Strzelczyk poupychał pomidory w słoikach. Są lepsze nawet, niż ogórki małosolne
Jeśli lubcie pomidory, to musicie wiedzieć, że można z nich zrobić coś więcej niż surówkę czy kanapki. Na pewno kojarzycie ogórki małosolne. A co powiecie na takie pomidory? Taki pomysł na te warzywa zaproponował Tomasz Strzelczyk. Wypróbujcie ten patent i przekonajcie się, że warto.
Dlaczego warto jeść pomidory?
Jeśli jesteście fanami pomidorów, to musicie wiedzieć, jakie korzyści niesie za sobą ich spożywanie. Zacznijmy od tego, że sposobów na pomidory jest mnóstwo. Od kanapek, po surówki czy pieczone dania z ich wykorzystaniem. Jednak, jakie wartości odżywcze mogą nam zaproponować te warzywa?
Przede wszystkim pomidory to prawdziwe bogactwo składników, które pozytywnie wpłyną na nasz organizm. Zawierają między innymi witaminę A, C, K oraz B6. Ponadto mają w sobie wiele minerałów takich jak fosfor, miedź, potas, mangan i magnez.
Ponadto pomidory mają działanie antynowotworowe i świetnie wpływają na serce. Do tego dbają o urodę, wspierają naszą odporność oraz korzystnie wpływają na układ nerwowy.
Tomasz Strzelczyk na swoim kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube postanowił zaproponować przepis na pomidory małosolne. Koniecznie musicie go wypróbować.

Przepis na pomidory małosolne
Takie pomidory w słoiku to świetny pomysł na przekąskę, która zachwyci Was swoim smakiem. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki:
- 2 kg pomidorów
- kilka kwiatów kopru
- 3,4 liście winogron lub porzeczki
- 2 liście wiśni
- 1 liść chrzanu
- mały kawałek chrzanu
- 10 ząbków czosnku
- 1 łyżka pieprzu w ziarnach
- 1 łyżka soli na 0,5 l wody gazowanej

Jak przygotować pyszne ogórki małosolne?
Takie ogórki małosolne od Tomasza Strzelczyka to prawdziwy rarytas.
W pierwszej kolejności nakłuwamy pomidory, po jednym nakłuciu na każdą sztukę. Najlepiej jest zaopatrzyć się w mniejszej wielkości warzywa, takie z gałązką. W kolejnym kroku rozgniatamy lekko czosnek dłonią, a chrzan kroimy na mniejsze kawałki.
Oba składniki umieszczamy w wielkim słoiku. Wrzucamy również ziarenka pieprzu, dwa liście laurowe, dwa kwiaty kopru, liść chrzanu, dwa liście wiśni oraz winogrona lub porzeczki. Całość upychamy, aby zielenina znalazła się na dnie słoika.
W kolejnym kroku w słoiku umieszczamy pomidory razem z gałązką lub bez. W międzyczasie dorzucamy również wcześniej wspomnianą zieleninę, aby znalazła się nie tylko na dnie słoika, ale również pomiędzy pomidorami.
Bierzemy się za zalewę. Na każde pół litra gazowanej wody wsypujemy łyżeczkę soli kamiennej. Umieszczamy ją w dzbanku, po czym zalewamy wodą gazowaną. Mieszamy całość dokładnie, po czym wlewamy miksturę do słoika z pomidorami, aż wypełnimy ją słoik.
Delikatnie zakręcamy słoik i odstawiamy go na całą dobę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie możemy spróbować przygotowanych pomidorów.
Tak przygotowane pomidory małosolne to świetna przekąska na wiosnę.
Sprawdź przepis na pyszną pastę z pieczonej papryki i sera feta. Zobacz, jak zrobić najzdrowszy sok na świecie.
