Przepis Ani Starmach na ciasto z jagodami i kruszonką
Ania Starmach wzbogaca przepis na ciasto z jagodami i kruszonką. Dodaje do niego bezę. Dzięki temu kwasowość owoców jest bardziej przełamana, a kontrast faktur – pełniejszy. Raz upieczesz to ciasto z jej przepisu i będziesz do niego wracać. My jesteśmy zachwyceni.
Ciasto z jagodami Ani Starmach
Rok 2025 nie obfituje może w jagody, ale kiedy już uda się je kupić (lub zebrać), warto spróbować przepisu Ani Starmach na ciasto z kruszonką. Z prostych produktów i sezonowych owoców robi prawdziwe cudo.
Składniki na blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm:
- ½ kg mąki pszennej
- 200 g jagód
- 200 g konfitury malinowej
- 200 g masła
- 270 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ania Starmach robi ciasto z kruszonką
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy 200 g masła, 150 g cukru, śmietanę i łyżeczkę proszku do pieczenia. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Te ostatnie dodajemy do ciasta.
Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na części, w proporcjach mniej więcej ⅓ do ⅔. Owijamy je folią spożywczą i odkładamy – mniejszą do zamrażarki, większą do lodówki.
Większą porcję ciasta wyjmujemy po 30 minutach i rozwałkowujemy. Układamy w formie o wymiarach ok. 20x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, by ciasto się nie uniosło.
Spód do ciasta wypiekamy przez 10 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu smarujemy je konfiturą i posypujemy jagodami. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Białka ubijamy z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Tę wykładamy na owoce i wyrównujemy. Z zamrażarki wyjmujemy resztę ciasta i ścieramy na tarce na wierzch ciasta. Wypiekamy kolejne 50 minut.
Kruszonka z jagodami – uwagi
- Owoce pod kruszonką to klasyczny deser kuchni amerykańskiej. Ciasto może łatwo się rozwalać. Dlatego warto zainspirować się metodą pieczenia i podawania go w indywidualnych kokilkach.
- Z tym samym przepisem świetnie sprawdzą się zamiast jagód inne owoce. Szczególnie polecić warto czerwone porzeczki. Są tak kwaśne, że idealnie przełamią słodycz deseru.
Wypróbuj też przepisy na pieczonego kalafiora i dżem malinowy.
Źródło: Przepisy Ani Starmach, aniastarmach.pl