Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Tak buraczki na zimę robiła moja babcia. Wychodziły słodkie jak ambrozja
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 31.07.2025 16:44

Tak buraczki na zimę robiła moja babcia. Wychodziły słodkie jak ambrozja

Tak buraczki na zimę robiła moja babcia. Wychodziły słodkie jak ambrozja
Fot. YouTube/Gotuj z Maszką

Jeśli marzą Wam się buraczki, które swoim smakiem przypomną Wam dzieciństwo, to ten przepis jest z pewnością dla Was. Tak zrobione buraczki w słoikach to dobry materiał na przekąskę na zimę. Wystarczą chęci i kilka składników. Zobaczcie sami, jakie to proste. 

Przepis na pyszne buraczki do obiadu

Takie buraczki mogę jeść cały czas, dlatego polecam od razu zrobić kilka słoików na zapas, ponieważ gwarantuję Wam, że znikną bardzo szybko. Do ich przygotowania będę potrzebował następujących składników.

Składniki:

  • 2 kg buraczków
  • 2 cebule
  • 2,5 marchewki
  • 2 pomidory
  • 1,5 cytryny
  • 2 łyżki miodu 
  • 1,5 łyżki soli
Tak buraczki na zimę robiła moja babcia. Wychodziły słodkie jak ambrozja
Fot. Canva/pompi

Jak przygotować pyszne buraczki na zimę?

Takie buraczki można przygotować naprawdę szybko, ale smakołykami będę mógł cieszyć się przez bardzo długi czas.

W pierwszej kolejności obieram buraczki i przekładam je do dużej miski. Na rozgrzanej olejem głębokiej patelni podsmażam cebulę do momentu, aż ładnie się zarumieni. Kiedy tak się stanie, wrzucam na patelnię również obrane marchewki starte na małych oczkach tarki. Na dużych natomiast ścieram pomidory i buraczki. 

Pomidory także dorzucam na patelnię i doprawiam wszystko solą, po czym dokładnie mieszam i chwilę jeszcze smażę. Następnie składniki z patelni umieszczam w dużej misce razem z buraczkami. Dodaję jedną łyżeczkę soli, dwie łyżki miodu i sok z 1,5 cytryny. Całość mieszam. Jeśli jest taka potrzeba, to można również doprawić odrobiną pieprzu.

Takie buraczki umieszczam w czystych i wyparzonych słoikach, po czym szczelnie je zakręcam. Kolejnym krokiem jest pasteryzacja. Słoiki umieszczam w garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Następnie zalewam wodą do ⅔ wysokości, nie dotykając przy tym zakrętek. Gotuję przez 10 minut, od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Po tym czasie wyjmuje słoiki i odstawiam do pełnego ostygnięcia. Przechowuję je w suchym i ciemnym miejscu. 

Tak przygotowane buraczki świetnie spiszą się jako dodatek do drugiego dania lub do barszczu. Zobaczcie zatem, dlaczego warto je wprowadzić do swojej diety.

Dlaczego buraczki są zdrowe?

Teraz wiecie, jak zrobić buraczki na zimę. Jeśli przepis znacie, to teraz pora na to, abyście dowiedzieli się, dlaczego buraczki powinny obowiązkowo znaleźć się w diecie. Czy są zdrowe? To mało powiedziane.

Buraki są pełne witamin i minerałów. w wielu kwestiach pozytywnie działają na nasz organizm, dzięki czemu skutecznie wspierają jego pozytywne strefy. Dr Bartek Kulczyński wymienia buraki, jako jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. 

Gdybym miał podać jedno najzdrowsze według mnie warzywo, to bez zawahania wskazałbym na buraki. Zawierają one wiele cennych dla zdrowia związków, które znacząco wzmacniają organizm - stwierdził Dr Bartek Kulczyński

Według Dr Bartka Kulczyńskiego buraki posiadają odpowiednie właściwości krwiotwórcze, które mogą pomóc w walce z anemią. Zatem warto je przygotowywać i to w różnych postaciach. Bardzo ciekawym wyborem będzie sok z buraka, który tak naprawdę można pić o każdej porze dnia. Innym sposobem na dostarczenie do naszego organizmu potrzebnych składników odżywczych, będą wspomniane przeze mnie buraczki bez octu. 

Wypróbujcie sami ten przepis, a z pewnością się nie zawiedziecie.

Sprawdź przepis na pyszne ciasto z jagodami i kruszonką od Ani Starmach. Zobacz, jakie jest najlepsze mięso na gołąbki

Źródło: YouTube/Gotuj z Maszką

Tak buraczki na zimę robiła moja babcia. Wychodziły słodkie jak ambrozja
Fot. YouTube/Gotuj z Maszką