Cukinia po cygańsku do słoików. Najlepsze przetwory na zimę
Cukinia po cygańsku jest kwaskowa, słodka i nieco pikantna. Za kombinację tę odpowiadają w zalewie ocet, pomidory i chili. Jednak jej smak to znacznie więcej niż suma tych składników.
Cukinia po cygańsku
W naszych spiżarniach na zimę niepodzielnie rządzą ogórki kiszone. A szkoda, bo inne warzywa, takie jak cukinia, mają wiele do zaoferowania. Taką cukinię po cygańsku jadać można jako sałatkę lub włączać do dań obiadowych.
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 1 duża cebula
- 1 papryka
- 2 pomidory
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 30 ml octu winnego
- 40 ml koncentratu pomidorowego
- 50 ml oleju
- 40 ml miodu
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki papryki wędzonej
- Sól, pieprz

Marynujemy cukinię w occie
Cukinię kroimy w plastry po 5-7 mm grubości. Układamy na ręczniku papierowym i posypujemy solą. Odstawiamy na godzinę.
Po tym czasie dokładnie wymaczamy cukinię papierem z wody, którą wypuściła. Odwracamy plastry na drugą stronę i powtarzamy czynność.
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kawałki. Czosnek i chili siekamy. Podsmażamy na patelni na odrobinie oleju, a następnie dodajemy pomidory i cukinię i dusimy przez kilka minut.
W miseczce mieszamy płynne składniki. Dodajemy do rondelka i na niewielkim ogniu gotujemy przez kolejny kwadrans. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Gotowe przetwory przenosimy do wyparzonych słoików. Zakręcamy dokładnie i pasteryzujemy w piekarniku w 130 stopniach przez 30 minut. Po tym czasie odstawiamy do góry dnem do przestudzenia, a chłodne – przenosimy do spiżarni.
Marynowana cukinia – uwagi
- Trudno uwzględnić w przepisie pożądaną ilość chili, bo pojedyncze odmiany bardzo różnią się między sobą ostrością. Jeśli trafiliśmy na bardzo ostre papryczki, użyjmy tylko część jednej. Można też pozbyć się pestek, w których kryje się najwięcej ostrej substancji.
- Zamiast przecieru pomidorowego można użyć węgierskiego paprykowego. Łatwo go dziś kupić, przeważnie zapakowany jest w blaszaną tubkę. Ostry lub łagodny, zmieni wyraźnie smak przetworów.
Wypróbuj też inny przepis na marynowaną cukinię i sposób na odchudzoną mizerię.

Źródło: Smakosze.pl