Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Przepis Ani Starmach na ciasto z jagodami i kruszonką
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 30.07.2025 17:21

Przepis Ani Starmach na ciasto z jagodami i kruszonką

Przepis Ani Starmach na ciasto z jagodami i kruszonką
Fot. Pawel Wodzynski/East News, Shutterstock

Ania Starmach wzbogaca przepis na ciasto z jagodami i kruszonką. Dodaje do niego bezę. Dzięki temu kwasowość owoców jest bardziej przełamana, a kontrast faktur – pełniejszy. Raz upieczesz to ciasto z jej przepisu i będziesz do niego wracać. My jesteśmy zachwyceni.

Ciasto z jagodami Ani Starmach

Rok 2025 nie obfituje może w jagody, ale kiedy już uda się je kupić (lub zebrać), warto spróbować przepisu Ani Starmach na ciasto z kruszonką. Z prostych produktów i sezonowych owoców robi prawdziwe cudo.

Składniki na blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm:

  • ½ kg mąki pszennej
  • 200 g jagód
  • 200 g konfitury malinowej
  • 200 g masła
  • 270 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ania Starmach robi ciasto z kruszonką

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy 200 g masła, 150 g cukru, śmietanę i łyżeczkę proszku do pieczenia. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Te ostatnie dodajemy do ciasta.

Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na części, w proporcjach mniej więcej ⅓ do ⅔. Owijamy je folią spożywczą i odkładamy – mniejszą do zamrażarki, większą do lodówki.

Większą porcję ciasta wyjmujemy po 30 minutach i rozwałkowujemy. Układamy w formie o wymiarach ok. 20x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, by ciasto się nie uniosło.

Spód do ciasta wypiekamy przez 10 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu smarujemy je konfiturą i posypujemy jagodami. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Białka ubijamy z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Tę wykładamy na owoce i wyrównujemy. Z zamrażarki wyjmujemy resztę ciasta i ścieramy na tarce na wierzch ciasta. Wypiekamy kolejne 50 minut.

Kruszonka z jagodami – uwagi

  • Owoce pod kruszonką to klasyczny deser kuchni amerykańskiej. Ciasto może łatwo się rozwalać. Dlatego warto zainspirować się metodą pieczenia i podawania go w indywidualnych kokilkach.
  • Z tym samym przepisem świetnie sprawdzą się zamiast jagód inne owoce. Szczególnie polecić warto czerwone porzeczki. Są tak kwaśne, że idealnie przełamią słodycz deseru.

Wypróbuj też przepisy na pieczonego kalafiora i dżem malinowy.

Źródło: Przepisy Ani Starmach, aniastarmach.pl