Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Nie ma co czekać do lata, pierwszy słoik robię dzień po majówce. Małosolne wychodzą jędrne i chrupiące
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 04.05.2025 12:04

Nie ma co czekać do lata, pierwszy słoik robię dzień po majówce. Małosolne wychodzą jędrne i chrupiące

Nie ma co czekać do lata, pierwszy słoik robię dzień po majówce. Małosolne wychodzą jędrne i chrupiące
Fot. Shutterstock

Do sezonu ogórkowego zostało jeszcze sporo czasu, ale pierwsze ogórki małosolne można zrobić już teraz. Jeżeli nie możesz doczekać się ich smaku, wypróbuj ten przepis, a pierwszym słoikiem ogórków będziesz cieszyć się już za kilka dni. Przygotowanie jest łatwe, niezbyt czasochłonne, a ogórki wychodzą wprost doskonałe. 

Czas na przetwory

W oczekiwaniu na ogórki kiszone, które przygotowuje się dopiero pod koniec lata, można przyrządzić ogórki małosolne. Ich lekki smak, chrupkość oraz soczystość zadowoli każdego. Okazuje się, że nie trzeba czekać na nie jeszcze kilka tygodni, bo można przyrządzić je już teraz. Szczególnie że na ryneczkach pojawiły się ogórki, które świetnie się do tego nadadzą.

Wbrew pozorom przygotowanie idealnych małosolnych nie jest niczym trudnym. Trzymając się proporcji oraz poniższej instrukcji, ogórki wyjdą chrupiące, a to oznacza, że przetwory wyszły doskonale. 

Nie ma co czekać do lata, pierwszy słoik robię dzień po majówce. Małosolne wychodzą jędrne i chrupiące
Fot. Canva

Ogórki i dodatki

Do przygotowania ogórków małosolnych nie potrzeba zbyt wielu składników. Najważniejsze są przede wszystkim ogórki. Kupując je, zwróć uwagę, aby były krótkie, cienkie i bardzo twarde. Oprócz nich niezbędne będą także inne dodatki, które nadadzą całości smaku. Będzie to oczywiście sól, ale też chrzan, czosnek i koper. O proporcjach produktów dowiesz się, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki na ogórki małosolne:

  • 1 kg ogórków
  • kilka gałązek kopru
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 5 ząbków czosnku
  • woda
  • sól
Nie ma co czekać do lata, pierwszy słoik robię dzień po majówce. Małosolne wychodzą jędrne i chrupiące
Fot. Canva

Przepis na ogórki małosolne

Ogórki dokładnie umyj. Następnie obetnij ich końcówki. Ząbki czosnku obierz z łupin, a chrzan ze skóry. Ogórki ułóż w słoiku na przemian z chrzanem, koprem i ząbkami czosnku. 

Do garnka wlej wodę i zagotuj ją. Następnie wsyp do niej sól w proporcjach – 1 litr wody, 1 łyżeczka soli. Wymieszaj, aby przyprawa się rozpuściła. Gotową zalewę przelej do ogórków. 

Otwór słoika przykryj talerzykiem. Ogórki w słoiku odstaw na 2-3 dni. 

Niedawno pisaliśmy o tym, co można zrobić z mniszka. Dowiedz się także, jaką roślinę warto posadzić w ogrodzie, aby odstraszać kleszcze.

Nie ma co czekać do lata, pierwszy słoik robię dzień po majówce. Małosolne wychodzą jędrne i chrupiące
Fot. Canva