Pakuję botwinkę do słoików. Zimą każdy mi dziękuję za te przetwory
Botwinka to jeden z pierwszych znaków nadchodzącej wiosny. Sezon na nią nie należy do najdłuższych. Przedłużyć go jednak łatwo przetworami takimi jak ten.
Przetwory z botwinki
Młode pędy buraków liściastych są źródłem tego samego pysznego smaku co korzeniowa odmiana. Jednak, jako młodsze, są delikatniejsze, a przy tym mają zupełnie inną fakturę. Nie zawsze pamiętamy, że można przygotować z botwinki o wiele więcej niż tylko chłodnik litewski.
A można – i to o wiele więcej. Przykładem niech będzie ta zimowa sałatka. Liście i łodygi botwinki, zamarynowane w zalewie octowej z koperkiem, będą świetnym wspomnieniem wiosny podczas zimowych obiadów.

Botwinka w occie
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Obżarciuch. Pamiętajmy o tym, jak dużo wnosi do takich przetworów ocet, i wybierzmy najlepszy, jaki uda się kupić. Naszym zdaniem buraczki świetnie uzupełnia ocet jabłkowy.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 4-6 pęczków botwinki
- 1-2 pęczki koperku
- 1 główka czosnku
- 2,5 łyżki soli niejodowanej
- 2,5 łyżki cukru
- 100 ml octu jabłkowego

Młode buraczki z koperkiem
Botwinkę dokładnie płuczemy i wszystkie jej części siekamy na mniejsze kawałki. Podobnie drobno siekamy koperek. Buraczki ścieramy na tarce o grubych okach..
5-6 słoików wyparzamy. Na dno wrzucamy 3-4 cm buraczków. Resztę słoika wypełniamy po połowie botwinką i koperkiem. Dokładamy po 2 ząbki czosnku.

W 2,5 l wody rozpuszczamy cukier i sól. Zagotowujemy i upewniamy się, że składniki są wymieszane. Dodajemy ocet.
Zalewą wypełniamy słoiki i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez 30 minut w kąpieli w garnku wyłożonym ściereczką. By przetwory przetrwały do zimy, po pełnym ostudzeniu pasteryzujemy jeszcze przez 20 minut, a kolejnego dnia przez kolejne 10 minut.
Wypróbuj też przepisy na krupnik na podrobach i niezwykłe gołąbki.
