Sałatka z bakłażana i papryki na zimę. Przetwory nie mają sobie równych
W sierpniu nieuchronnie zaczynamy myśleć o zimie. Myślmy więc konstruktywnie: co będzie, kiedy skończą się pyszne świeże warzywa? Przygotujmy na ten czas przetwory, takie jak ta sałatka z bakłażana i papryki.
Sałatka z bakłażana na zimę
Te dwa podstawowe warzywa marynowane z dodatkami w lekkiej zalewie octowej to kopalnia witamin i mikroelementów. Ale przede wszystkim, to urozmaicenie zimowej diety. Takie pyszności są dla zapobiegliwych, przygotujmy je więc późnym latem.
Składniki:
- Ok. 1,5 kg bakłażanów
- 1 kg papryki (żółtej i czerwonej)
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 duży pęczek koperku
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki octu jabłkowego
- Oliwa z oliwek
- Sól, cukier
Zimowa sałatka w słoikach
Bakłażany myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 7 mm. Układamy je na płasko i posypujemy solą. Odstawiamy na pół godziny. Plastry bakłażana układamy na ręczniku papierowym, a od góry odciskamy z nadmiaru płynu. Opłukujemy pod bieżącą wodą. Odstawiamy do odcieknięcia.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Bakłażany przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy oliwą i wypiekamy przez ok. 25 minut. Z papryki wykrawamy gniazda nasienne, a warzywo kroimy w łódeczki. W garnku zagotowujemy szklankę wody. Blanszujemy paprykę przez 3 minuty i schładzamy w zimnej wodzie.
Koperek i natkę pietruszki siekamy, czosnek kroimy w plasterki. Wszystkie składniki układamy ciasno warstwami w słoikach. Powinny one być wyparzone – w wodzie, w piekarniku lub zmywarce. W rondelku zagotowujemy 250 ml wody. Dodajemy 50 ml oliwy, cukier i sól. Gotujemy, pilnując, by składniki się rozpuściły.
Po zdjęciu rondelka z palnika dodajemy do zalewy ocet. Zalewamy płynem warzywa w słoikach. Zakręcamy i wstawiam do garnka wyłożonego ściereczką. Do garnka nalewamy wody do ⅔ wysokości słoików. Gotujemy przez ok. 20 minut. Odstawiamy dnem do góry do przestudzenia, a po osiągnięciu temperatury pokojowej przekładamy do spiżarni.
Przetwory z bakłażana – porady
- Ten przepis pomija przyprawy, którymi można się bawić. W takich sałatkach świetnie odnajdą się zarówno zioła, jak oregano czy tymianek, jak i ziarnisty pieprz, gorczyca i liście laurowe. Można przygotowywać rozmaite warianty w poszczególnych słoikach, by odnaleźć swój smak.
- W przetworach warto zawsze używać octu jabłkowego lub winnego. Ten spirytusowy, z dawna stosowany w naszej kuchni, ma mniej złożony i bardziej ostry aromat.
- Pasteryzację słoików można przeprowadzić w zmywarce. Należy dobrze zakręcić naczynia i ułożyć do góry dnem w koszyku, a następnie, oczywiście bez detergentu, uruchomić cykl mycia garnków.
Wypróbuj też przepisy na pieczonego kalafiora i dżem z malin.
Źródło: Smakosze.pl