Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Wystarczy dodać do mięsa boczek i szparagi. Bajecznie prosty i efektowny obiad na Dzień Matki
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 14.05.2025 08:02

Wystarczy dodać do mięsa boczek i szparagi. Bajecznie prosty i efektowny obiad na Dzień Matki

Wystarczy dodać do mięsa boczek i szparagi. Bajecznie prosty i efektowny obiad na Dzień Matki
Fot. youtube.com/swoskiejedzonko

Przygotowanie obiadu na Dzień Matki bywa nie lada wyzwaniem, bo wymaga wyręczenia osoby, która zazwyczaj gotuje. W pogotowiu są więc proste przepisy, takie jak ten. Rodzicielka może się zatem rozsiąść i czekać na pyszny posiłek. A jest na co.

Prosty obiad na Dzień Matki

Dzień Matki, który wypada 23 maja, to nie tylko święto służące do uczczenia naszych mam. To także środek sezonu na kilka nowalijek, które właśnie w tych okolicach są w szczycie formy. Łączymy więc jedno i drugie i na Dzień Matki przygotowujemy takie proste danie.

Szparagi smakują doskonale pod każdą postacią, w tym pieczone. Żeby utrzymać ich wilgotność i dodać smaku, zapiekamy je w boczku. Mogą być same w sobie świetną przekąską lub podstawą pełnego obiadu, wzbogaconego o filet z kurczaka.

Wystarczy dodać do mięsa boczek i szparagi. Bajecznie prosty i efektowny obiad na Dzień Matki
Fot. youtube.com/swoskiejedzonko

Filet z kurczaka i szparagi

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Swojskie jedzonko. Autorka wzbogaca tam roladki dodatkowo mozzarellą. Można skorzystać z tej rady, pamiętając, że doda to jeszcze tłuszczu do potrawy, której ważnym składnikiem i tak jest już boczek.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 pęczek szparagów
  • 1-2 opakowania boczku wędzonego
  • 3 filety z kurczaka
  • 1 garść startego parmezanu
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • Szczypta kminu rzymskiego
  • Sól, pieprz
Wystarczy dodać do mięsa boczek i szparagi. Bajecznie prosty i efektowny obiad na Dzień Matki
Fot. youtube.com/swoskiejedzonko

Kurczak ze szparagami na dzień matki

Pierś kurczaka przekrawamy z grubości. Przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem suszonym. Posypujemy czosnkiem granulowanym i skórką otartą z cytryny.

Szparagi płuczemy dokładnie i odcinamy łykowate końcówki. Często polecaną metodą jest przełamywać je w miejscu, w którym same na to pozwolą. Jednak doświadczenie pokazuje, że często odłamujemy w ten sposób zbyt dużo.

Wystarczy dodać do mięsa boczek i szparagi. Bajecznie prosty i efektowny obiad na Dzień Matki
Fot. youtube.com/swoskiejedzonko

Układamy po 3-4 szparagi, w zależności od grubości, w poprzek na kotlecie z kurczaka. Owijamy mięso wokół warzyw. Całość zawijamy w boczek wędzony.

Roladki mocujemy wykałaczkami i układamy w brytfannie wysmarowanej delikatnie olejem. Boczek delikatnie posypujemy kuminem (kminem rzymskim). Zapiekamy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Wypróbuj też przepisy na ciasto rabarbarowe i żeberka według Heni Foks.

Wystarczy dodać do mięsa boczek i szparagi. Bajecznie prosty i efektowny obiad na Dzień Matki
Fot. youtube.com/swoskiejedzonko