2025 17:54

Prosty przepis na mus z papierówek. Ulubiony smak wakacji

Prosty przepis na mus z papierówek. Ulubiony smak wakacji
Fot. Canva

Papierówki to smak lata i wakacji u babci. Co roku przygotowuję z nich prosty i smaczny mus, który idealnie nadaje się do racuchów i naleśników. To jeden z moich ulubionych wakacyjnych przetworów.

Owoce lata

Papierówki to jedne z pierwszych jabłek, które pojawiają się w sadach już latem. Ich delikatny, lekko kwaskowy smak przywołuje wspomnienia wakacji u babci. Jednym z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów na ich wykorzystanie jest mus jabłkowy. Jest on idealny do naleśników, ryżu, owsianki, a nawet jako samodzielna przekąska. Przedstawiam sprawdzony, domowy przepis na mus z papierówek – naturalny, zdrowy i bez sztucznych dodatków.

Składniki:

ok. 1,5 kg papierówek

1/3 szklanki wody

1–2 łyżki cukru (opcjonalnie, w zależności od kwaśności jabłek)

sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie – dla lepszego zachowania koloru)

Prosty przepis na mus z papierówek. Ulubiony smak wakacji
fot.Canva

 

Jak zrobić mus z papierówek?

Sposób przygotowania:

Krok 1. Jabłka dokładnie umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki.

Krok 2.Przełóż je do garnka, dodaj wodę i ewentualnie sok z cytryny.

Krok 3. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 15–20 minut, aż jabłka się rozpadną.

Krok 4. Gdy jabłka będą miękkie, zdejmij garnek z ognia i przetrzyj owoce przez sito lub zmiksuj blenderem na gładki mus.

Spróbuj – jeśli mus jest zbyt kwaśny, dodaj cukier wedle uznania i dokładnie wymieszaj.

Krok 5. Gorący mus możesz przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem na kilka minut, by się zawekował.

Po ostygnięciu przechowuj w chłodnym miejscu – w lodówce lub spiżarni.

Papierówki to niedoceniony skarb

Papierówki, znane także jako jabłka oliwki lub jabłka świętojańskie, to jedna z najstarszych odmian jabłoni uprawianych w Polsce. Ich nazwa pochodzi od delikatnej, niemal przezroczystej skórki, przypominającej cienki papier. 

  • To jabłka wyjątkowo aromatyczne, szybko dojrzewające i niestety nietrwałe – dlatego najlepiej spożywać je lub przetwarzać od razu po zerwaniu. 
  • Mają mało kalorii, dużo błonnika i witamin, a ze względu na swój kwaskowaty smak świetnie nadają się nie tylko na musy, ale też do szarlotek, kompotów i placków. 

Niedawno podawaliśmy przepis na szarlotkę z tych jabłek oraz zdradzaliśmy, czemu nie ma ich w sklepach.

 

Prosty przepis na mus z papierówek. Ulubiony smak wakacji
fot. Canva