Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Kurki marynowane na zimę. Sekretem smaku jest miodowa zalewa
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 12.08.2025 12:59

Kurki marynowane na zimę. Sekretem smaku jest miodowa zalewa

Kurki marynowane na zimę. Sekretem smaku jest miodowa zalewa
Fot. Shutterstock

Delikatne, jędrne i pachnące lasem – kurki marynowane to klasyka domowych przetworów. W wersji z dodatkiem miodu nabierają wyjątkowo zrównoważonego smaku: miód łagodzi ocet, dodaje głębi i sprawia, że grzybki znikają ze stołu w mgnieniu oka.

Składniki na kurki do słoików

Zanim przygotujesz pierwszą partię grzybków, zapoznaj się z krótką listę składników. Sekret tkwi w równowadze między kwasowością octu a łagodną słodyczą miodu — to ona nada kurkom marynowanym charakter i sprawi, że kurki w zalewie miodowej będą jędrne, pachnące i delikatnie słodko-kwaśne. Sprawdź też, czy masz pod ręką czyste słoiki i klasyczne przyprawy do marynat; od nich zależy finalny aromat i trwałość zapasów. Poniżej znajdziesz wszystko, czego potrzeba, by zrobić pewniaka na zimę — kurki do słoików na zimę w wydaniu miodowym.

Składniki:

  • 500 g oczyszczonych kurek,
  • 1,5 szklanki wody,
  • ¼ szklanki octu,
  • 1,5 łyżki miodu,
  • ½ łyżki soli,
  • małą cebulę pokrojoną w piórka,
  • ½ małej marchewki w cienkich plasterkach.

Do każdego słoika dodaj:

  • kilka ziaren pieprzu (ok. ½ łyżeczki łącznie),
  • 1 kulkę ziela angielskiego,
  • mały listek laurowy
Kurki marynowane na zimę. Sekretem smaku jest miodowa zalewa
Fot. Canva

Przepis na kurki w zalewie miodowej

Krok 1. Kurki dokładnie oczyść: przepłucz w misce, wymień wodę, wyjmij łyżką cedzakową, aby pozbyć się piasku, ale nie rozmoczyć grzybów.

Krok 2. W rondelku połącz wodę, ocet, miód i sól, zagotuj.

Krok 3. Do wyparzonych słoików włóż po odrobinie cebuli i marchewki, dodaj przyprawy, a następnie ciasno ułóż kurki.

Krok 4. Zalej gorącą zalewą, tak aby grzyby były całkowicie przykryte. Wytrzyj ranty, mocno zakręć i odwróć słoiki do góry dnem lub krótko spasteryzuj (ok. 10 minut w gorącej wodzie pod przykryciem). Po wystudzeniu przenieś w chłodne, zacienione miejsce.

Sposób na idealne kurki marynowane

  • Wybieraj małe, równe kurki – szybciej się marynują i efektownie prezentują w słoiku.
  • Słoiki i nakrętki muszą być czyste i wyparzone; zalewę wlewaj gorącą.
  • Pasteryzuj krótko, aby grzyby zachowały jędrność.
  • Po otwarciu trzymaj w lodówce i zużyj w ciągu kilku dni.

Do czego podawać?

Kurki w miodowej zalewie świetnie sprawdzą się jako pikantno-słodki dodatek do deski serów, pieczonych mięs, pasztetów, kanapek z masłem i ogórkiem kiszonym, zimowych sałatek z ziemniakiem lub pieczonym burakiem, a nawet jako chrupiący akcent do tatara z wołowiny.

Dowiedz się, jak nie przechowywać grzybów oraz czym, zagęszczać sos.

Kurki marynowane na zimę. Sekretem smaku jest miodowa zalewa
Fot. Canva

Źródło: slodkaslodka.pl