Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Cukinia po cygańsku do słoików. Najlepsze przetwory na zimę
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 04.08.2025 21:00

Cukinia po cygańsku do słoików. Najlepsze przetwory na zimę

Cukinia po cygańsku do słoików. Najlepsze przetwory na zimę
Fot. Shutterstock

Cukinia po cygańsku jest kwaskowa, słodka i nieco pikantna. Za kombinację tę odpowiadają w zalewie ocet, pomidory i chili. Jednak jej smak to znacznie więcej niż suma tych składników.

Cukinia po cygańsku

W naszych spiżarniach na zimę niepodzielnie rządzą ogórki kiszone. A szkoda, bo inne warzywa, takie jak cukinia, mają wiele do zaoferowania. Taką cukinię po cygańsku jadać można jako sałatkę lub włączać do dań obiadowych.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka
  • 2 pomidory
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 30 ml octu winnego
  • 40 ml koncentratu pomidorowego
  • 50 ml oleju
  • 40 ml miodu
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • Sól, pieprz
Cukinia po cygańsku do słoików. Najlepsze przetwory na zimę
Fot. Canva

Marynujemy cukinię w occie

Cukinię kroimy w plastry po 5-7 mm grubości. Układamy na ręczniku papierowym i posypujemy solą. Odstawiamy na godzinę.

Po tym czasie dokładnie wymaczamy cukinię papierem z wody, którą wypuściła. Odwracamy plastry na drugą stronę i powtarzamy czynność.

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kawałki. Czosnek i chili siekamy. Podsmażamy na patelni na odrobinie oleju, a następnie dodajemy pomidory i cukinię i dusimy przez kilka minut.

W miseczce mieszamy płynne składniki. Dodajemy do rondelka i na niewielkim ogniu gotujemy przez kolejny kwadrans. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką.

Gotowe przetwory przenosimy do wyparzonych słoików. Zakręcamy dokładnie i pasteryzujemy w piekarniku w 130 stopniach przez 30 minut. Po tym czasie odstawiamy do góry dnem do przestudzenia, a chłodne – przenosimy do spiżarni.

Marynowana cukinia – uwagi

  • Trudno uwzględnić w przepisie pożądaną ilość chili, bo pojedyncze odmiany bardzo różnią się między sobą ostrością. Jeśli trafiliśmy na bardzo ostre papryczki, użyjmy tylko część jednej. Można też pozbyć się pestek, w których kryje się najwięcej ostrej substancji.
  • Zamiast przecieru pomidorowego można użyć węgierskiego paprykowego. Łatwo go dziś kupić, przeważnie zapakowany jest w blaszaną tubkę. Ostry lub łagodny, zmieni wyraźnie smak przetworów.

Wypróbuj też inny przepis na marynowaną cukinię i sposób na odchudzoną mizerię.

Cukinia po cygańsku do słoików. Najlepsze przetwory na zimę
Fot. Canva

Źródło: Smakosze.pl