Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Pakuję botwinkę do słoików. Zimą każdy mi dziękuję za te przetwory
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 10.05.2025 09:01

Pakuję botwinkę do słoików. Zimą każdy mi dziękuję za te przetwory

Pakuję botwinkę do słoików. Zimą każdy mi dziękuję za te przetwory
fot.You Tube/ Obżarciuch

Botwinka to jeden z pierwszych znaków nadchodzącej wiosny. Sezon na nią nie należy do najdłuższych. Przedłużyć go jednak łatwo przetworami takimi jak ten.

Przetwory z botwinki

Młode pędy buraków liściastych są źródłem tego samego pysznego smaku co korzeniowa odmiana. Jednak, jako młodsze, są delikatniejsze, a przy tym mają zupełnie inną fakturę. Nie zawsze pamiętamy, że można przygotować z botwinki o wiele więcej niż tylko chłodnik litewski.

A można – i to o wiele więcej. Przykładem niech będzie ta zimowa sałatka. Liście i łodygi botwinki, zamarynowane w zalewie octowej z koperkiem, będą świetnym wspomnieniem wiosny podczas zimowych obiadów.

Pakuję botwinkę do słoików. Zimą każdy mi dziękuję za te przetwory
fot. youtube.com/obzarciuch

Botwinka w occie

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Obżarciuch. Pamiętajmy o tym, jak dużo wnosi do takich przetworów ocet, i wybierzmy najlepszy, jaki uda się kupić. Naszym zdaniem buraczki świetnie uzupełnia ocet jabłkowy.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 4-6 pęczków botwinki
  • 1-2 pęczki koperku
  • 1 główka czosnku
  • 2,5 łyżki soli niejodowanej
  • 2,5 łyżki cukru
  • 100 ml octu jabłkowego
Pakuję botwinkę do słoików. Zimą każdy mi dziękuję za te przetwory
fot. youtube.com/obzarciuch

Młode buraczki z koperkiem

Botwinkę dokładnie płuczemy i wszystkie jej części siekamy na mniejsze kawałki. Podobnie drobno siekamy koperek. Buraczki ścieramy na tarce o grubych okach..

5-6 słoików wyparzamy. Na dno wrzucamy 3-4 cm buraczków. Resztę słoika wypełniamy po połowie botwinką i koperkiem. Dokładamy po 2 ząbki czosnku.

Pakuję botwinkę do słoików. Zimą każdy mi dziękuję za te przetwory
fot. youtube.com/obzarciuch

W 2,5 l wody rozpuszczamy cukier i sól. Zagotowujemy i upewniamy się, że składniki są wymieszane. Dodajemy ocet.

Zalewą wypełniamy słoiki i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez 30 minut w kąpieli w garnku wyłożonym ściereczką. By przetwory przetrwały do zimy, po pełnym ostudzeniu pasteryzujemy jeszcze przez 20 minut, a kolejnego dnia przez kolejne 10 minut.

Wypróbuj też przepisy na krupnik na podrobach i niezwykłe gołąbki.

Pakuję botwinkę do słoików. Zimą każdy mi dziękuję za te przetwory
fot. youtube.com/obzarciuch