Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Produkty > Zawiera cenny błonnik i smakuje jak karmel. Dodaj do kawy zamiast zwykłego cukru
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 31.07.2025 18:17

Zawiera cenny błonnik i smakuje jak karmel. Dodaj do kawy zamiast zwykłego cukru

Zawiera cenny błonnik i smakuje jak karmel. Dodaj do kawy zamiast zwykłego cukru
Fot. Canva

Cukier jest składnikiem, który znajdziemy w każdej kuchni. Jest także elementem wielu dań i słodkim wspomagaczem smaku. Jednak jego największą wadą jest to, że jest wysokokaloryczny, a w dużych ilościach szkodzi zdrowiu. Na szczęście istnieje świetny zamiennik, który jest o wiele zdrowszy. 

Czy warto sięgnąć po cukier kokosowy?

Ludzie od lat szukają odpowiedniej alternatywy dla białego cukru, który będąc szczerym, nie jest najlepszym wyborem, patrząc zarówno przez pryzmat naszego zdrowia, jak i budowania wymarzonej sylwetki. Na szczęście istnieją zamienniki, na które warto zwrócić szczególną uwagę. Jednym z nich jest cukier kokosowy. Czym się wyróżnia?

Cukier kokosowy charakteryzuje się unikalnym smakiem oraz zapachem, jednak to, na co najbardziej warto zwrócić uwagę, to właściwości prozdrowotne, jakie może on nam zaproponować

Dlaczego zatem warto po niego sięgnąć i umieścić w diecie oraz w codziennym jadłospisie? Lista powodów wcale nie jest taka krótka.

Zawiera cenny błonnik i smakuje jak karmel. Dodaj do kawy zamiast zwykłego cukru
Fot. Canva

Czym wyróżnia się cukier kokosowy?

Porównując zwykły biały cukier do kokosowego, znajdziemy kilka zalet na korzyść tego drugiego. Pierwsze, na co warto zwrócić uwagę, to indeks glikemiczny, który w przypadku cukru kokosowego wynosi 35, a białego około 70. Co to oznacza w praktyce? Mniej więcej to, że w takim wypadku poziom glukozy we krwi rośnie o wiele wolnej, co z pewnością przekłada się na zdrowie, a w szczególności jest dobrą informacją dla diabetyków. 

Warto również wspomnieć o tym, że cukier kokosowy jest źródłem śladowych ilości witamin z grupy B, oraz minerałów w postaci żelaza, cynku, potasu i magnezu. Jednak należy mieć na uwadze to, że w cukrze kokosowym wspomnianych składników odżywczych jest naprawdę mało.

Mimo że cukier kokosowy może być alternatywą dla białego, to trzeba pamiętać, że to cały czas cukier. Ma podobną ilość kalorii i spożywany w dużych ilościach staje się zagrożenie dla naszego zdrowia. 

Jednak można doszukać się wielu czynników, które przemawiają za tym, że warto go wybrać, zamiast zwykłego białego cukru

Zalety cukru kokosowego

Jak się okazuje, cukier kokosowy jest uzyskiwany z pąków kwiatowych palmy kokosowej. Warto również zaznaczyć, że ten rodzaj cukru nie jest poddawany rafinacji, dzięki czemu zachowuje swoje naturalne składniki. Jeśli jednak pomyśleliście, że smakuje on kokosem, to muszę Was zmartwić. Niestety jesteście w błędzie. 

Cukier kokosowy swoim smakiem może przypominać bardziej karmel, z dodatkiem nuty orzechowej, więc nie jest tak źle prawda? Skutecznie podbije smak kawy, herbaty, czy wielu różnych deserów.

W cukrze kokosowym znajduje się również błonnik pokarmowy, który dobrze wpływa na prace całego organizmu. Należy jednak mieć na uwadze to, że to cały czas cukier i żadna alternatywa w takiej postaci nie będzie idealna. Jednak zawartość minerałów i niższy indeks glikemiczny sprawiają, że cukier kokosowy jest lepszym wyborem niż zwykły biały.

Sprawdź przepis na pyszne racuchy. Zobacz, jak odpowiednio mrozić bób.

Zawiera cenny błonnik i smakuje jak karmel. Dodaj do kawy zamiast zwykłego cukru
Fot. Canva